Društvo

Uvjerljiva pobjeda Konzervativne stranke na izborima u Velikoj Britaniji

banner

Konzervativna stranka odnijela je ubjedljivu pobjedu na prijevremenim općim izborima u Velikoj Britaniji sa ukupno 364 mjesta u parlamentu.

Zadnji put je Konzervativcima ovakvu pobjedu priredila Margaret Thatcher davne 1987. godine.

U odnosu na ranije izbore 2017. godine, Konzervativci sada imaju 66 novih pozicija u parlamentu, uključujući one na sjeveru Engleske gdje su desetljećima dominirali laburisti, kao i Blyth Valley, također jedno od uporišta laburista još od pedesetih godina prošlog stoljeća.

Lider laburista Jeremy Corbyn nazvao je izbore ‘razočaravajućim’ te je stavio do znanja da će podnijeti ostavku na čelno mjesto te stranke. Stranka je osvojila 203 pozicije sa gubitkom ukupno 42 mjesta.

Lider Liberalnih demokrata Jo Swinson koja je vodila kampanju za ostanak u EU, čak je izgubila mjesto člana parlamenta za East Dunbartonshire. Naime, njena stranka je ovog puta izgubila 4 mjesta u parlamentu osvojivši ukupno 8.

Istovremeno, Škotska nacionalna stranka doživjela je nagli uspon sa 48 mjesta u parlamentu (14 novih), što je Prvoj ministrici Nicoli Sturgeon ‘vjetar u leđa’ da intenzivira kampanju za novi referendum o nezavisnosti Škotske.

Predizborne ankete su pokazale da su najvažnija pitanja za britanske glasače bila Brexit i Nacionalno zdravstvo (NHS), slično kao i 2017. godine.

Ekonomija je na prethodnim izborima bila na trećem mjestu po značaju, međutim, ovog puta na njenom mjestu se našla problematika kriminala, dok ekonomija dijeli četvrto mjesto sa pitanjima okoliša.

BHDINFODESK

Related posts

RTRS kažnjen sa 12.000 KM zbog laži o masakru na Kapiji

BHD Info Desk Administrator

ZATAŠKAVANJE DAVIDOVOG UBISTVA: Protiv Davora Dragičevića podneseno 27 prijava

Editor

Zbog zločina protiv čovječnosti počinjenim nad Bošnjacima: Na Sokocu uhapšen Miladin Trifunović

Leave a Comment