Dopunske škole

Austrija: Mogu li studenti iz BiH ponovo očekivati besplatno školovanje?

banner

Državljani Bosne i Hercegovine koji studiraju u Austriji već godinama ne uživaju besplatnu školarinu, što je mogućnost koju su imali krajem i početkom 2000. godine.

Pokrenuti su novi razgovori o produženju sporazuma o besplatnom obrazovanju za bh. studente u Austriji, ali saznajemo da će teško doći do ovog dogovora između dviju zemalja.

Prilikom nedavne posjete Beču ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković zatražila je od svog kolege, austrijskog ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga, da provjeri postoji li mogućnost da se uradi nešto kako bi studenti iz BiH ponovo mogli studirati besplatno u Austriji.

Ministar Schallenberg se tom prilikom ogradio kazavši da je ova problematika u nadležnosti austrijskoig ministarstva obrazovanja, ali se i osvrnuo na činjenicu da studenti i iz drugih zemalja regije također studiraju u Austriji.

Put dug i neizvjestan

Ipak, i dalje ostaje neizvjesno da li će se dvije zemlje uspjeti dogovoriti kako bi olakšale studije državljanima BiH, a mnogo toga će biti poznato nakon što se ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić sastane s austrijskim ministrom obrazovanja, što bi se, govori nam, trebalo desiti u što skorije vrijeme.

“Ova inicijativa je korisna i vrijedna pažnje, a put je prilično dug i neizvjestan s obzirom na broj stranih studenata u Austriji, ne samo iz BiH”, kazao nam je Kozarić.

Ambasador nadalje podsjeća da je sporazum između BiH i Austrije o besplatnom studiju bh. studenata u Austriji istekao još 2014. godine. Međutim, tada su austrijske vlasti dale mogućnost visokoškolskim ustanovama da, ukoliko žele, samoinicijativno produže takav tretman prema studentima iz BiH.

“Pojedini fakulteti, kao što je recimo Veterinarski fakultet, dali su mogućnost našim studentima da studiraju besplatno, a onda je to sve obustavljeno 2012. godine. Nijedan austrijski fakultet trenutno ne nudi mogućnost besplatnog studiranja za državljane BiH”, rekao nam je Kozarić.

Prema trenutno raspoloživim podacima, studenti iz BiH čine treću najveću studentsku grupaciju u Austriji. Nakon Nijemaca, kojih u Austriji studira skoro 28.000, i Italijana, kojih je više od 9.000 upisano na austrijske univerzitete, u zimskom semestru 2019/2020. akademske godine u Austriji je studiralo 2.865 studenata i studentica iz BiH. Na četvrtom mjestu po broju studenata u Austriji se nalaze državljani Hrvatske sa 2.658 studenata, a na petom i šestom mjestu su Mađari i Turci sa 2.378, odnosno 2.318 upisanih studenata i studentica.

Školarina po semestru na austrijskim fakultetima iznosi 750 eura, dok studentski dom košta između 350 i 450 eura mjesečno. Pored toga, studentice i studenti također plaćaju doprinos za studentsku uniju (ÖH-Beitrag) u iznosu od 19,20 eura.

Benefiti članstva u EU

Samir Beharić, član Upravnog odbora Western Balkans Alumni Association, regionalnog udruženja koje okuplja mlade ljude sa Zapadnog Balkana koji su studirali u inozemstvu, govori nam da su u jednakoj situaciji svi studenti sa Zapadnog Balkana koji studiraju u Austriji. S druge strane, studenti iz Evropske unije ne plaćaju školarinu, već samo članstvo u studentskoj uniji.

“To nam zapravo govori koliko je u praktičnom smislu bitno da BiH što prije postane članica Evropske unije. Naši vršnjaci i vršnjakinje iz Hrvatske plaćaju, dakle, samo tih nepunih 20 eura. Da smo članica EU, naša ministrica vanjskih poslova ne bi ni trebala pregovarati o produženju ugovora o besplatnom školovanju naših studenata u Austriji. Benefiti od članstva u EU su za mlade ljude iz BiH ogromni, te ih često zanemarujemo, sve dok se ne nađemo u sličnoj situaciji, kada za jedan semestar trebamo uplatiti više od 726,71 eura, odnosno više od 1.400 KM školarine. Produženje ugovora o besplatnom školovanju će nedvojbeno biti od koristi studentima iz BiH, ali primarni cilj bh. institucija treba biti članstvo u EU. Pregovori o produženju besplatnog školovanja su parcijalna rješenja jer bi, za razliku od članstva u EU, novi ugovor o besplatnom školovanju imao rok trajanja”, ističe Beharić.

Ono zbog čega je Austrija posebno popularna među studentima iz BiH jeste to što mladim ljudima nudi mogućnost rada i do 20 sati sedmično. Novac od ovog rada predstavlja glavni izvor prihoda za mnoge od njih.

“To se pokazalo kao mač sa dvije oštrice pojavom pandemije koronavirusa, kad su mnogi od studenata i studentica koji su radili u ugostiteljskom sektoru te uslužnim djelatnostima ostali bez posla i praktički bez prihoda od kojih su plaćali školarinu, stan, hranu i režije. U Beču i Salzburgu studenti u prosjeku izdvajaju mjesečno između 900 i 1.300 eura za pokrivanje troškova smještaja, režija, hrane, javnog prijevoza i društvenih aktivnosti. Taj je iznos u drugim studentskim gradovima poput Linza ili Graza nešto niži i iznosi između 900 i 1.000 eura mjesečno”, kazao nam je Baharić.

Ipak, do danas institucije BiH nisu pomogle studentima koji studiraju u Austriji i drugim zemljama svijeta, a koji su ostali gotovo bez ikakvih primanja tokom pandemije.

Western Balkans Alumni Association je pribavila podatke skoro 2.000 bh. studenata koji studiraju u inozemstvu te ih proslijedila nadležnim entitetskim i državnim ministarstvima. Ali, ovi podaci ostali su samo slovo na papiru do današnjeg dana.

Novi sporazum između BiH i Austrije o besplatnom školovanju ili ulazak BiH u EU u svakom slučaju značit će bolju budućnost za mnoge mlade i perspektivne ljude iz naše zemlje.

Dž. L/Klix

Related posts

Bosansko Akademsko Društvo u Austriji, nagrađuje najbolje studente bh. porijekla koji studiraju na austrijskim univerzitetima

Urednik BiH Info Desk

POLAZNICI BOSANSKIH ŠKOLA U MINHENU DOBILI SVJEDOČANSTVA

Editor

“Preporod” traži od vlasti RS da učenicima omogući obrazovanje na bosanskom jeziku

Editor

Leave a Comment