BiH dijaspora

PROTEST PODRŠKE PRAVEDNOJ BORBI PALESTINSKOG NARODA U BURLINGTONU

banner

Širom svijeta održavaju se protesti podrške pravednoj borbi palestinskog naroda na kojima se traže hitan prekid ratnih dejstava, mir i pravda za Palestince i Palestinu.

Protest podrške održan je u subotu 4.11.2023.g. i u Battery Parku u centru najvećeg grada američke države Vermont Burlingtona. Počeo je u 1 PM a trajao oko jedan sat. Protest su organizovali : VTJP, PSL- Party for socialism and Liberation, UVM Y DSA, Champlain Valley DSA, CTV, Jewish Voice Peace and other, a održan je pod motom: Rally & March End Israel’s Genocidal War on Palestine. Stop Israel’s Genocidal War! End the Siege of Gaza! Defend the civil rights of Palestinians and Palestinies Solidariy Activitist! Provide immediate humanitarian aid to Gaza! Stop all Aid to Israel! Enforce Boycott, divestment and sanctions against Israeli!

Protestu je prisustvovalo preko hiljadu građana. Bili su to pretežno mlađi ljudi, studenti UVM i građani Burlingtona i okolnih gradova. Mnogi od njih nosili su transparente i palestinske zastave. Iako u Burlingtonu i bližoj okolici živi preko 2.500 Bosanaca, broj prisutnih se mogao izbrajati prstima jedne ruke. Pitanje je da li su zaboravili svoja stradanja iz 90-tih ili su se bojali otvoreno izraziti podršku palestinskom narodu, koji već 75 godina živi u agoniji i trpi teror države Izrael. Teško je vjerovati da su izgubili osjećaj solidarnosti, koji se kod Bosanaca uvijek ispoljavao kao genetsko nasljeđe. Malo je bilo i pripadnika drugih naroda koji su pod prisilom napustili svoju zemlju i svoj drugi dom našli u Vermontu. Neke od poruka, koje su se mogle pročitati na transparentima koje su mnogi nosili, pisalo je: Cese Fire Now! Prekid vatre odmah. Stop the Genocide!  War is not Answer! Rat nije odgovor. Jews say Free Palestine! End all USA Aid to Israel!

Sa bine označene palestinskim zastavama prisutnima se obratilo više govornika, koji su govorili o stradanju palestinskog naroda. Zahvalili su prisutnima na podršci i podsjetili da je u sukobu između Hamasa i Izraela do sad ubijeno preko 9.000 Palestinaca i preko 1.400 Izraelaca, da je veliki broj ubijene djece, da je veliki broj ranjenih i potrpanih ruševinama, da je humanitarna katastrofa na vrhuncu. Upućen je apel da se rat odmah zaustavi i zaustave stradanja nedužnog naroda. Njihov govor bio je praćen i često prekidan glasovima odobravanja i podrške. Sa posebnom pažnjom praćeno je obraćanje Tam Moe iz vermontskog grada Benningtona. Bilo je i sentimentalnih obraćanja onih koji su ovakve nedaće i stradanja već ranije osjetili na vlastitoj koži. 

Nije ovo bio prvi protestni skup u Burlingonu. Nekoliko stotina ljudi protestovalo je odmah s početkom izraelske invazije na pojas Gaze, koja je usljedila nakon Hamasovog napada na Izrael.

Sa protesta je poslana poruka podrške narodu Palestine i zahtjev da se zaustave zločini, genocid, razaranja i apartheid nad građanima Gaze i Palestine i radi na uspostavi trajnog mira. Od Izraela je zatraženo da prestane sa napadima i dopusti da se ugroženom stanovništvu uputi humanitarna pomoć.

I ovi protesti građana Burlingtona, kao i protesti ranijih godina u sličnim okolnostima, pokazali su da američki građani ovog područja s pažnjom prate aktuelna politička zbivanja na Bliskom Istoku i duboko saosjećaju sa stradanjima palestinskog naroda, u nadi da će se ratni sukobi uskoro prevazići i uspostaviti trajan mir između Izraela i njegovih arapskih susjeda. 

Burlington, 5.11.2023                    Zijad Bećirević

Related posts

Bosanci, Srbi, Turci, Nijemci i Poljaci najbrojniji u Beču

BHD Info Desk Administrator

Ključ: Dani dijaspore

Urednik BiH Info Desk

Ostvario se muzički san repera Emira Emke Bešića: Snimio singl s poznatim bh. reperom Frenkijem

Leave a Comment