BiH dijaspora

Bijeli golub ponovo (ne)leti 410: „PANONIKA…“ U ISMETOVOM ATELJEU

Piše: Sead Hambiralović

A ništa nije slučajno: knjiga, Ismar, Slovenci, dijaspora…

I koje sve koicidencije- krenuti od nadnaslova i 410. kolumne, pridodato sa „tisućom“- godina prvog pominjanja moga rodnog grada pored Drine. Pa kako je moja dobra starica zatekla slavnog slikara ispred ateljea da nešto zamoli za svoga starijeg hairliju, pa kako je lijepo počašćena od umjetnikove supruge Marije, pa potanko sve  prepričala i koji savjet da prenese, pa kako je hairlija mnogo godina kasnije telefonirao.. Pa susret sa Ismarom u tuzlanskoj Galeriji portreta i kako je započeto prijateljstvo „na daljinu“, a „podebljano“ nakon što je riješio problem sa njegovim velikim platnom u nekadašnjem Hotelu Tuzla.

Nije bilo dileme oko planiranja mjesta promocije moje knjige „Panonika, priče sa slanih jezera“ čija grafička priprema danas kreće- Ismetov prostrani atelje „otpozadi“ kuće. Čast Galeriji portreta, ali ovaj prostor je zgođušniji iz više razloga.

DERVIŠ, DRAGIŠA…- A vezan sam i za ime Derviša Sušića i njegovu inspirativnu priču „Kaimija“. S razlogom svratio u Narodnu i univerzitetsku biblioteku koja po njemu nosi ime. Na čelu je mlađahna Mirna Trifković, unuka poznatog vajara Dragiše (zavićajna veza) koji je davnih godina udesio moju prvu izložbu u Tuzli. I potvrdila da je izbor za promociju sasvim na mjestu i mnogo prikladniji od njihove sale u prizemlju.

Tako iskreno ne umije svako, a sve navodi da to neće biti obična promocija u organizaciji Centra za kulturu, 7. juna u 19 sati. I koja simbolika ako se posloži i kao gost „ukaže“ Ismar, „sin“. Zakomplikovalo mu se oko planova, a valja „pripaziti“ i na godine- ko bi rekao da je navršio osamdeset! U krajnjem slučaju javiće se video- linkom.

A oko zagovaranja promocije „Panonika, priče sa slanih jezera“ u Ljubljani išla bi u organizaciji nedavno osnovanog Bosanskog akademskog društva Slovenije. Najprikladniji je septembar, taman vremena da se možda osmisli i učešće Turističke zajednica Tuzle.

BRAVO ZA „UVEZIVANJE!“- Nema sumnje da bi to moglo ispasti tip-top kada se na videu odgleda „nivo“  svečanosti uz prisustvo  predsjednika bosanskohercegovačkih akademskih društava iz Austrije, Njemačke i  Nizozemske koji su sa domaćinom potpisali Memorandum o osnivanju Evropske asocijacije bh. akademskih društava.

Predsjednici bosanskohercegovačkih akademskih društava iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Nizozemske potpisuju Memorandum o osnivanju Evropske asocijacije bh. akademskih društava

O ciljevima novoformiranog društva BADS Slovenije govorio je osnivač i predsjednik dr. Edvin Dervišević a zaokružio akademik prof. Ismar Mujezinović, koji se u nadahnutom govoru prošetao kroz bogatu istoriju Bosne i Hercegovine i upoznao prisutne sa poznatim Slovencima koji su ostavili traga u BiH, kao i velikim bosanskim imenima koja su svojim dostignućima obogatila Bosnu, Sloveniju, Evropu i svijet.

Kako gdje su naši ljudi po svijetu organozovani. Od onih koji su „ispostave“ aktuelnih politika, do ovog građanskog i akademskog „tipa“ i dragocjeni su ambasadori svoje zemlje.

Pozivnica koja bi mogla ući u istoriju bosanske dijaspore. Pored potpisivanja spomenutog Memoranduma uskoro kreće inicijativa gdje bi bosanska dijaspora iz četiri evropske zemlje mogla odigrati veliku rolu za Bosnu i Hercegovinu, regiju i šire

P.S.                                                                                                                

Prilog: govor akademika prof. Ismara Mujezinovića:

YouTube

__________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 110 mail adresa. Fb kontakt: dabudebolje@gmail.com

Related posts

Centar svjetske finansijske moći “City of London” objeručke prihvatio mladu Sarajku

BHD Info Desk Administrator

Birmingham: Na Ahiret preselila jedan od simbola “bošnjačke majke” – Hadži Ramiza Durić

Urednik BiH Info Desk

OTVORENO PISMO IZ SKANDINAVIJE: ZVORNIK & TUZLA (NE) ZNAJU ŠTA RADE

Editor

Leave a Comment