BiH dijaspora

“Echo iz Bosne – Echo de Bosnie”: Ambasadore Bronza, niste dostojni svoje funkcije!

banner

Brojni građani Bosne i Hercegovine kako u domovini tako i u dijaspori zgroženi su nedavnim obilježavanjem dana entiteta Republika Srpska u švicarskom gradu Dietikonu. Naime, ovom događaju prisustvovao je ambasador BiH u Švicarskoj Boro Bronza, kao i Željka Cvijanović i Draško Stanivuković sa predstavnicima Vlade RS.

Tim povodom oglasio je kolektiv bosanskohercegovačkih udruženja u Švicarskoj “Echo iz Bosne – Echo de Bosnie”, poslavši pisma ambasadoru BiH u Švicarskoj Bori Bronzi, predsjedniku Švicarske Konfederacije i ministru vanjskih poslova gospodinu Ignaziju Cassisu i gradonačelniku grada Dietikon gospodinu Ottu Mülleru.

Ovim pismima izrazili su duboko razočarenje kao i šokiranost svečanostima održanim u čast protuustavnog događaja.

NEDOSTOJAN FUNKCIJE

Pismo koje su naši građani iz Švicarske poslali ambasadoru Bronzi prenosimo u nastavku.

“Mi, članovi bosansko-švicarske zajednice, smatramo da ste duboko podbacili u svojim obavezama javnog predstavnika države Bosne i Hercegovine:

1. Kao prvo, održavanjem ovog događaja radi proslave praznika koji Ustavni sud države koju predstavljate smatra neustavnim i to, dok smo mi demonstrirali za multikonfesionalnu BiH istog dana u Sionu,

2. Drugo, uzimajući u obzir da ste dočekali delegaciju iz BiH u okviru “zvaničnog” događaja, vaša bi dužnost bila da jasno i upadljivo istaknete zastavu i ambleme zemlje koju predstavljate – barem uz ambleme srpskog entiteta – koji, podsjetimo vas također, ostaje u potpunosti dio suverene i priznate BiH.

3. Štaviše, bili smo veoma neprijatno iznenađeni saznanjem da Željka Cvijanović tvrdi da se sastala sa predstavnicima dijaspore RS BiH. Međutim, čini se da nijedan predstavnik bosanske ili hrvatske zajednice entiteta nije pozvan za sto za diskusiju. Konkretno, očekivali smo da kao grupa koja je okupila skoro 1.000 ljudi 9. januara na Place des Nations u Ženevi s ciljem da se jasno osudi vlada Željke Cvijanović i njene secesionističke namjere – budemo dio diskusione grupe.

4. Što je još gore, svaki put kada ste pozvani na neki događaj sa naše strane radi vašeg statusa ambasadora BiH niste udostojili blagonaklono odgovoriti na naš poziv i uzimajući u obzir da Ambasada BiH u Bernu nikada nije bila u mogućnosti da podrži nijedan projekat koji ima za cilj promociju kulture BiH kao pluralne i multikonfesionalne države. Shvatate da smo mi, članovi bosansko-švicarske zajednice, u vezi sa ovim elementima, veoma šokirani ne samo zbog liturgije koju ste služili – zanemarujući tako ostale zajednice RS – već i sume koja je očigledno uložena za dolazak gospođe Cvijanović.

Stoga smatramo da niste dostojni funkcije koju zauzimate kao predstavnik Države Bosne i Hercegovine.

Iz svih ovih razloga, tražimo vašu ostavku. U slučaju da ne bude donesena, pozivamo ministricu gospođu Biseru Turković da strogo osudi vaše stavove i ponašanje a od Predsjedništva da vas razriješi dužnosti ambasadora.

U danima koji slijede dobit ćete i kopiju zvaničnog pisma koje joj šaljemo.

Stojimo Vam na raspolaganju za sve dodatne informacije i biće nam zadovoljstvo da vam dalje izložimo naš stav tokom sastanka s vama ukoliko ovo pismo nije dovoljno eksplicitno.

U ime naših udruženja, primite, ambasadore Bosne i Hercegovine, naše srdačne pozdrave.”

ODOBRENJE GRADA

Kada je riječ o pismu poslanom gradonačelniku Mülleru, naši građani izrazili su duboko razočarenje dozvolom gradonačelnika da se održi događaj kojim se slavi postojanje RS-a, kojeg su “osnovali ratni zločinci osuđeni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti”.

– Iskreno se nadamo da razlog odobrenja ovog događaja od strane službi vašeg grada, leži u nedostatku znanja koje imate o prirodi događaja i historijskom kontekstu BiH; i da ćete moći da odgovorite na naše pismo sa izrazom iskrenog žaljenja zbog održavanja i odobrenja ovog događaja koji je duboko ranio našu zajednicu – zajednicu koja značajno doprinosi životu vašeg grada, stoji u pismu.

OSUDE IZOSTALE

U redovima napisanim i poslanim predsjedniku Švicarske Konfederacije Cassisu, naši građani istakli su zabrinutost i povrijeđenost činjenicom da se ovakav događaj može održati bez veće reakcije švicarskih vlasti ili osude javnosti zbog prirode ovog događaja.

– S obzirom na trenutni politički kontekst u BiH i dubok strah koji osjećamo od povratka neprijateljstvima, smatramo da stav ambasadora BiH predstavlja otvorenu provokaciju i doprinosi da se u Švicarsku unese sukob koji nema razloga da postoji. Također, ako pozovemo švicarsku vladu da se pozicionira u korist mira u BiH, stabilnog i trajnog mira u multikonfesionalnoj zemlji, pozivamo vas da promptno i značajno sankcionišete ovaj događaj koji je narušio imidž Švicarske – barem kada je riječ o našoj zajednici, istakli su.

Od predsjednika su zatražili sljedeće:

– da citira ambasadora Bronzu i zamoli ga za objašnjenje u vezi sa njegovim učešćem na sramnoj proslavi održanoj 5. februara u Dietikonu, u organizaciji udruženja “Udruženje Majevičana u Svičarskoj”

– da ozbiljno mogućnost povlačenja diplomatskog odobrenja gospodinu Bronzi.

Da li će napori Bosanaca i Hercegovaca u Švicarskoj koji se bore za cjelovitu i građansku BiH uroditi plodom, i da li će zahtjevi upućeni zvaničnicima u Švicarskoj ali i MVP BiH i Predsjedništvu BiH biti uslišeni, ostaje da vidimo.

MojaBiH

Related posts

Zvjezdan Misimović: Sretan Dan nezavisnosti domovino

BHD Info Desk Administrator

Berlin: Jadranka Winbow Negodić nova ambasadorica Bosne i Hercegovine u Njemačkoj

Editor

Još jedna umjetnička instalacija Almira Derviševića realizovana u Hagu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment