Dopunske škole

Sarajevo i Sydney su uoči Nove godine, bili baš blizu

banner

U četvrtak 30.12. 21. se održao sastanak Bosanske etničke škole sa predstavnicima Richmond Park Schools, direktorom Herminom Kapetanovićem, uz saradnike, počasnom konzulicom Australije u BiH Elvedinom Busuladzic, te posrednikom profesorom Enginom Obučić- Bosancem Australcem, koji živi u Sarajevu i Maidom Vugdalić, profesoricom i predsjednicom Školskog odbora BEŠ-a. Potrebno je naglasiti, da za ovaj projekat dugujemo i veliku zahvalnost počasnom konzulu BiH u Novom Južnom Velsu , gospodinu Amiru Šahinoviću.

Prvi korak je ugovoren- krajem januara. gdje će Lejla Smajović koja trenutno pohadja Richmond Park School, a pohadjala je naš BEŠ, uz par svojih vršnjaka iz SA, biti pozvana kao gošća Zoom/ radionice, gdje će biti više koordinatora iz obje škole, a polaznici BEŠ-a će imati priliku da Lejlu pitaju o životu i školovanju u Bosni i Hercegovini i njenim utiscima i doživljajima sa prelaska sa jednog kontinent na drugi.

Nakon toga, u februaru, sa početkom školske godine, ćemo početi sa različitim edukativnim radionicama- od historije, geografije, jezika neizostavno, kulture i tradicije. Zaista smo veoma sretni zbog ove saradnje, kao i sa dodatnim saznanjima o australskom konzulatu u Sarajevu, iz čijeg nam je ureda , ekskluzivno, konzulica Elvedina Busuladzic pokazala pogled!

Sarajevo i Sydney su ovog četvrtka, uoči Nove godine, bili baš blizu, spojivši se u pozitivnoj energiji da se pomogne našim mladim naraštajima da steknu dodatno znanje i uspostave još jaču vezu sa domovinom.

Željeli bismo naglasiti da Bosanska etnička škola, kao institucija, egzistira od davne 1994., a bosanski je službeno priznat u Australiji 1993. godine, što je vrlo vjerovatno i prvo sluzbeno priznavanje našeg jezika u svijetu, izvan granica Bosne i Hercegovine.

S poštovanjem, BEŠ

Related posts

Smanjuje se broj bh. studenata u SAD-u

Urednik BiH Info Desk

Knjiga “Šareni svijet malih zagonetki, priča i pjesma” povezala Srebrenik i Edmonton

Editor

Tuzlak Bahrudin Trbalić, od MIT-a do doktorata na Stanford Univerzitetu

Editor

Leave a Comment