Pogledi

Spiegel: Da li je tačno da se omladina bosanskih Srba obučava u ruskim vojnim kampovima?

Ugledni njemački list Spiegel u današnjem tekstu, koji analizira političku i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini, dotaknuo se i nedavnog intervjua koji su uradili sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

U tekstu “Bosanski Srbi se igraju vatrom” Spiegel kaže da lider bosanskih Srba Milorad Dodik potpiruje nacionalističku vatru u svojoj zemlji i želi da se otcijepi od Bosne i Hercegovine. Tvrde da je to “opasan put u eksplozivnom području”, prenosi Klix.ba.

U intervjuu s Dodikom, koji je objavljen prošle sedmice, zaključeno je da Dodik vodi strategiju kojom želi postepeno blokirati većinu državnih institucija i tako de facto paralizirati ionako najranjiviju državu u srcu Evrope.

Autori intervjua, međutim, danas su objavili neka pitanja koja su mu postavili, a na koja Dodik nije dao konkretan odgovor.

Kako kažu, pitali su ga da li je zapravo tačno da se omladina bosanskih Srba obučava u ruskim vojnim kampovima i da su ruski kozaci raspoređeni u entitet RS.

Također, upitan je i zašto ruski oligarh Konstantin Malofejev redovno dolazi u RS uoči izbora.

Kako kažu novinari Spiegela, Dodik je do tada bio prilično pričljiv, ali se odjednom uozbiljio i učinilo im se da mu je teško pronaći riječi.

Na kraju, novinari Spiegela su rekli da je Dodik razgovor zaključio rečenicom:

“Dokle god sam na funkciji, radit ću sve da sudbina Srba ne bude uzeta iz njihovih ruku. Neodgovorne odluke stranaca bez izbornog legitimiteta, koji pokušavaju stvoriti ‘muslimansku zemlju Bosnu i Hercegovinu’, naići će na otpor”.

Related posts

Serijal Iskre promjene (5): BOSNA I HERCEGOVINA MOŽE VIŠE I BOLJE

Editor

Austrijski ekspert za Ustav BiH: Zahtjevi za promjenom Izbornog zakona bez pravne osnove

Editor

Coronavirus: Zaraženi radnici kompanije „Tenis“ bježe na Balkan?

Editor

Leave a Comment