BiH dijaspora

S govornice uputila pozdrav i na bosanskom jeziku: Emotivan govor Sarajke Jasmine Hostert u Bundestagu

banner

Možda i najemotivnih govor u Bundestagu održala je zastupnici Jasmina Hostert. Sarajka koja je kao curica ostala bez ruke, te je iz opkoljenog grada prebačena u Njemačku, danas je članica parlamenta ove države.

Ona je s govornice uputila pozdrav i na bosanskom jeziku.

“6. je april 1992. i ja sam u kući s ocem i nanom. Taj dan počinje strašan rat u mom gradu i državi. Prije 30 godina Sarajevo je opkoljeno i sa devet godina sam izgubila ruku od granate. Izgubila sam dom i djetinjstvo. Zato je za mene ovo trenutak važan da mogu govoriti s ove pozicije. Želim vam poslati poruku da je važno da zadržimo stabilnost i mir u BiH. Sad moramo tamo gledati, ne kad opet bude kasno. Rat u Ukrajini pokazuje kako sve brzo može krenuti. Slike koje vidim podsjećaju me na moje djetinjstvo, skrivanje u podrumima i nedostatak vode i hrane”, rekla je Hostert.

Rekla je da Njemačka podržava demokrate u BiH, a suprotstavlja se onima koji pod pitanje stavljaju integriteta i suverenitet BiH

“Posmatramo ih i spremni smo upotrijebiti sankcije. BiH treba perspektivu EU. Moramo poslati jasan signal. BiH i cijeli region treba biti u EU. Sjećam se svojih doživljaja i danas vidim kako se Mairupolj opkoljava, kako se ubijaju djeca i odrasli. Ljudi se uništavaju u Buči kao nekad u Srebrenici i Prijedoru. Moramo sve učiniti, ne želim da više ikad ijedno dijete izgubi svoju ruku, kuću ili domovinu. Zato Njemačka i EU moraju čvrsto stati i djelovati, ali i Bosanci moraju djeovati. Nemojte da vas nacionalisti dijele na Bošnjake, Hrvate i Srbe. Birajte progresivne partije koje vas ujedinjuju. Računajte na nas”, rekla je Hostert.

Face TV

Related posts

DINO REDŽIĆ I NICK KRKUTI DOSTAVILI HRANU ZA DOKTORE I BOLNIČKO OSOBLJE “METROPOLITAN HOSPITAL” U NEW YORKU

Urednik BiH Info Desk

“Ja se zovem Ivana”: Nekada pjevala sa Zdravkom Čolićem, sada živi u Australiji

Parlament BiH: Pokrenuta inicijativa da se dijaspori omogući povrat državljanstva

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment