Dopunske škole

9. FEBRUAR – MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA

banner

U nadi da će se odgovorni u domovini i međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini ujediniti u borbi za evropski priznat bh. edukacijski sektor, svima, posebno prosvjetnim radnicima, učenicima i studentima, ministarstvima obrazovanja, pedagoškim zavodima, nevladinom obrazovnom sektoru, te pojedincima koji predano rade u ovoj veoma važnoj oblasti, posebno u dopunskom obrazovanju u dijaspori, čestitam Međunarodni dan obrazovanja.

Deveti februar je Međunarodni dan obrazovanja i obilježavaju ga zemlje članice Ujedinjenih naroda.

Posljednjih godina obrazovanje zauzima prvo mjesto na listi strateških pitanja svake države koja želi vlastiti prosperitet. U velikom broju dokumenta Evropske unije obrazovanje je navedeno kao veoma bitan preduvjet za ekonomski i društveni razvoj.I u Bosni i Hercegovini jača svijest o ulozi obrazovanja u ukupnom razvoju i njenom približavanju porodici evropskih država. Potpuno smo svjesni značaja obrazovanja u ukupnom socijalno-ekonomskom razvoju naše zemlje, ali bez obzira na nije postignut politički dogovor o temeljnim pitanjima reforme obrazovanja. U našoj zemlji su u vrlo kratkom vremenu pokrenute reforme u nekoliko oblasti, a među prioritetima, nažalost, nije bilo obrazovanje.

O OBRAZOVANJU

Obrazovanje ima značajnu funkciju u svakom društvu. Zbog važnosti obrazovanja svaka vlast želi odrediti njegovu koncepciju i sadržinu, kako bi preko najsnažnijeg instrumenta društvene percepcije i oblika socijalizacije pojedinci prihvatili vrijednosti i norme sistema. Zato države preuzimaju brigu o finansiranju obrazovanja. Pored toga u sadržajnom smislu pokušavaju kroz obrazovanje utvrditi društvene norme i vrijednosti i izgraditi osjećanje pripadnosti svojoj zajednici, društvenoj grupi, religiji…Kroz obrazovni sistem također se razvijaju i osjećanja za vlastitu kulturu, poštivanje principa i solidarnost. Preko školovanja se oblikuje svijest i gledište pojedinca, kada su u pitanju procesi u društvu i sistem vlasti. Svi obrazovni sistemi su utemeljeni na historiji znanja i historiji društva.

Institucionalizacija obrazovanja pored toga što se zasniva na usvajanju niza pravila i društvenih vrijednosti, ogleda se i kroz znanje i sposobnosti kojima pojedinac ovladava u procesu osposobljavanja. Putem sistema obrazovanja snažno se mijenja struktura društva, porodice i profesija. PoTALKOTU PARSONSU škola je most između porodice i društva kao cjeline.

Škola priprema dijete za njegovu ulogu. Obrazovanje je u stvari izraz društvenog sistema. Ono danas znači jednakost šansi koje otvara mogućnost mijenjanja položaja koje pojedinci stiču rođenjem ili nasljedstvom. Ono je osnova emancipacije čovjeka, veoma funkcionalan instrument preko koga se ostvaruje identitet pojedinca. Veoma je važno za društveni ugled, autoritet i moć. Stečena znanja i obrazovne vještine su veoma su veoma primjenljivi i upotrebljivi u privrednom i praktičnom životu. Iako se znanje individualno stiče ono je postalo bogatstvo svih pripadnika zajednice. To je skoro jedina individualna osobenost koja u praksi postaje zajednička vrijednost i korist cijele zajednice.

Haris Halilović

Related posts

KOPENHAGEN: U OKTOBRU MANIFESTACIJA POSVEĆENA BOSANSKOM JEZIKU

Editor

Biblioteka Lastavica

Editor

JUBILEJI: DESET GODINA OD OSNIVANJA SAVEZA DOPUNSKIH ŠKOLA BIH U DIJASPORI

Editor

Leave a Comment