Sport

Igra u Realu ,otac mu Sarajlija, između pet reprezentacija, uključujući i BIH, odabrao Srbiju

banner

Jedan od najtalentovanijih evropskih košarkaša u povom trenutku je Tristan Vukčević. Sjajna 18-godišnja “četvorka” Real Madrida igrat će za košarkašku reprezentaciju Srbije, ali će kao tzv ‘’poseban slučaj’’ (FIBA special cases) morati sačekati tri godine da zaigra za ‘’orlove’’.

Vukčević se odlučio za Srbiju, iako je mogao birati između čak pet nacionalnih selekcija koje može predstavljati. Jedna od tih bila je i – Bosna i Hercegovina.

Naime, Tristanov otac je Sarajlija, Dušan Vukčević, Ponikao je u sarajevskoj Bosni u generaciji sa rahmetli Harisom Brkićem, Alenom Abazom, Admirom Bukvom, Elmedinom Konakovićem… Kada je počeo rat preselio se u Beograd, gdje se zadržao kratko, a onda je prešao u Grčku. Dušan Vukčević je osim za Olympiacos igrao za mnoge poznate klubove, Olimpiju Milano, bolonjski Virtusa, Montepaschi Sienu, te madridski Real. Dok je igrao u Montepaschiju, rodio mu se sin Tristan.

Dakle, po ocu ima srpsko, ali i bosanskohercegovačko državljanstvo, a po rođenju talijansko. Otac mu ima i grčki pasoš, s obzirom da je svoju suprugu Jade upoznao dok je od 1997. do 2001. igrao u Olympiacosu. Tada je i sam dobio grčke papire. S obzirom da je Tristanova majka Šveđanka, mogao je igrati i za Švedsku. Kako je od 2018. godine u Madridu, gdje je prešao upravo iz mlađih kategorija Olympiacosa, pošto je porodica živjela u Atini, vrlo lako može dobiti i španske papire…

S obzirom na konstituciju i svojih 209 centimetara, Tristana Vukčevića mnogi uskoro vide u NBA ligi, a neizbježne su usporedbe sa Lukom Dončićem…

Sportske.ba

Related posts

Za utakmice sa Crnom Gorom i Danskom, Petev pozvao pet debitanata

Urednik BiH Info Desk

Na današnji dan napustio nas je Mirza Delibašić Kinđe

Editor

Centarhalf ruskog Rostova Dennis Hadžikadunić izabrao bh.reprenzentaciju!

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment