Dopunske škole

Iz Saveza dopunskih škola BiH: Naš jezik je naš ponos i blago koje moramo sačuvati

banner

Da bi uspjeli u tuđem svijetu moramo dobro naučiti i govoriti jezik država i naroda u kojima se nalazimo i sa kojima živimo, ali, ma gdje u svijetu živjeli, naš jezik je – naš ponos, naš identitet, blago koje smo naslijedili od svojih roditelja i veza sa domovinom koje smo kao ljudi dužni sačuvati i prenijeti na našu djecu kako se ne bi pogubila po tuđim svjetovima, zaključak je sa sastanka rukovodstva i aktivista Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine u dijaspori koji je u nedjelju, 30. avgusta 2020. godine održan u Stuttgartu.

Glavna tema sastanka u Stuttgartu bila je rad dopunskih škola BiH u novoj 2020/2021 školskoj godini, u postojećim uslovima i ograničenjima zbog pandemije korona virusa.

Prema informacijama kojima raspolaže Savez, u bosanskim dopunskim školama u SR Njemačkoj, među djecom i njihovim roditeljima, nije bilo i nema zaraženih virusom Covid-19. Međutim, na sastanku je konstatovano da je pojava korona virusa prouzrokovala dosta problema i u bosanskim dopunskim školama u SR Njemačkoj, ali da je prošla školska godina uspješno završena. U odjeljenjima u kojima učenici iz opravdanih razloga nisu mogli pohađati nastavu na redovnim mjestima i u školskim klupama, nastava je od marta održavana online ili su predavači na druge načine bili u kontaktu sa učenicima.

Na sastanku je usvojen zaključak i preporuka da svi koji rade u bosanskim dopunskim školama prate situaciju sa korona virusom i da se u svom radu pridržavaju uputstava i odluka nadležnih ministarstava vezanih za izvođenje nastave u redovnim njemačkim školama i shodno njima organizuju izvođenje nastave na bosanskom jeziku.

Haris Halilović i Fehim Okanović/Foto: H.H.

-Više od polovine svog života proveo sam u tuđem svijetu, u SR Njemačkoj i dobro mi je poznat značaj maternjeg jezika sa kojim sam najljepše disao, osjećao i iskazivao svoja osjećanja. Na sastanku u Stuttgartu, još jednom smo uputili apel građanima BiH u dijaspori da upišu svoju djecu u bosanske dopunske škole i time pokažu da im je stalo da sačuvaju svoj jezik i identitet u svijetu i da njihovi nasljednici ne budu zakinuti, siromašniji za blago koje su nam ostavili naši roditelji – kaže Fehim Okanović, član rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH iz Minhena.

Sve informacije oko upisa djece u bosanske dopunske škole mogu se dobiti u svakom DKP-u BiH u svijetu, kao i u većini klubova, udruženja i džemata u dijaspori.

Haris Halilović

Related posts

Velika Britanija: Rekordan broj studenata iz Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

Linz: Predstavljanje udžbenika “Otkrij bosanski”

BHD Info Desk Administrator

Balkanska olimpijada iz fizike: BiH srednjoškolci osvojili jednu zlatnu i dvije bronzane medalje

Editor

Leave a Comment