Zanimljivosti

Bijeli golub ponovo (ne)leti 406: TEST KOD MIRSADE

Piše: Sead Hambiralović

Ne kaže se zadžabe da život piše romane. I kako sam upoznao dvostrukog  akademika prof. dr. Mirsadu Hukić na davnoj  izložbi njene sestre iz Osla, dr. Sabine Hauge. U Domu književnosti sreo „gospodsku“ Tuzlu i nikada ljepše osjećao na kulturnoj manifestaciji. Pa opis zgoda na planini pored norveške metropole, gdje sam se dobro „pokazao“ (i) sa onim jutarnjim „čimburom“. Naredne noći uz kamin Sabinin „Viking“ otvorio srce- „povjerio se“ ali nije za šire. I na sve „šlag“- donjeo im majkine hurmašice s kojima su joj u kameru radosni „nazdravili”…

Prof. dr. Mirsadu Hukić i : Sead Hambiralović

LIDER: Mirsada Hukić je lider mikrobiologije i virusologine u Bosni i Hercegovini, direktor Centra za kontrolu bolesti i geozdravstvene studije u BiH. Do pojave pandemije nije postojala institucija koja bi pratila i izučavala ovu pošast i to je bio „okidač“ za osnivanje. Njena inicijativa je prepoznata u regionu i čest je gostujući predavač.

Dobro je imati ovakve prijatelje. Nakon povratka iz Švedske, iskrsao put u Austriju – treba imati hebeni test (nisam imao u Geteborgu i nemal ne dadoše „uči“) i dobro sračunati oko satnice važenja. Učas sve obavljeno u Mirsadinoj novootvorenoj laboratoriji „Nalaz“ u centru Tuzle, pedesetak metara od „Meše i Ismeta“. Preko decenije ima sličnu u Sarajevu i centre za kovid, za HPV, humani popiloma virus i za bračnu neplodnost.

O Mirsadi ima „pet metara priče“, ukucati na Google i sve je na jednom mjestu- od referenci, priznanja, a može pridodati da je čuveni “lovac“ na miševe i mušice. Za desetak godina po našim šumama, uz pomoć „živolovki“, uganjala oko 850 miševa da bi „uhvatila“ viruse i otkrila novu varijantu mišije groznice.

„SIROĆE” NOVI VIRUS : Oko mušica je išlo ovako: postoje EU zamke, ali preskupe, pa je skontala ručnu i ulovila ih na hiljade što je bilo taman da iz njih izoluje potpuno novi virus i nazove „siroće“. Zato što se nezna koju bolest

izaziva…

Eto ti ga sad..?! 

Baš me smorila dvogodišnja situacija sa koronom, dok je na Mirsadinom licu vedrine za izvoz. Naumio da se urade fotosi i dva proberu. Zakomplikovalo,trebalo „ujednačiti“ da oboje dobro „ispadnemo“. Na drugom i nisam „nešto“-tipični djaaad, kako me Alan zove.

Važnija je nadolazeća radost što ću u Linzu, nakon tri godine, napokon ”sveukupno” zagrliti norveško- austrijske sve moje.  

__________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 110 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 369: „MATORE KONJCE U KAMP..!“

Editor

Njegovatelj za 17 dana: Nijemci najavljuju provjeru diploma iz BiH

Editor

Fuad Halilović: Pobijedio karcinom, a danas pravi perike za bolesnu djecu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment