BiH dijaspora

U najskuplji NASA projekat bio je uključen i Damir Ljubičić porijeklom iz BiH

banner

Krajem decembra u svemir je odaslan teleskop James Webb, nasljednik teleskopa Hubble. Riječ je o najskupljem NASA-inom projektu dosad, na kojem je više od 20 godina radilo na hiljade astronoma, inžinjera. Jedan od njih je i Bosanac i Hercegovac Damir Ljubičić – vlasnik danske firme Space Composite Structures.

Ljubičić je u razgovoru za N1 je istakao da je James Webb zapravo nastavak Hubblea te da ga neće zamijeniti jer obojica gledaju na druge vrste frekvencija.

“Donijet će nam razumijevanje nastanka svemira, postanka svega. Po teoriji, mi živimo u eksploziji, ona se dešava sada. Brzina svjetlosti je brža od te eksplozije i gledamo unazad šta se dešavalo u samoj inicijalnoj kapsli big banga. To je ultimativno što nauka može”, rekao je Ljubičić.

Kako je kazao, dešavalo se i to da teorije nisu mogle biti dokazane i obrnuto.

“Teorija relativiteta je dokazana tek 70 – 80 godina poslije. Dakle, sve je moguće. LIčno se radujem novom znanju kao i svaki drugi stručnjak. Sada da li ću ja razumjeti to novo znanje i za šta će ono biti upotrijebljeno, to ne znamo još, međutim, mišljenja sam da ne postoji višak znanja”, naglasio je naš sagovornik.

Ovaj proces ne znači da Hubble ide “u penziju” s obzirom na to da on i Webb pokrivaju različite frekvencije pa će se na određeni način nadopunjavati.

“Tako da ćemo dobiti nove informacije pored onih koje već imamo. Međutim, Hubbleu je već istekao rok trajanja i preko njega ga upotrebljavamo, a dokad će se to raditi, znaju oni koji njime upravljaju. Međutim, mislim da ćemo imati oba satelita i teleskopa u upotrebi paralelno u svakom slučaju jedan niz godina”, naveo je Ljubičić.

Prve fotografije teleskopa se očekuju veoma brzo, dodaje.

“S obzirom na to da su danski univerziteti bili dio razvojnog konzorcija i oni imaju prvenstvo tako da očekuju da će već na proljeće imati prve informacije sa James Webba”, dodao je.

Pitali smo Ljubičića koliki je vijek Jamesa Webba s obzirom na to da su on kao inžinjer i njegova firma iz Danske bili među stručnjacima koji su radili na izradi njegovih komponenata.

“Potpisao sam trajanje na sedam godina i onoliko koliko osiguranje firme pokriva. Mislim da je to neka standardna cifra pošto je to jako opasna okolina , degradacija materijala i elektronike postoji iako kvaliteta komponenata postoji, a Hubble je dva puta popravljan u svemiru i dokaz šta je čovjek kao vrsta sposoban i ovo je zaista jedan uspjeh svih nas”, istakao je.

Ljubičić je pojasnio da su on i njegova i firma u kolaboraciji s Univerzitetom u Danskoj proizveli spone koje drže miri senzor – infracrveni i riječ je o jednom od senzora koji gleda po određenim frekvencijama i koji se koristi za kalibriranje samog teleskopa.

“To je šasija za taj instrument, ali se ona ne pomjera skoro nikako u temperaturnom intervalu od -256 do +60 stepeni. Dakle, preko 300 stepeni Celzijusa ova struktura stoji i ne pomjera se što je vrlo važno radi kalibracije, a i kada se uperi na jedno mjesto da znamo da se neće pomijerati”, naglasio je.

S obzirom na to da je konkurencija za ovaj projekt bila veoma velika, Ljubičić ističe da je njegova firma “pobijedila” konkurente u Njemačkoj.

“Ali da ne budem specifičan i ne navodim koga, mogu se naljutiti. Osim toga, pobijedili smo i jednu firmu iz Francuske. Sve te firme su male, a naša je najmanja, u mojoj firmi je oko osam ljudi, međutim, mi smo u našem konzorciju imali i Univerzitet tako da je i to imalo efekta. Sve zajedno je projekt vrijedio oko 200.000 eura, koliko me sjećanje služi s obzirom na to da je prva spona isporučena prije otprilike 10, a druga prije osam godina”, poručio je Ljubičić.

BHDINFODESK

Related posts

Prijedor dobija odbor za saradnju sa dijasporom

Urednik BiH Info Desk

Austrija: “Tag der offenen Tür / Dan otvorenih vrata”

Nova pravila za državljane Bosne i Hercegovine koji putuju u Tursku

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment