BiH dijaspora

Sastanak sa Wolfgangom Petritschem: Uskoro podnošenje zahtjeva za priznanje autohtone bosanske manjine u Austriji

U sklopu priprema za podnošenje zahtjeva za priznanje autohtone bosanske manjine u Austriji, predsjednik Bosanskog Akademskog Društva u Austirji Siradj Duhan, sastao se prošle sedmice sa bivšim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini dr. Wolfgangom Petritschom.

Inače, gospodin Petritsch će biti jedan od članova komiteta podrške ovoj inicijativi BAD u Austriji.

mit Bürgermeister Ludwig

Osim toga, gospodin Duhan je zajedno sa počasnim konzulom BiH u Austriji Davulom Ljuharom bio na sastanku sa gradonačelnikom Beča dr. Michaelom Ludwigom.

Tom prilikom, Duhan i Ljuhar su upoznali gradonačelnika sa stanjem autohtone bosanske manjine u Austriji, kao i sa osnivanjem novih akademskih zajednica u Sloveniji, Njemačkoj i drugim državama Evropske unije.

Gospodin Ludwig je izrazio interesovanje i za osnivanje Bosanskog Akademskog Društva Evrope, čije će sjedište biti u Beču.

radonačelniku je ovim povodom uručena bosanskog književnika Isaka Samokovlije. On je izrazio zadovoljstvo razvojem naše zajednice, a naročito velikim procentom akademski obrazovanih Bosanki i Bosanaca u Austriji.

Dr. Ludwig je prihvatio poziv i dolazak na obilježavanje 833. Rođendana Bosne / Povelje bana Kulina, koji će se obilježiti 7. oktobra 2022. godine u Diplomatskoj akademiji u Beču.

Related posts

Savez bosanskohercegovačkih udruženja iz Danske: Izgubili smo povjerenje u izborni proces u domovini

Editor

Umihana Rašović: Politička zvijezda u usponu

Masovan odlazak ljekara: Nije to “pečalbarenje”, odlaze cijele porodice

Leave a Comment