BiH dijaspora

Slovenija uvela on line vinjete, dostupne na mobitelu

Krajem protekle 2021. godine Slovenija je prešla na sofisticirani način naplate autoceste putem elektronskih vinjeta.

O čemu se radi? Proces naplate e-vinjetama znatno je jednostavniji i ide na ruku vozačima. Osim što više nećete čekati u redu za kupovinu vinjete, u historiju odlazi i ljepljenje, skidanje i struganje vinjeta s vjetrobranskog stakla. Dakle, nije potrebno fizički posjetiti prodajno mjesto ili tražiti samoposlužne prodajne uređaje, najčešće smještene u sklopu benzinske stanice ili graničnog prijelaza, e-vinjete se mogu kupiti i iz vlastitog dnevnog boravka, putem interneta.

U jednostavan upitnik treba tek upisati broj i zemlju registracije te mail adresu na koju će biti poslana potvrda o uplati. Nakon što ostavite broj registracije, više vas niko neće zaustavljati niti išta pitati, ostalo je na kamerama. Ako niste kupili elektronsku vinjetu sistem će vas brzo prepoznati i alarmirati policiju.

Glavne značajke e-vinjete zapravo se ne razlikuju od klasične u obliku naljepnice. To znači da kupovinom e-vinjete ostvarujete pravo na korištenje svih autocesta i brzih cesta u Republici Sloveniji te da se cestarina ne naplaćuje po prijeđenoj udaljenosti.

Cijena godišnje e-vinjete iznosi 110 eura , mjesečne 30 eura , a sedmične 15 eura.

BHDINFODESK

Related posts

Nakon pola vijeka čekanja muslimani u Sloveniji uskoro će dobiti svoju prvu džamiju

Urednik BiH Info Desk

VAŽNO OBAVJEŠTENJE za bh. građane vezano za eventualni povratak u BiH iz Londona‼️

Editor

IGK: Uskoro se očekuje puštanje u proceduru rezolucije kanadskog parlamenta o genocidu Prijedoru

Editor

Leave a Comment