BiH

Sir Stuart Peach kod Cikotića, sastanku prisustvovali direktori SIPA-e, DKPT-a i OSA-e

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić sastao se danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuartom Peachom. Sastanku su prisustvovali i direktori DKPT-a Mirsad Vilić, SIPA-e Darko Ćulum, OSA-e Osman Mehmedagić. 

Razgovarano je o sigurnosnim izazovima, saradnji u oblasti sigurnosti te regionalnim prijetnjama uključujući organizirani kriminal i korupciju.

Govoreći o sigurnosnoj situaciji, ukazano je na negativan utjecaj političkih opstrukcija i narativa, te da u tom okruženju sigurnosne agencije ulažu dodatne napore da bi očuvali sigurnost svih građana te aktivno borili protiv organiziranog kriminala.

Tokom sastanka data je snažna podrška očuvanju sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Također, najavljen je nastavak podrške u jačanju kapaciteta i daljnjem napretku Bosne i Hercegovine u reformskim i integracijskim procesima.

Peach je danas održao sastanak sa članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH). 

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović i, u ime predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragana Čovića, delegatkinja u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš upoznali su visokog britanskog zvaničnika sa svojim viđenjem aktuelne političke krize u BiH koja, kako su zajednički konstatovali, parališe funkcionisanje ključnih državnih institucija i negativno utiče na reformske procese i evropski put Bosne i Hercegovine.

Članovi rukovodstva oba doma PSBiH zahvalili su se gospodinu Peachu na ogromnoj podršci i pomoći koju Velika Britanija, kao prijateljska zemlja, godinama pruža Bosni i Hercegovini, te apelovali na specijalnog izaslanika premijera Velike Britanije da pomogne kako bi se u BiH očuvao mir, stabilnost, te otvorio dijalog o većini spornih pitanja.

Ističući da je došao kao prijatelj koji želi dobro Bosni i Hercegovini i svim zemljama u regionu, specijalni izaslanik premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuart Peach najavio je da će njegova zemlja, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, pojačati prisustvo i raditi na uspostavljanju dijaloga i na daljoj podršci Bosni i Hercegovini i njenim institucijama.

Peach je upozorio da Velika Britanija neće dozvoliti da se Bosna i Hercegovina vrati konfliktima i da će u punoj mjeri nastaviti da radi sa institucijama BiH na stabilizaciji političkih i ekonomskih prilika, kao i na zaustavljanju odlaska velikog broja građana, posebno mladih, iz Bosne i Hercegovine.

U razgovoru je učestvovao i ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field.

Patria

Related posts

Referendum o nezavisnosti: Preokret u istorijskom razvoju državnosti Bosne i Hercegovine

Urednik BiH Info Desk

Vojska BiH počela sa montiranjem vojnih šatora u migrantskom kampu ‘Lipa’

BHD Info Desk Administrator

Predsjednik VSTV-a: Informacije iz Sky aplikacije možda neće biti biti priznate kao dokazi

Editor

Leave a Comment