BiH dijaspora

Zahtjev Bosanskih Akademskih Društava u Evropi: Konačno uvesti elektronsko glasanje u BiH

Slijedeći ideju o stvaranju Bosanskog Akademskog Društva Evrope (BADEU), održan je sastanak predstavnika bosanskih akademskih društava Austrije, Slovenije i Nizozemske.

Ovom prilikom potvrđena je spremnost zajedničkog djelovanja evropske dijaspore Bosne i Hercegovine, a jedan od prvih zajedničkih projekata će biti zahtjev za elektronsko glasanje u našoj državi.

Prema iskustvima iz Estonije i Nizozemske, elektronsko glasanje u BiH bi konačno riješilo dilemu o važnosti glasača u odnosu na onog ko broji glasove. Uskoro će od strane BADEU biti upućen zahtjev nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini, ali i Evropskoj uniji da preko visokog predstavnika utiču na implementaciju ovog projekta.

– Zaključak je da bi projekat trebao da zaživi što je prije moguće. Nadležne institucije treba da pripreme tehničke mogućnosti kako bi ne samo građani u Bosni i Hercegovini već i u dijaspori mogli lakše da daju svoj glas onima za koje smatraju da mogu odgovoriti budućim izazovima razvoja države i društva, potvrdili su iz ovih udruženja.

BHDINFODESK

Related posts

IGK: Peticija “Kluba 100 – Plus” poslana svim najvažnijim kanadskim političkim subjektima

BHD Info Desk Administrator

Chicago: “Friends of Prijedor”nastavlja svoju humanu misiju

Editor

Slovenija uvela novo pravilo: Od danas brzo testiranje na koronu pri ulasku u zemlju

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment