Film/Tv

Jedinstven poduhvat filmskog pisanja

banner

The Writers Lab i HBO Nordic Europe uz podršku Fremantle, upravo je objavio početni program virtuelnog pisanja scenarija za žene starije od 40 godina!

Laboratorija je jedinstveni program posvećen filmskom pisanju sineastica, scenaristica ili spisateljica. Oformljen je u SAD-u uz pomoć Maryl Streep, Nicole Kidman i Oprah Winfrey, zajedno s udruženjem New York Women in Film and Television. Partnerice su bile Julia Berg i Ruth Spencer iz Unamed Stories. Laboratorija je upriličena u Velikoj Britaniji uz učešće Dirty Films produkcije u vlasništvu australske zvijezde Cate Blanchett. 

Polugodišnji virtuelni program za evropske sineastice će se organizovati u saradnji sa mentoricama koje će uvesti polaznice u tajne pisanja scenarija, a bit će govora i o tržištu, sljedećih mjeseci. Kandidatkinje će predstaviti lične projekte na engleskom jeziku, s mogućnostima prevoda na njihov maternji jezik! Odabrat će se 15 najuspješnijih scenarija koji će učestvovati u posebnom, starokontinentalnom projektu. Rediteljica Linne Ramsay, prošlogodišnja mentorica Writers Lab UK and Ireland, ističe:

– Laboratorija je savršena podrška nadarenim sineasticama koje nastoje ostvariti dugometražna ostvarenja, posebno jer su u stimulacijskoj sredini, što je najbitnije!

Značajni učesnici

Fermantie i talijanska produkcija Wildside će pomoći poduhvat kao “kumovi” mnoštva spisateljica i scenaristica, za vrijeme trajanja programa i obuke.

HBO Max Nordic će “kumovati” jednoj skandinavskoj književnici koja učestvuje u programu. Evropski partneri poduhvata su njemački German Films, nizozemski Netherlands Film Fund, irski Screen Ireland, poljski Polish Film Institute, ORF, FISA-Film Support Austria, finski Aurona Studios, Rabbit Films, Film Tampern, pa belgijski City Brussels. Laboratorija se udružila i s Forumom scenarija iz Beča, Žena na filmu i TV /WIFT/, te s istim organizacijama iz Italije /WIFTM/.

Među evropskim mentoricama su Valeria Golino, Susanne Bier, Jasmila Žbanić, jedina koja potiče iz zemlje izvan EU, Christine Ham, Jantje Friese, Isabel Coixet, Ameenah Ayub Allen i Nadine Labaki.

Bosanskohercegovačka rediteljica, scenaristica i producentica je s ostalim, učestvovala u obradi zajedničke izjave:

– Očarane smo proširiti djelatnosti Laboratorije na Stari kontinent i tako produžiti misiju pomoći i podrške nadarenim scenaristicama starije generacije. Sve ovo je moguće zahvaljujući američkim osnivačicama Elizabeth Kaiden i Nitzi Wilon, koje nas svesrdno podržavaju. Ne zaboravljamo ni evropske partnere kao i dobro uhodani mehanizam demografskih grupa razvoja, mnoštva oblasti.

Prijave za učešće se mogu uputiti na adresu https//writers.conversity.com, do 7. februara.

Džana Mujadžić

Related posts

Bosanskohercegovački filmski festival New York: Premijera dokumentarnog filma “Don’t cry for me Sarajevo – Susan Sontag u Sarajevu”

BHD Info Desk Administrator

IN MEMORIAM/ Mira Furlan: Ne vibriram na žici nacionalizma

Urednik BiH Info Desk

Dodjelom nagrada Srce Sarajeva zatvoren 28. SFF: Za najbolji film proglašen “Safe Place”, najbolji glumac je Juraj Lerotić

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment