Pogledi

Institut za istraživanje genocida Kanada najoštrije osuđuje secesionističke aspiracije Čovića

Čović je u pismu međunarodnim dužnosnicima, najavio pokretanje procedure i političkih koraka “za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizmna i konsocijacijske demoktarije čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH”

To je samo potvrda otvorenog rušenja države i stvaranje pravnih preduslova za separatizam. Čović je krenuo u reorganizaciju tj. organizovanje svog entieta. Insistiranje na teritorijalnoj podjeli BiH i stvaranje hrvatskog entiteta je provedba Udruženog zločinačkog puduhvata presuđenog u Hagu.

IGK najoštrije osuđuje secesionističke aspiracije Čovića u cilju realizacije HDZ-ove antibosanske kampanje – formiranja trećeg entiteta. Mnogi subjekti u SAD i Kanadi sa kojima sarađujemo su nam se obratili i tražili da se zaustavi opasno antidržavno djelovanje Čovića. Dragan Čović će se u svom antibosanskom pohodu morati susresti s nama – bh. patriotima u SAD i Kanadi koji se neće odreći bosanskohercegovačke države, njenog teritorijalnog integriteta, suverenosti, nezavisnosti i političko pravnog subjektiviteta. Prošlo je vrijeme nadmoćnosti i nametanja “velikohrvatskih nacionalističkih istina” koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži. Sve je to hegemonijska naracija u sklopu projekta  “treći entitet”. Za taj antibosanski udruženi politički projekat formirana je antibosanska koalicija u dijaspori, posebno u Sjevernoj Americi. Čovićeva secesionistička politika, bh. držvljanima u Sjevernoj Americi zadala je bol, ali i svijest o temeljnoj zalutalosti HDZ politike i njihovih pristalica. Čović baštini tradicije NDH u svojoj zapadnoj Hercegovini. Ubistva, logore, protjerivanje, uništavanje svih kultura i tradicija koje ne pripadaju njegovom svjetonazoru. To je, dakle, treći entitet. Njegovo znakovlje, koketiranje sa ustaštvom, nazivi ulica u Mostaru, jasno pokazuju da je na putu bez povratka. Krajnje je vrijeme da Hrvati u BiH se suprostavi antibosanskoj politici Čovića.
IGK poziva NATO i EUFOR da zaštite državu BiH. IGK poziva Kanadu da osudi i sankcioniše secesioniostičku politike Čovića.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

IGK podsjeća da general Mahmuljin nije ni naredio ni izvršio zločin

BHD Info Desk Administrator

“Dodiku iza vrata očitana bukvica” je čista zabluda Prof. Amre Šabić El Rayess

BHD Info Desk Administrator

CIA istražila problem nezaposlenosti mladih: Bosna i Hercegovina gora od Jemena, Alžira i Etiopije

1 comment

Mustafa 06/05/2022 at 11:25

Svjedoci Dejtonskog sporazuma

Koliko je poznato, do sada je po ovom pitanju iz OHR-a dato samo kratko tumačenje u koijem stoji: „Sporazum su potpisale tadašnja RBiH, tadašnja SR Jugoslavija i RHrvatska, EU, Francuska Republika, Savezna Republika Njemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD – su bile zemlje svjedoci“. Ovakvo pojašnjenje je unijelo još više pometnje. Srbija i Hrvatska su se, valjda kao svjedoci, potpisom u Dejtonu obavezale na prekid agresorskih aktivnosti uperenih protiv BiH, i nisu dobile pravo mješanja u unutarnje stvari BiH, kakvo pravo sebi žele priskrbiti persistiranjem na zunepostojećoj ulozianta. Srbija i Hrvatska nisu ni garanti ni svjedoči već agresori, koji su napali nezavisnu zemlju, BiH, u njoj počinili neviđene zločine. A ako su Francuska, Njemačka, Rusija, V.Britanija und SAD prihvatile ulogu svjedoka i garanta, jer su vidjeli šta se sve u BiH događalo, onda bi trebali da državu BiH i njene građane, prije svega Bošnjake koji su bili predmet istrebljenja, zaštite iu miru, koji je za njih sve pogubniji, a ne prepuštati ih istim onim snagama u Bi H i van nje, iz najbližeg susjedstva, da ih razaraju, čerupaju i dijele. Ali nije nepoznato da svaki od potpisnika Dejtonskog sporazuma ima i svoje interese na ovom području. I njima je itekako poznato da su iscrtane i revidirane karte podjela iz Karađorđeva još uvijek su na stolu Aleksandra Vučića i Dragana Covica, a ne samo u rukama Milorada Dodika.
Ima nas jos i u BiH i u dijaspori koji bi ako zatreba danas jos dosli i stali ponovo na bedeme odbrane nase nam jedine BiH!!!Neka ne misle da mogu sto su mogli devedesetih godina proslog stoljeca.Dosta je vise opstrukcija Zagreba i Beograda!!!

Reply

Leave a Comment