Društvo

Crna Gora: Državna izborna komisija objavila je rezultate parlamentarnih izbora

banner

Glasalo je 76,68 posto upisanih birača, odnosno njih 410.263

Državna izborna komisija Crne Gore objavila je preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 98.68 odsto prebrojanih glasova, prema kojima je Đukanovićeva partija DPS (Demokratska partija socijalista) osvojila 35.14 odsto glasova (30 mandata)  a prosrpska koalicija Za budućnost Crne Gore 32.53 odsto glasova (27 mandata).

Sada je potpuno jasno da je Đukanovićeva partija DPS prvoplasirana na parlamentarnim izborima i da će upravo njoj predsjednik Crne Gore (Milo Đukanović) povjeriti mandat da pokuša sastaviti novu vladu. Nosilac liste DPS-a bio je aktuelni premijer Duško Marković i upravo će njemu Đukanović povjeriti mandat na što ga obavezuje i ustav Crne Gore.

Zajedno sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima DPS može okupiti 40 zastupnika, a za nadpolovičnu većinu Dušku Markoviću će biti potrebno još najmanje dva zastupnika. Izbor je sužen i Marković može ponuditi koalciju još samo jednoj partiji koja bi možda mogla pristati na kaoliciju sa DPS-om. To je građanski pokret URA lidera Dritana Abazovića koji je na izborima osvojio 5,7 posto glasova i sa svoja četiri zastupnika može presuditi kod formiranja nove vlasti u Crnoj Gori.

Abazović je pred izbore uporno ponavljao kako se zalaže sa formiranje ekspertne vlade, a vjerovatno će na tome insistirati i tokom narednih pregovora sa mandatarom Markovićem.

Mandatar Marković će imati na raspolaganju 30 dana da okupi parlamentarnu većinu. Ako u tome ne uspije dužan je vratiti mandate predsjedniku Đukanoviću. Tek nakon toga Đukanović će mandat ponuditi nekoj drugoj partiji ili koaliciji koja dokaže da može okupiti parlamentarnu većinu. To, naravno, može biti i ekspertna vlada na čijem je formiranju insistirao Abazovićev Građanski pokret URA.

Zanimljivo, jutros je i Zdravko Krivokapić, nosilac prosrpske izborne liste “Za budućnost Crne Gore”, koja je na parlamentarnim izborima osvojila najveći broj glasova među listama opozicije, rekao da je u ovom momentu, najbolji model formiranje ekspertske vlade Crne Gore.

BHDINFODESK

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 20/205 TURISTIČKE (NE)MOGUĆNOSTI ZVORNIKA

Krizni štab Federacije: Na utakmicu između Zmajeva i Sjeverne Irske može doći maksimalno 2.000 navijača

Editor

Usljed mortaliteta i iseljavanja: Bugarska svakog mjeseca s karte “izbriše” jedno selo

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment