BiH dijaspora

U Ljubljani osnovano Bosansko akademsko društvo u Sloveniji

banner

Ljubljana, 7. mart 2022. – U petak, 4. marta, svečanom priredbom u Cankarjevom domu obilježen je početak rada Bosanskog akademskog društva u Sloveniji. Na događaju, koji je obogaćen nastupima mnogih umjetnika bosanskog porijekla koji rade u Sloveniji, predstavljeni su ciljevi, usmjerenja i način rada. U sklopu događaja, predsjednici bosanskohercegovačkih akademskih društava iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Holandije potpisali su i Memorandum o osnivanju Evropske asocijacije bh. akademskih društava.

Prema riječima predsjednika udruženja prof. dr. Edvina Derviševića ciljevi Društva su promicanje integracije Bosanaca I Hercegovaca u slovenačko društvo, očuvanje kulturno-historijske tradicije Bosne i Hercegovine, rad na razvoju panevropskog duha, jačanje ekonomskih veza između Slovenije i BiH, jačanje historijskih i kulturnih veza između BiH, Slovenija i zemalje regije, održavanje tijesnih odnosa sa naučnoistraživačkim institucijama u Sloveniji i Bosni i Hercegovini i razvijajanje saradnju sa drugim sličnim društvima u EU. „Društvo će posebnu pažnju i sredstva posvetiti stipendiranju mladih naučnika i umjetnika bosanskog porijekla koji žive i rade u Sloveniji. Pored toga, organizovaće likovne izložbe, književne večeri, koncerte i druge manifestacije“, rekao je u svom obraćanju prof. Dervišević. 

Na skupu su prisutne pozdravili i Društvu poželjeli uspješan rad predsjednik nizozemskog BAD-a doc. dr. Ervin Sendijarević, predsjednik austrijskog BAD-a Siradj Duhan, te  novinar i publicista Ervin Hladnik Milharčič. Govornički dio manifestacije zaokružio je akademik prof. Ismar Mujezinović, koji je u nadahnutom govoru prošetao kroz bogatu historiju BiH i upoznao prisutne sa slavnim Slovencima koji su ostavili trag u BiH, kao i velikim bosanskim imenima koja su svojim dostignućima obogatila BiH, Sloveniju, Evropu i svijet.

Događaj su svojim nastupima obogatili književnica i novinarka Adriana Kuči, violončelistkinja Sara Čano, pijanista Stefan Pajanović, violinista Nikola Pajanović, harmonikaš Zilhad Džananović i hor Rosa, pod vodstvom prof. Saše Čano, a program je vodila Aida Kurtović.

U sklopu svečane akademije predsjednici bh. akademskih društava iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Holandije potpisali su I Memorandum o osnivanju krovne evropske organizacije koja će objediniti sva slična društva u EU.

A.F.

Related posts

Ljubljana: Završen 5. Sveslovenski zbor bošnjačkih kulturnih društava

Institut za istraživanje genocida Kanada osuđuje dodjelu Ordena RS negatoru genocida Handkeu

Urednik BiH Info Desk

Vratio se iz Norveške na svoju zemlju i započeo proizvodnju eko hrane

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment