BiH dijaspora

Nizozemska predstava ‘Opasna imena’ o genocidu u Srebrenici po prvi put gostuje u BiH

Ovogodišnje 27. izdanje Modula Memorije zatvorit će dramska predstava “Opasna imena” reditelja Boya Jonkergouwa, a riječ je o prvoj nizozemskoj predstavi o genocidu u Srebrenici.

Nizozemsku teatarsku produkciju, koja će po prvi put gostovati u BiH, publika će imati priliku pogledati u ponedjeljak, 9. maja, u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 19.30 sati, a 11. maja u Narodnom pozorištu u Tuzli, objavili su iz MESS-a.

Riječ je o prvoj nizozemskoj predstavi o genocidu nad Bošnjacima koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine, a u kojoj glavnu ulogu igra Alma Mustafić, jedna od preživjelih svjedokinja onoga što se događalo tih julskih dana. Njenog oca Rizu, koji je u to vrijeme radio za bataljon Ujedinjenih nacija, Dutchbat, nizozemske mirovne snage su predale srpskim trupama. Godinama kasnije, pronađen je u masovnoj grobnici kod Vlasenice. Mustafić je uspjela da na Univerzitetu u Nizozemskoj, na kojem radi kao profesorica, uvede predmet Srebrenica-genocid.

Pored Alme, na sceni je i Raymond Braat, veteran nizozemskog bataljona UN-a i također svjedok genocida u Srebrenici. Razoružan i pod pritiskom srpskih paravojnih snaga, odvojio je muškarce od žena, prije masovne deportacije. Braat na sceni otkriva ono o čemu pripadnici snaga UN-a najčešće šute.

“Istina je da smo bili u nemogućoj poziciji. Ali, istina je i da smo znali da će ti ljudi biti ubijeni”, kazao je Braat.

To iskustvo zauvijek je promijenilo i život Raymonda Braata.​​​​​​​

Sa Almom i Raymondom, uz podršku Jolijn Henneman, Karen Sibbing i Mike Weertsa, poznatih nizozemskih glumaca i glumica, rediteljski dvojac Boy Jonkergouw i Caroline van Leerdam napravili su predstavu koju je teško zaboraviti. “Opasna imena” je veoma moćna, hiperrealistična drama koja oduzima dah. Ona je informativna i poučna, hrabra i potresna, bolna ali povremeno i humoristična, navode iz MESS-a.

Ulaz za sve posjetitelje i posjetiteljke je slobodan, s tim da se ulaznice za predstavu moraju preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

A.A.

Related posts

Švedska: Promocija autobiografske knjige ”DESETA VRATA PAKLA” autora Rezaka Hukanovića

Editor

Poruka ambasadoru BiH u Kanadi: Ponižavanjem tog državnog blagdana vi ponižavate samog sebe

Editor

28. 09. – Dan Bošnjaka: Svim Bošnjacima ma gdje bili čestitamo Dan Bošnjaka!

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment