Pogledi

Uprkos protivljenju Rusije i Kine: Schmidt pred Vijećem sigurnosti UN-a iznio izvještaj o BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt obratio se Vijeću sigurnosti UN-a na kojem predstavlja izvještaj o stanju u BiH. Ruski ambasador napustio je sjednicu uoči Schmidtovog obraćanja. 

“Devet mjeseci je prošlo otkao sam preuzeo dužnost, i ovo nije lak posao ali mi je čast da sam ga preuzeo. Narod BiH zaslužuje razumijevanje i posvećenost međunarodne zajednice. To su vrijedni ljudi svakog etničkog porijekla i oni pripadaju EU, ali neke političke prepreke moraju biti uklonjene.

Iako ima određenih prijetnji ustavnom poretku BiH koji potiču iz jednog dijela BiH, izazovi njenoj funkcionalnosti postoje širom BiH.

Od prošle godine čak i međunarodni mediji špekulišu o mogućnosti još jednog rata. Demonstranti su se okupili ispred mog ureda i tražili da intervenišem i spriječim to. I 26 godina kasnije BiH je traumatizovana ratom.

Zahvalan sam na prisustvu EUFOR-a ali zašto je njihovo prisustvo i dalje potrebno. Vlasti RS nastavljaju primjenjivati retoriku i legislativu koja podriva ili može podriti ustavni okvir BiH.

U decembru RS je usvojila zaključke kojima se daju instrukcije Vladi da se povuče iz sporazuma o prijenosu ovlaštenja sa entiteta na državu. Zaključci obavezuju vlast RS da u roku od 6 mjeseci usvoje zakone uz odredbe da se državni zakoni prestanu primjenjivati u tom entitetu. Ukoliko se to desi u najmanju ruku bi to značilo da se RS povlači iz OS BiH koja je jedna od najznačajnijih reformi uz to potencijalno može doći i do formiranja njihove vojske. Ovaj pokušaj se može zaustaviti uz pomoć međunarodne zajednice. Vodeća stranka u RS stalno zagovara mirnu disoluciju zemlje i dali su cilj – nezavisna RS unutar države BiH. Nećemo mirno gledati kako se rastače 26 godina mira i napretka. 

Fraza “originalni Dejton” se ponavlja u RS i predstavlja nepoštivanje Ustava BiH. Izmjene Ustava se ne mogu raditi unilateralno. Stalno sam pozivao na razgovore o svim strukturnim potrebama da se poboljša ustav ali s te strane nisam dobio nikakav odgovor. Visoki predstavnik kao odgovorni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma osigurava poštivanje ovih obaveza. Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje, najave RS-a podrivaju suverenitet BiH. Dužnost međunarodne zajednice je sačuvati prava konstitutivnih naroda bez ikakve dominacije. 

Sastao sam se s majkama Srebrenice, one su živi podsjetnik na cijenu rata. U julu će obilježiti godišnjicu genocida. Moramo nastaviti kako bi ostvarili pomirenje i društvenu koheziju”, kazao je Schmidt. 

Govorio je o stanju u FBiH navodeći da 3,5 godine nije imenovana nova Vlada FBiH kao ni u HNK. 

“Ovo podriva demokratske principe i prava glasača. Druga ključna imenovanja nisu završena, imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH. Pregovori dvije stranke SDA i HDZ su u toku i HDZ ovo imenovanje koristi kao polugu, želi se uvesti određena legislativa, ali one moraju biti usklađena sa demokratskim principima. Što se tiče sporazuma o Izbornom zakonu on nije postignut ni nakon dvogodišnjeg napora. Uprkos naporima međunarodne zajednice paket nije usvojen, postoji još vremena, ali izbori zakazani za oktobar će biti održani. Pravični  slobodni izbori moraju biti održani i građani moraju glasati. 

BiH i međunarodna zajednica su na prekretnici. I dalje smo posvećeni BiH, pokazali smo odlučnost ali cijenimo i dijalog”, kazao je Schmidt. 

Upozorio je na odlazak mladih iz BiH i političke tenzije koje ih tjeraju iz zemlje. 

Visoki predstavnik je upoznao Vijeće sigurnosti UN-a i sa problemima kada je riječ o državnoj imovini kao i da nema državnog zakona, a da je suspendovao entitetski zakon RS kako bi spriječio raspolaganje državnom imovinom.

Patria

Džaferović u Vijeću sigurnosti: Potrebna je podrška da bi BiH odgovorila na secesionizam

U sklopu zvanične posjete sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se na redovnoj šestomjesečnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, posvećenoj situaciji u našoj zemlji.

Na početku izlaganja Džaferović je pojasnio kako je država BiH ojačana kreiranjem institucija i reformama, koje su provedene u skladu s Dejtonskim sporazumom uz podršku međunarodne zajednice.

– Vijeće sigurnosti i institucije su dale podršku jačanju države. Ovo tijelo je naglasilo da jačanje državnih institucija pomaže u integraciji u Evropsku uniju. Sada institucije RS-a prijete da će oduzeti državne ovlasti. To prijeti teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. S obzirom na mandat Vijeća sigurnosti želim upozoriti na prijetenje koje podrivaju Dejtonski sporazum, ali i ovaj dio Evrope – rekao je Džaferović.

BiH je kompleksan sistem koji ne može hitno odgovoriti secesionizmu, pa je potrebna podrška.

– Potrebno je odblokirati institucije BiH, koje nisu radile zbog odsustva predstavnika RS-a. Oni su se pod pritiskom vratili, ali ne rade u punom kapacitetu i tu su samo zbog nametnutih sankcija – rekao je Džeferović.

BiH je, naglasio je, želi jačati mir u regionu i dobre odnose sa susjedima.

– Brinu nas signali iz susjedstva. Naoružavanje Srbije i uključivanje RS-a i strategiju sigurnosti Srbije. Također, podrška presuđenim ratnim zločincima poput Novaka Đukića je zabrinjavajuća. Pozicija predsjednika Hrvatske koji traži izmjenu Dejtona kroz formiranje trećeg entiteta i uslovlajavnje ulaska nekih zemalja u NATO usvajanjem izmjena Izbornog zakona BiH – naglasio je Džaferović.

On je izbore u oktobru označio kao veoma važnim, jer hrvatski ministri otežavaju provedbu neophodnih koraka za održavanje izbora.

– OHR mora donijeti odluke da se održe izbori. U novembru Vijeće sigurnosti odlučuje o misiji ALTHEA, koja je sljednik mirovnih misija koje proizilaze iz Dejtonskog sporazuma. Produženje mandata je veoma važćno zbog aktivnosti koje su pritnja miru. Izlaz iz ove situacije je pridržavanje Dejtona. Svi moraju poštovati državni okvir i niko nema pravo da ugrozi rješenja koja imamo – zaključio je Džaferović,

Za vrijeme boravka u New Yorku, predsjedavajući Džaferović će se sastati sa generalnim sekretarom UN-a Antonijem Guterresom i predsjednikom Generalne skupštine UN-a Abdullahom Shahidom, kao i sa ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Faktor

Related posts

Željko Komšić govorio je pred Generalnom skupštinom UN-a (kompletan govor)

BHD Info Desk Administrator

Ko nam to nameće vehabizam i radikalizam, zašto spava Islamska zajednica?

Editor

MIMO PROTOKOLA: Kolinda Grabar Kitarović poklonila se žrtvama Ahmića

Leave a Comment