Izbori BiH

CIK raspisao izbore za 2. oktobar

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) danas je donijela odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora 2022. godine. Izbori su zakazani za nedjelju 2. oktobra ove godine.

Izbori su raspisani za izbor članova Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine RS-a, Skupštinu Brčko Distrikta i kantonalne skupštine.

Izbori su, kako je planirano i najavljeno, raspisani prema zakonu najmanje 150 dana prije datuma održavanja izbora.

Prilikom glasanja, od šest prisutnih članova CIK-a, samo je Vlado Rogić bio protiv raspisivanja izbora, dok je Ahmet Šantić glasao putem telefona.

Član CIK-a Vlado Rogić je izjavio kako smatra da ne postoje zakonske odredbe ni preduslovi za slobodne i demokratske izbore i da je trebalo sve nedostatke riješiti izmjenama Izbornog zakona BiH jer u BiH traje permanentna izborna kriza.

Članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina je kazala da Ustavni sud BiH jeste poništio određene odredbe Izbornog zakona, ali nije poništen cijeli zakon, te da postoji zakonska osnova i obaveza za raspisivanje i održavanje izbora. Također je podsjetila kako bilo kakva opstrukcija u osiguravanju novca potrebnog za održavanje izbora predstavlja krivično djelo.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović je podsjetio Rogića da je zaboravio reći kako je “sporno” uputstvo pšrije četiri godine dobilo podršku pet članova CIK-a, a među njima i Rogićevu.

Članovi CIK-a su danas usvojili i još 22 pravilnika i uputstva za održavanje izbora. Radi se o podzakonskim aktima koji su usvajani i prilikom prethodnih raspisivanja izbora. Ono što je novost jeste način prijavljivanja za glasanje iz inostranstva. Naime, umjesto kopije lične karte, sada će birači trebati fotografisati, skenirati ili u drugom elektronskom obliku dostaviti ličnu kartu BiH, ali i dokument sa fotografijom izdat u zemlji prijema, odnosno u državi u kojoj sada žive. Vrijedi napomenuti da je Rogić bio protiv i ovog podzakonskog akta, dok je ostale prihvatio.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović je pozvao poličare da konačno donesu odluku o finansiranju izbora uz poruku “Ne lipši magarče do zelene trave” ili “Acta non verba”.

Osim odluke o raspisivanju izbora, Centralna izborna komisija je razmatrala i niz drugih propratnih odluka koje se tiču organizacije izbora, a prvenstveno odluke o zaključivanju Centralnog biračkog spiska zaključno s 3. majem te pravilnike o prijavi političkih subjekata za učešće na Općim izborima u oktobru 2022. godine.

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH donijela odluku o raspisivanju izbora, odredbe Izbornog zakona predviđaju da se sredstva za njihovo održavanje mora osigurati u roku od 15 dana.

Sada je na potezu Vijeće ministara BiH i Parlamentarna skupština BiH koji trebaju donijeti budžet BiH i osigurati sredstva za održavanje izbora.

Uprkos zahtjevu Centralne izborne komisije BiH upućenom Vijeću ministara u kojem se tražilo odobravanje novca koji je potreban za finansiranje Općih izbora u oktobru ove godine, isti uopće nije razmatran na sjednici Vijeća ministara 20. aprila.

To je nastavak opstrukcije ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande (HDZ) provođenja izbora, koji je po Poslovniku trebao predložiti da se uvrsti u dnevni red. S druge strane, Bevanda odbacuje optužbe da opstruiše održavanje izbora te kaže da “budžet ne donosi Bevanda već Parlamentarna skupština BiH”.

CIK je u svom zahtjevu tražio da Vijeće ministara izdvoji novac iz budžetske rezerve, odnosno od prenesenih sredstava iz prethodnih godina. Povodom optužbi iz CIK-a prije tri dana oglasio se i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija koji je rekao kako izbori neće ovisiti od finansijskih sredstava i da CIK veoma agresivno nastupa kada je riječ o finansijskim sredstvima.

Što se tiče glasanja birača koji borave van Bosne i Hercegovine, uvedene su dodatne promjene o kojima je govorila članica Izborne komisije Vanja Bjelica-Prutina koja je rekla da su zahvaljujući misiji OSCE-a uspjeli da naprave aplikaciju koja će omogućiti elektronsku prijavu birača te da je procedura za priajvu formalizovana.

BHDINFODESK

Related posts

Opšti izbori u domovini: Ambasada BiH u Oslu obezbjedila pomoć pri registraciji glasača u Norveškoj

Editor

IZBORNI ZAKON: NIŠTA OD NEUMA, NASTAVAK U SARAJEVU

Editor

CIK počeo pripreme za realizaciju izbornog procesa glasanja u dijaspori

Editor

1 comment

BiH dijaspora: Prijava za glasanje traje do 19. jula 2022. godine! – BHDINFODESK 07/05/2022 at 07:34

[…] CIK raspisao izbore za 2. oktobar […]

Reply

Leave a Comment