BiH

Dodik kao “Kalimero”: Meni je suđeno, a da me niko ništa upitao nije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da stavovi Evropskog parlamenta o BiH pokazuju da evropski parlamentarci ne znaju šta se dešava u državi, da barataju pogrešnim informacijama i da se vjerovatno informišu iz medija koji već mjesec dana, svaki dan, eksluzivno najavljuju rat u Ukrajini.

Dodik je istakao da je Evropski parlament demonstrirao takav nedostatak demokratičnosti da se on prvi put ozbiljno zapitao da li evropske vrijednosti uopšte postoje.

„Meni je otprilike suđeno, a da me niko ništa upitao nije. Da niko nije došao u Republiku Srpsku da vidi o čemu se radi. I što je najgore, niko od tih parlamentaraca koji su digli ruku nije pogledao Ustav BiH, dostupan na internetu, jer da jeste, niti bi zauzeli stavove koje su zauzeli, niti bi se čule kvalifikacije koje su se čule“, rekao je Dodik.

Dodik se pita zar 504 ozbiljna čovjeka mogu i da pomisle da se jedna država raspada jer o njoj kritički govori jedan čovjek i da li su ozbiljni ako misle da će u BiH procvjetati ruže samo ako uvedu sankcije bilo kome.

“Umjesto da su se potrudili da razgovaraju sa nama, odlučili su se da razgovaraju o nama. U takvim uslovima jasno je da i stavovi Parlamenta nisu mogli biti drugačiji. Uz sve uvažavanje evropskih institucija ja ne mislim da odustanem od legalnih i legitimnih političkih aktivnosti u odbrani Republike Srpske”, naglasio je Dodik.

Evropski parlament je usvojio amandman uz godišnji izveštaj Odbora za spoljne poslove kojim se poziva Evropski savet da uvede sankcije članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima.

Evropski parlament sa 504 glasa “za” pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku

Europski parlament usvojio je amandman trojice zastupnika u okviru godišnjeg izvještaja o Odboru za vanjske poslove koji poziva na sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Amandman su podnijeli zastupnici Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten, a za njega su glasala 504 zastupnika u EP-u.

“EU oštro osuđuje neustavne, secesionističke poteze vlasti Republike Srpske koje imaju cilj kreiranja paralelnih institucija za lijekove i medicinska sredstva, oporezivanje, pravosuđe, odbranu, i bezbjednost koje bi na taj način oslabile državne strukture Bosne i Hercegovine te postale egzistencijalna prijetnja državnom jedinstvu I teritorijalnom integritetu.

EU osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i Ruskih spoljnih smetnji te poziva Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima zbog njegovih koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje I podrivanja suvereniteta I teritorijalnog integriteta BiH” stoji u objavi na Twitteru zastupnika Thijs Reutena.

U amandmanu se oštro osuđuju neustavne secesionističke mjere vlasti Republike Srpske, čiji je cilj, kako se navodi, uspostava usporednih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, sigurnosti i oporezivanja.

U amandmanu se osuđuje i djelovanje vanjskih faktora na stabilnost BiH i uplitanje Rusije u unutrašnju politiku zemlje.

Željana Zovko: Glasali smo protiv sankcija Miloradu Dodiku

Hrvatska delegacija u Evropskom parlamentu, odnosno članovi HDZ-a, nisu podržali amandman koji poziva na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, rekla je poslanica u EP-u Željana Zovko.

Zovko, koja je potpredsjednica Odbora za spoljne poslove te delegacije za odnose sa Bosnom i Hercegovinom, rekla je za “Glas Srpske” da je amandman došao naknadno, te da su glasali protiv jer ovo nije uopšte trenutak kada su takvi potezi korisni.

“U BiH treba rješavati problem Izbornog zakona i smirivati tenzije”, zaključila je Zovko.

Agencije

Related posts

Izetbegović: Pregovori o Izbornom zakonu poslije izbora

Urednik BiH Info Desk

SRAMOTA: Razorni zemljotres nije razdrmao i rastresao BH Vlast

BHD Info Desk Administrator

Miletić pisao Inzku: “Nametnite zakon o negiranja genocida – moj prijedlog je dva puta “rušen” u Domu naroda PSBiH!”

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment