BiH dijaspora

Brisel: Bosna neće pasti, Bosnu niko nije pokorio!

banner

“Da te volim duša zna, draga moja BiH” orilo se danas Briselom gdje se okupilo više stotina bosanskohercegovačkih građana iz Belgije, Nizozemske, Luksemburga, Francuske i drugih država.

Riječ je o inicijativi iza koje stoji bosanskohercegovačko udruženje u Nizozemskoj Platform BiH, a ovaj skup je odraz zabrinutosti, ali i patriotizma, i cilj mu nije promocija bilo koje od političkih opcija niti je usmjeren protiv bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom Satko Mujagić, bh. aktivista i jedan od inicijatora protesta pročitao je pismo koje su Organizacioni odbor i krovna organizacija bh. udruženja Platform BiH pripremili i koje će poslati Tužilaštvu BiH i dužnosnicima u Briselu, New Yorku, Washingtonu, ali i ostalima u glavnim gradovima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira.

– Ova kriza u BiH nema veze sa međuetničkim odnosima, ovo je vještačka kriza koju su izazvali korumpirani političari i njihovi partneri. Oni nemaju podršku ni opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske niti većine građana BiH, uključujući one koji žive u RS-u. Zemlja je uvučena u političku krizu koja prijeti miru i sada je potreban dobro smišljen, robustan i koordiniran odgovor samog visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta, Ujedinjenih nacija, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Evropske unije i njenih saveznika u NATO-u. Dosadašnje odsustvo takvog odgovora samo je poslužilo osnaživaju ambicija gospodina Milorada Dodika i njegove vladajuće koalicije, pročitao je Mujagić i dodao da naročito zabrinjavaju izjave zvaničnika vlasti u Srbiji koji su izrazili podršku planu vladajuće koalicije u RS-u.

image

Uz to RS uživa podršku Rusije, Kine i nekih država članica EU, kao što je Mađarska, čime su otvoreni nacionalizam, ksenofobija, antimuslimanska retorika veoma izraženi.

– Bosna i Hercegovina je specifična kulturna zajednica koja postoji više od hiljadu godina i u kojoj građani različitog etničkog porijekla i vjerskih tradicija stoljećima zajedno žive, čak i danas. Unatoč ratu iz devedesetih, ogroman broj građana prihvataju postojanje i legitimitet BiH, a ovaj osjećaj je najjači u Brčko Distriktu, stoji u pismu.

Bh. građani svih etničkih grupa i vjera, ateisti i agnostici, zajedno sa prijateljima iz cijelog svijeta su se okupili u 40 gradova, da podrže BiH, njen pluralizam, koegzistenciju i očuvanje, te kako bi iznijeli sljedeće zahtjeve visokom predstavniku, međunarodnoj zajednici, Evropskoj komisiji i navedenim vladama:

– Plan koji je usvojila i koji sada provodi vladajuća koalicija u  bh. entitetu RS-u treba smatrati udarom na trajni mir, ustavni poredak, suverenitet, teritorijalni integritet i 30-godišnju nezavisnost BiH, te kao prijetnju miru, stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu i Evropi.

– Prioritetno je da se razradi, provede dobro osmišljen, robustan i koordinirani odgovor, primarno usmjeren na odvraćanje lokalnih snaga destabilizacije i njihovih stranih mentora. A potom fokus treba usmjeriti na konstruktivne reformske pristupe. Ovaj dogovor treba da bude kombinacija intervencija, počevši od sankcija i vojnog prisustva NATO-a i EUFOR-a kao jasnog političkog signala.

– Potrebna je podrška domaćim institucijama u njihovom odgovoru na napad na ustavni poredak BiH, ponajprije kroz punu podršku Ustavnom sudu BiH kako bi razmotrio dva već usvojena zakona kao i sve druge zakone koje bi NS RS mogla usvojiti. Također je potrebna politička i tehnička podrška državnom pravosuđu kako bi provelo istragu o napadu na ustavni poredak BiH.

– Nedavne izjave i aktivnosti visokorangiranih zvaničnika Vlade Republike Srbije predstavljaju kršenje principa dobrosusjedskih odnosa koje je u samom središtu razgovora o pristupanju EU, kao i kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije. Države članice EU treba da razmotre suspenziju pristupnih razgovora sa Srbijom, ako tamošnja vlada ne promijeni stav prema BiH uključujući stav koji se odnosi na ratne zločin počinjene tokom ’90-ih i negiranje genocida.

Satko Mujagić je i sam bio u logorima Omarska i Manjača tokom agresije na BiH. Od iznemoglosti zbog gladi, nije mogao hodati ili pričati.

– Da nije bilo oca i majke ne bih bio tu. Ali, i da nije bilo jednog Srbina koji mi je donio novac. I nakon što je Omarska počela raspuštanje tog logora ja sam 9. augusta bukvalno natjeran pred kamere srpske televizije da kažem da to nije logor, što sam i uradio. Dobro se sjećam da sam govoreći to razmišljao ako izađem živ odavde kad-tad ću ovo ispraviti. Rekao sam istinu, iskreno će Mujagić dodavši kako danas nažalost nije dovoljno govoriti istinu.

Istakao je da je ista logika, politika i retorika koja je “ustala” ’91. formirala srpske autonomne oblasti, 9. januara formirala tzv. Srpsku republiku BiH kasnije nazvanu RS – i danas na snazi.

– I dok mi stojimo ovdje, već danima po našoj zemlji oni koji u to vjeruju, koji žele podjele i rat izlaze na ulice, vrijeđaju komšije, najavljuju nove ratove, kazao je Satko o incidentima i provokacijama koje su se dešavale širom RS-a posljednjih dana.

Historija naše države je bogata, ali ona nije jedini razlog da opstane. Glavni razlog je to što je BiH naša država, država Bosanaca i Hercegovaca svih etničkih, religijskih ili bilo kojih drugih grupa, kazao je Mujagić. 

Poslao je poruku i Vučiću, Brnabić, Vulinu i Dodiku:

“Politika koju vodite je politika koja će vas dovesti u novo krvoproliće, a Bosna neće pasti, Bosnu niko nije pokorio. Ruka koju viđamo na stećcima je ruka mira, to je pozdrav, ali to je i “stop”. Dobrota Bošnjanina je stvar izbora, ne stvar slabosti, shvatite! Bosna je zamalo bila oslobođena država 1995. godine, Armija RBIH je bila pred Banjalukom i svi znamo kako je rat stao. Tako je kako je, autonomije su date entitetima, ali državnost i suverenitet BiH su opstali.”

– Svima nama je do mira, svima nama je do suživota, mi trebamo investicije u svoju državu, da ljudi ne napuštaju državu, mi trebamo ustav koji dozvoljava svakom da bude biran i mi trebamo političare koji će nas dovesti u 21. vijek, da budemo normalna, bogata zemlja kao i mnoge koje su ušle u EU a koje su bile siromašnije od nas prije 30 godina. Ali zašto nismo tamo? Zbog budala koje nas vode da se stalno svađamo, zaključio je Satko Mujagić.

Moja BiH

Related posts

Njemačka: Bosanac zaštitno lice „Best Secreta“, nesuđeni fudbaler osvojio modni svijet

Urednik BiH Info Desk

Najbogatije i najutjecajnije Bosanke i Hercegovke u svijetu

Urednik BiH Info Desk

Schwäbisch Gmünd u subotu: KUD „Čardak“ domaćin Sedme smotre folklora

Editor

Leave a Comment