BiH dijaspora

Finska: Nakon 11 godina iščekivanja džemat Turku kupio vlastite prostorije

Protekli vikend zlatnim slovima bit će upisan u historiju bošnjačkog džemata u finskom gradu Turku. Naime, predsjednici džematskog i vakufskog odbora Damir Mehmedović i Mirsad Šahinović, uz prisustvo džematskog imama Mahir ef. Ćosića s lokalnim vlastima potpisali su ugovor o kupovini objekta za potrebe džematlija iz ovog grada. Za dva objekta na parceli od 5565 m² džemat je izdvojio 207. 000 eura, i zasigurno kupovinom ovih nekretnina džemat je osigurao svijetlu budućnost narednim bošnjačkim naraštajima u Finskoj.

Informaciju više o ovom značajnom iskoraku u organizovanju i radu džemata Turku dobili smo od predsjednika džematskog odbora Damira Mehmedovića:

“Džemat Turku u Finskoj od 2011. godine je u potrazi za objektom koji će zadovoljiti potrebe džemata i aktivnosti. Rukovodstvo džemata je uložilo mnogo truda u proteklom periodu na putu ka ostvarenju ovog cilja. Nakon što je pronađen objekat koji zadovoljava naše potrebe, poslana je obavijest džematlijama i vakifima da mogu početi s uplatama svojih donacija. Pet dana od dana objave džemat Turku je imao na raspolaganju dovoljnu količinu potrebnih sredstava. Naši vakifi su za 5 dana donirali oko 180 hiljada eura. Uz donacije koje su bile uplaćene ranije, na vakufski račun za projekat vakufa je donirano oko 220 hiljada eura od strane oko 200 vakifa. Raduje nas činjenica da je pored donatora iz našeg džemata bio veliki broj vakifa i iz ostalih dijelova Finske. Spisak svih koji su dali sredstva je u arhivi džemata Turku i bit će proslijeđen vakufskoj direkciji IZ u BiH. Naš džemat broji nešto manje od 400 članova, što približno odgovara broju oko 150 porodica. Ovom prilikom je realizovan prvi projekat vakufa u Finskoj i nadamo se da će ovo biti ohrabrenje i svim ostalim džematima, kako u Finskoj tako i u ostalim dijelovima svijeta, da krenu u realizaciju projekata vakufa.”

Istorijski trenutak

Inače, kompletnu ovu aktivnost vodili su članovi džematskog i vakufskog odbora Mahir ef. Ćosić, Hasib Kulovac, Mirsad Šahinović, Šefika Šahinović, Mersa Purković, Alma Ćosić, Edi Šljivar, Damir Mehmedović, Husein Arapović i Šemsudin Vejzović koji koriste priliku da se još jednom zahvale svim donatorima koji su omogućili da se potrebni novac prikupi za samo pet dana.

Redakcija portala BHDINFODESK čestita vrijednim džematlijama iz Finske kupovinu džematskih prostorija.

Namik Alimajstorović / BHDINFODESK

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 46/ 205: CVIJET ZA BINIAM I ANNU ULLA-BRIT

BHD Info Desk Administrator

‘Ex Yu Band Dublin’ u Irskoj svira popularne pop-rok pjesme iz država bivše Jugoslavije

IGK najoštrije osuđuje odlikovanje ratnog zločinca Vojislava Šešelja od strane Srpske pravoslavne Crkve (SPC)

Editor

Leave a Comment