BiH dijaspora

Otvoreno pismo Hrvatskom svjetskom kongresu Njemačke: Sramno je podržavati secesionističku politiku Milorada Dodika

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je otvoreno pismo Hrvatskom svjetskom kongresu Njemačke. Nakon lobiranja radikalnih hrvatskih emigranata u njemačkim medijima za Milorada Dodika, došlo je do reakcije IGK-a. Nisu mogli prešutiti podršku seceniostičkoj politici, praksi i ideji Milorada Dodika i njegovih sljedbenika u rušenju države Bosne i Hercegovine.

Hrvatski svjetski kongres Njemačke, prema pismu od 29. novembra ove godine, nudi njemačkim medijima intervju sa Miloradom Dodikom. Navodi kako su ih kontaktirali Dodikovi savjetnici te da će oni samo proslijediti kontakte kako bi “sačuvali neutralnost”.

Država Bosna i Hercegovina napadnuta je antidržavnim i antiustavnim djelovanjem Milorada Dodika. Neprijatelji Bosne i Hercegovine, kao i puno puta u historiji, sve čine da bi je razgradili i uništili temeljne vrijednosti njenog viševjekovnog kohezionog faktora i zajedništva. Ozbiljno su napadnuti teritorijalni integritet, nezavisnost, suverenost, političko pravni integritet države Bosne i Hercegovine.

U najtežim momentima za Bosnu i Hercegovinu od završetka rata, agresija i genocida, vi udovoljavate Miloradu Dodiku, deklarisanom provoditelju politike Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Ratka Mladića i drugih, koji zagovara destrukciju Bosne i Hercegovine u ime stvaranja Velike Srbije. U tome mu pomaže i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović koji svoje izjave o Bosni i Hercegovini bazira na politici, praksi i ideji Franje Tudjmana o podjeli Bosne i Hercegovine na račun stvaranja Velike Hrvatske.

Podsječamo vas da je plan stvaranja velike Srbije koji je devedesetih godina rezultirao sa 2,5 miliona izbjeglica i ubistvo 100 hiljada ljudi i dalje živi i prisutniji je nego ikada ranije. Nacionalističke vlade Hrvatske i Srbije nikada nisu u potpunosti odustale od podjele Bosne i Hercegovine.

Takođe vas podsječamo da rodonačelnici ideje Velika Hrvatske nisu Praljak, Šušak i Boban. Oni su bili samo realizatori, kako to Haški sud precizira, zločinačkog pothvata. Franjo Tuđman je taj koji nije želio Bosnu i Hercegovinu u njenim histrorijskim granicama, smatrao ju je umjetnom tvorevinom i starom hrvatskom zemljom, pa je zajedno s Slobodnam Miloševićem trgovao njenim teritorijem. Potkusurivali su se s Bosnom i Hercegovinom, dogovarajući kraj rata i “humano preseljenje” stotina hiljada ljudi. I zato su se dogodile do tada neviđene strahote: etničko čišćenje Bošnjaka u Mostaru i Stocu, logori poput Dretelja i Heliodroma, Ahmići i drugi, za koje je Haški tribunal osudio sedamnaest visokih dužnosnika HVO-a i Herceg-Bosne za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Šestorica su proglašena krivima zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu koji je težio odcjepljenju i ujedinjenju HZ Herceg-Bosne s Hrvatskom. Tako stoji u presudi.

Izlazeći u susret Miloradu Dodiku i njegovoj koaliciji koja razvaljuje Bosnu i Hercegovinu vi se otvoreno stavljate u antibosansku koaliciju, u proces rušenja bosanskohercegovačke države bez koje nema ni hrvatskog naroda u njoj. Zbog toga tražimo od vas da povučete vašu saradnju sa Miloradom Dodikom i njegovim establišmentom i da se uključite u bosansku koaliciju koja treba, može i hoće ne samo očuvati, već i ojačati hiljadugodišnju bosanskohercegovačku državnu tradiciju za bolju budućnost svih građana i naroda u Bosni i Hercegovini, ali i za bolju budućnost svijeta.

Nadamo se i vjerujemo da čete promjeniti vašu sramnu odluku o saradnji sa rušiteljem države Bosne i Hercegovine.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

CIK BiH danas iznio podatke: Evo koliko se za glasanje iz dijaspore prijavilo osoba

BHD Info Desk Administrator

BOSANSKI BISERI U DIJASPORI: KOSTAJNIČKOM SLAVUJU SEVDAH U VENAMA TEČE

Editor

Dino Žuđelović se vratio u BiH: Vjerujem da vrijedi ulagati u ovu zemlju!

Editor

Leave a Comment