Dopunske škole

Njemačka: U Stuttgartu održani susreti bosanskih škola

banner

Trosatna dječija oda domovini. Programom oduševila djeca iz Hamburga, Rottenburga, Sindelfingena, Oberlenningena, Ulma, Augsburga i Stuttgarta, Mila Halavać iz Mannheima, Mladi biseri iz Stuttgarta, književnici: Mina Imširović, Aida Đulić, Mejrema Velić i Husein Huska Ismailović. Proglašeni najbolji likovni i literarni radovi učenika za 2019. godinu

STUTTGART – U organizaciji Saveza bosanskohercegovačkih škola (Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen e.V.), u Stuttgartu su, u nedjelju, 07. 07. 2019. godine održani tradicionalni susreti dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj koji se održavaju povodom završetka školske godine.

Ovogodišnji susreti održani su pod motom i nazivom, Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina!, a njihova poruka je: Moralna obaveza svih nas u dijaspori je sačuvati svoj maternji jezik i identitet i veze sa domovinom.

Manifestacija u Stuttgartu počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, sjećanjem i odavanjem počasti za stradale u genocidu u Srebrenici i sve nevino ubijene u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, u toku agresije na našu domovinu.

Uslijedila je kratka video prezentacija sedmogodišnjeg rada Saveza i bosanskih škola u SR Njemačkoj, a nakon toga trosatni program koji su izvela djeca, polaznici bosanskih škola iz Hamburga, Rottenburga, Sindelfingena, Oberlenningena, Ulma, Augsburga i Stuttgarta, najmlađi članovi KUD-a „Mladi biseri“ iz Stuttgarta, istaknuti književnici BiH u dijaspori, Mina Imširović iz Augsburga, Aida Đulić iz Rottenburga, Husein Huska Ismailović iz Minhena i Mejrema Velić iz Beča. Bila je to prava trosatna dječija oda domovini u Stuttgartu, a poseban dojam na sve prisutne ostavila je gošća iz Mannheima, sve popularnija mlada glumica Mila Halavać. Izvedbom poeme „Što te nema“ i monologom „On meni, nema Bosne“, od Josipa Pejakovića kod mnogih je izazvala sjetu i suze, a nagrađena je burnim aplauzom svih prisutnih.

Osim predstavnika bosanskih dopunskih škola, od kojih su neki prešli i više od 700 kilometara da bi došli u Stuttgart, poput učenika i nastavnika iz Hamburga, manifestaciji u Stuttgartu prisustvovali su, i: generalni konzul BiH u Stuttgartu Began Muhić, konzul Mirza Husić, predsjednik Mešihata IZ BiH u Njemačkoj Pašo ef. Fetić, zamjenik ministra za dijasporu Kosova Ćerim Bajrami, član GO SSD BiH iz Njemačke Nedžad Solunović, dr. Pinsel (Michael Sieger), istaknuti slikar i učitelj slikarske akademije u Stuttgartu, dr. Azra Hudelmeier, akademski slikar Samir Dervišević, predsjednik KUD-a „Mladi biseri“ Sead Selmanović i mnogi drugi.

DIPLOME I NAGRADE

Poseban dio programa na manifestaciji u Stuttgartu bio je dodjela svjedočanstava polaznicima dopunskih škola BiH na bosanskom jeziku u Baden-Wirtembergu i proglašenje najboljih likovnih i literarnih radova učenika u 2019. godini.

Na konkurs Saveza za najbolje likovne radove učenika stiglo je više od 270 radova iz cijelog svijeta.

PRVO mjesto osvojili su i najboljim likovnim radovima proglašeni radovi: ADELE TRNJANIN iz Senerborga (Danska), ESME SALKIĆ iz Mannheima (Njemačka) i ADNANA ĐULIĆA iz Rottenburga (Njemačka). DRUGO mjesto osvojili su: ISHAK AGIĆ, (Njemačka), EDIN NEDŽIBOVIĆ iz Sindelfingena i ZINEDIN ŠAĆIROVIĆ iz Novog Pazara (Srbija), a treće: JASMINA MUJČINOVIĆ, EMINA I LAMIJA BIBER (Njemačka) i MELISA JUSIĆ, Jezerski (Bosna i Hercegovina).
Specijalne nagrade za ideju i umjetnički dojam pripale su radovima ENISE FESTIĆ iz Danske, ARIANU HIDIĆU iz Minhena i zajedničkom radu polaznika bosanske škole iz Rottenburga, a pohvale radovima polaznika bosanskih škola iz Hamburga, Minhena, Stuttgarta, Augsburga i Ulma.

PRVO mjesto kod literarnih radova učenika osvojila je EDINA KAHRIMANOVIĆ iz Rottenburga, za pjesmu „MOJA DOMOVINA“, drugo MAHIR ČUSTOVIĆ iz Augsburga i HANAH SERDAREVIĆ iz Graca (Austrija), a treće FATIH ADEMOVIĆ, prvi razred O.Š. Nur, Novi Pazar, za sastav: Priča mog zavičaja.

Zahvalnice i poklone najboljim autorima likovnih i literarnih radova učenika uručili su predstavnici GK BiH u Stuttgartu, predstavnici Saveza i gosti.

Odlične voditeljice programa bile su: Nataša Mrkić i Svjetlana Nikolić.

Hanna HAJDUK

Related posts

Negiranjem bosanskog jezika RS krši međunarodno pravo

Velika Britanija: Rekordan broj studenata iz Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

“BeBosnian”, otvara školu bosanskog jezika za djecu nastanjenu u Nechâtelu (Švicarska)

Editor

Leave a Comment