Pogledi

Institut za istraživanje genocida Kanada najoštrije osuđuje secesionističke aspiracije Čovića

banner

Čović je u pismu međunarodnim dužnosnicima, najavio pokretanje procedure i političkih koraka “za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizmna i konsocijacijske demoktarije čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH”

To je samo potvrda otvorenog rušenja države i stvaranje pravnih preduslova za separatizam. Čović je krenuo u reorganizaciju tj. organizovanje svog entieta. Insistiranje na teritorijalnoj podjeli BiH i stvaranje hrvatskog entiteta je provedba Udruženog zločinačkog puduhvata presuđenog u Hagu.

IGK najoštrije osuđuje secesionističke aspiracije Čovića u cilju realizacije HDZ-ove antibosanske kampanje – formiranja trećeg entiteta. Mnogi subjekti u SAD i Kanadi sa kojima sarađujemo su nam se obratili i tražili da se zaustavi opasno antidržavno djelovanje Čovića. Dragan Čović će se u svom antibosanskom pohodu morati susresti s nama – bh. patriotima u SAD i Kanadi koji se neće odreći bosanskohercegovačke države, njenog teritorijalnog integriteta, suverenosti, nezavisnosti i političko pravnog subjektiviteta. Prošlo je vrijeme nadmoćnosti i nametanja “velikohrvatskih nacionalističkih istina” koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži. Sve je to hegemonijska naracija u sklopu projekta  “treći entitet”. Za taj antibosanski udruženi politički projekat formirana je antibosanska koalicija u dijaspori, posebno u Sjevernoj Americi. Čovićeva secesionistička politika, bh. držvljanima u Sjevernoj Americi zadala je bol, ali i svijest o temeljnoj zalutalosti HDZ politike i njihovih pristalica. Čović baštini tradicije NDH u svojoj zapadnoj Hercegovini. Ubistva, logore, protjerivanje, uništavanje svih kultura i tradicija koje ne pripadaju njegovom svjetonazoru. To je, dakle, treći entitet. Njegovo znakovlje, koketiranje sa ustaštvom, nazivi ulica u Mostaru, jasno pokazuju da je na putu bez povratka. Krajnje je vrijeme da Hrvati u BiH se suprostavi antibosanskoj politici Čovića.
IGK poziva NATO i EUFOR da zaštite državu BiH. IGK poziva Kanadu da osudi i sankcioniše secesioniostičku politike Čovića.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

IFIMES Ljubljana: Srbija – poprište konfrontacije obavještajnih službi?

BHD Info Desk Administrator

Eric Nelson: Politički lideri u BiH dosljedno opstruiraju izbornu i druge reforme zbog vlastitih interesa

Urednik BiH Info Desk

Mario Stanić : Bježao sam iz Sarajeva s majicom i dvojim gaćama, mnogi se nisu spasili

1 comment

Mustafa 06/05/2022 at 11:25

Svjedoci Dejtonskog sporazuma

Koliko je poznato, do sada je po ovom pitanju iz OHR-a dato samo kratko tumačenje u koijem stoji: „Sporazum su potpisale tadašnja RBiH, tadašnja SR Jugoslavija i RHrvatska, EU, Francuska Republika, Savezna Republika Njemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD – su bile zemlje svjedoci“. Ovakvo pojašnjenje je unijelo još više pometnje. Srbija i Hrvatska su se, valjda kao svjedoci, potpisom u Dejtonu obavezale na prekid agresorskih aktivnosti uperenih protiv BiH, i nisu dobile pravo mješanja u unutarnje stvari BiH, kakvo pravo sebi žele priskrbiti persistiranjem na zunepostojećoj ulozianta. Srbija i Hrvatska nisu ni garanti ni svjedoči već agresori, koji su napali nezavisnu zemlju, BiH, u njoj počinili neviđene zločine. A ako su Francuska, Njemačka, Rusija, V.Britanija und SAD prihvatile ulogu svjedoka i garanta, jer su vidjeli šta se sve u BiH događalo, onda bi trebali da državu BiH i njene građane, prije svega Bošnjake koji su bili predmet istrebljenja, zaštite iu miru, koji je za njih sve pogubniji, a ne prepuštati ih istim onim snagama u Bi H i van nje, iz najbližeg susjedstva, da ih razaraju, čerupaju i dijele. Ali nije nepoznato da svaki od potpisnika Dejtonskog sporazuma ima i svoje interese na ovom području. I njima je itekako poznato da su iscrtane i revidirane karte podjela iz Karađorđeva još uvijek su na stolu Aleksandra Vučića i Dragana Covica, a ne samo u rukama Milorada Dodika.
Ima nas jos i u BiH i u dijaspori koji bi ako zatreba danas jos dosli i stali ponovo na bedeme odbrane nase nam jedine BiH!!!Neka ne misle da mogu sto su mogli devedesetih godina proslog stoljeca.Dosta je vise opstrukcija Zagreba i Beograda!!!

Reply

Leave a Comment