Svijet

Danas u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva rasprava o BiH, svjedoči i Damir Aranut

banner

Komitet za vanjske poslove Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva danas organizuje raspravu o temi “Situacija u Bosni i Hercegovini i odgovor Ministarstva za vanjske poslove, države Commonwealtha i razvojne poslove (Foreign Office)”. Svjedočit će Damir Arnaut, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Damir Arnaut, kao i baronesa Arminka Helić, članica Doma lordova britanskog parlamenta, te Majda Ruge, viša saradnica Evropskog vijeća za vanjske poslove u Berlinu.Saslušanje počinje u 15:30h po bh. vremenu.

Arnaut će odgovarati na brojna pitanja članova ovog komiteta, a očekuje se da oni svoja pitanja posebno usmjere na teme koje se tiču sigurnosne situacije u našoj zemlji, borbe protiv korupcije, uključujući sankcije protiv korumpiranih osoba i kompanija, negativnog uticaja nedemokratskih režima na procese u Bosni i Hercegovini, poteza koje Zapad treba preduzeti s ciljem očuvanja mira i stabilnosti, pokušaja reformi izbornog zakona, Berlinskog procesa, uloge OHR-a te sličnih pitanja, saopćeno je iz Naše stranke.

“Raduje me ovako visok interes Velike Britanije za stanje u Bosni i Hercegovini, kao i činjenica da zvaničnici te zemlje prepoznaju konkretne poteze na polju borbe protiv korupcije, te međuetničke i međuentitetske saradnje po pitanju vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i ispunjavanja 14 prioriteta. Trebaju nam snažni i čvrsto opredijeljeni saveznici za mirnu i prosperitetnu BiH, članicu Evropske unije i NATO saveza. Velika Britanija je jedan od predvodnika tih procesa i današnje svjedočenje treba gledati kao još jedan dokaz tome i uzeti ga kao dodatni razlog za smanjenje straha od destabilizirajućih i ratnohuškačkih poruka. Takva politika nema podršku Zapada, ali je još uvijek ne treba potcjenjivati”, rekao je Arnaut.

Ovo svjedočenje dolazi u periodu jačanja britanskog angažmana u Bosni i Hercegovini, te u svjetlu pokušaja destabilizacije državnih institucija od strane domaćih aktera, u čemu isti imaju podršku autokratskih režima.

N1

Related posts

IGK: Vlada Kanade je uz žrtve genocida u Srebrenici

Urednik BiH Info Desk

Britanski parlament 17. oktobra raspravlja o Bosni i Hercegovini: Evo šta je navedeno u materijalima

BHD Info Desk Administrator

Melbourne: Ukinut četveromjesečni karantin

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment