BiH dijaspora

Operska pjevačica na čelu Bosanskog akademskog društva u Austriji

banner

Selma Aljović iz Sarajeva je mlada operska pjevačica i poduzetnica. Naime, prije šest godina je došla na studije u Beč, gdje se već godinama bavi operskim pjevanjem, ali i podučavanjem.

Talenat za pjevanje je otkrila još u ranom djetinjstvu te je sa svega 10 godina počela izučavati klasično pjevanje. U rodnom je gradu završila osnovnu muzičku školu, zatim srednju, da bi, po logici stvari, nastavila akademsko obrazovanje u gradu koji je stoljećima prepoznatljiv po sceni klasične muzike.

– Na preporuku Denyce Graves, poznate američke mezzosopranistice, odlučila sam se za studije u Beču. Odlučiti se za studije u Beču uopšte nije bilo teško s obzirom na to da ovaj grad oduvijek važi za središte kulture i umjetnosti u Evropi te je jedna općepopularna destinacija za studije umjetnosti, medicine ili znanosti.

Iako trenutno djeluje kao umjetnički direktor Ženskog hora Bosanskog akademskog društva – Mimoze te je direktorica škole koju je otvorila prije dvije i po godine, pod nazivom Vienna International Music School, ambiciozna Sarajka ne staje tu, te joj je trenutna aspiracija upisati doktorat ili još jedan master za opersko-scenske umjetnosti.

– Za doktorat, kao i za sve ostalo u muzici, postoji jedan prijemni ispit ili takoreći jedna audicija. Aktivno se pripremam za nju. Bečka diploma kvalitetom, uistinu, opravdava reputaciju koja je prati te samim tim otvara mnoga vrata. Ono što je za pravnike Harvard, za nas umjetnike je bečki konzervatorij. Biti uvijek spreman je cilj svakog izvođača.

Pitali smo je za dosadašnje nastupe.
– Proteklog ljeta sam imala čast debitirati u Bečkoj kamernoj operi, te pretpremijerno izvesti jednu sasvim modernu operu, pod nazivom „School of Marital Happiness“ kompozitora Alexandra Timofeeva. Bilo mi je zadovoljstvo otjeloviti glavnu ulogu – La Diretrice/Gospođu Direktoricu. (smijeh)…

Ispričala nam je nešto i o kvalifikacijama sopstvenog glasa.
– Ja sam jedna mlada spintosopranistica. Šta znači spintosopran? To je ustvari dramski glas koji u sebi sadrži jedan prepoznatljiv metalni kvalitet boje. Jako često se dešava da mladi glasovi, koji će u budućnosti postati pjevači vagnerskog ili verdijevskog repertoara, na početku karijere bivaju okarakterizirani kao spintoglasovi, s obzirom na to da obično imaju nižu tesituru od ostalih glasova u istom fahu te nešto tamniju boju.

Pored muzičke karijere, Selma je izuzetno zainteresirana za život Bosanaca u Austriji, pa već gotovo godinu i po uspješno obnaša funkciju potpredsjednice Bosanskog akademskog društva u Austriji.

– Bosansko akademsko društvo je zaslužno za mnoge uspjehe naše zajednice u Austriji. Jedno od takvih je, naprimjer, oficijelno priznanje bosanskog jezika u ovoj državi. Društvo se već godinama bori za priznanje bosanske nacionalne manjine u Austriji, a ove godine smo dobili i status specijalnog posmatrača u Ujedinjenim nacijama. Ono što Bosansko akademsko društvo izdvaja od mnogih drugih akademskih zajednica u dijaspori su jasno definirani ciljevi političkog karaktera te jedno jako snažno uporište u kulturi. Nije sve što se naziva kulturom zapravo uistinu i kulturno. Uostalom, kultura i kulturno naslijeđe je zapravo ono što nas razlikuje od mnogih drugih zajednica u Austriji, kazala je na kraju Aljović.

H.D.

Related posts

Skandinavija: Manifestacije povodom Dana nezavisnosti BiH održat će se u 18 gradova

BHD Info Desk Administrator

I državni službenici napuštaju BiH – najviše odlaze IT stručnjaci

Koronavirus otkazao manifestaciju promocije književnog stvaralaštva pisaca iz dijaspore

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment