Pogledi

POGLED IZ AMERIKE: ZAŠTO VISOKI PREDSTAVNIK CHRISTIAN SCHMIDT NE RADI SVOJ POSAO?!

banner

Rat u Ukrajini i eskalacija ratnih sukoba na Bliskom istoku skreniće pažnju MZ-e sa Bosne i Hercegovine, što omogućuje neprijateljima BiH da učvrste svoju vlast, nastave razaranje države i dijelenje njenog teritorija. To se mora zaustaviti!

Za stanje u Bosni i Hercegovini, pogoršanje stanja koje se iz dana u dan usložnjava, najodgovornija je Međunarodna zajednica,  Ured visokog predstavnika(OHR), Visoki predstavnik Schmidt, Vijeće za implementaciju mira (PIC), ali i Vijeće sigurnosti UN-a koje samo sporadično, indolentno i nedovoljno odgovorno prate promjene koje sve dalje vode u negativnom smjeru. Na upozorenja koja su upućivana ovim institucijama zaduženim za provođenje i nadgledanje Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas nije bilo adekvatnog odgovora. Posljednji istup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića pred Vijećem sigurnosti UN-a prošao je bez podrške i odgovora, iako je bio konkretan, opravdan, očajnički i alarmantan.

Naravno, ovim se ne umanjuje a još manje amnestira odgovornost domaćih faktora, koji su dužni ukazivati na stanje, voditi proces promjena nabolje i insistirati na podršci.

Za dvije godine svoga djelovanja Visoki predstavnik Schmidt, uz podršku uticajnog dijela Međunarodne zajednice, uspio je da na okupiranom i etnički očišćenom teritoriju države Bosne i Hercegovine uspostavi potpunu vlast neprijatelja predvođenih Dodikom i Čovićom i sada radi na tome da im otimačinu ozakoni i gruntovno legalizuje. 

Prema ocjeni Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) najveći neprijatelji BiH su Scmidt, Sattler, Dodik, Čović i Trojka. Visoki predstavnik Schmidt i Šef misije EU u BiH Johann Sattler su najodgovorniji za sistematsko pravno urušavanje BiH i potkopavanje krhkog mira u BiH. 

Schmidt ne radi svoj posao 

Od kada je stupio na svoju dužnost marta 2021.g. Međunarodni predstavnik Christian Schmidt umjesto da radi poslove koji su mu određeni Aneksom 10 . Dejtonskog sporazuma, on se svrstao na stranu Hrvatske a dijelom Srbije i vodi vodu na njihov mlin. Međunarodna zajednica, preko organa i institucija koje prate mirovni proces, vidi da On ne radi dobro svoj posao, ali ga ne poziva na odgovornost. Pod pritiskom javnosti saslušan je dva puta- tajno u Briselu i javno u Londonu, ali se time nije ništa promijenilo.

 Christian Schmidt je u BiH od MZ-e postavljen kao vatrogasac, da sprečava požare i alarmira, a  umjesto toga on ih podmeće. 

Ne samo da Schmidt ne radi ono što je dužan, već nastavlja licemjernom politikom Međunarodne zajednice, zbog koje se u BiH ratovalo 4 godine i dopušteno agresorima da počine teške zločine, zločin genocida i etnički očiste skoro dvije trećine države. Presude koje su za počinjene zločine i kršenje ustavnih odredbi izrekli Međunarodni sudovi  se ne provode, ali se Scmidt time ne bavi, već ih zanemaruje i drži po strani. 

Licemjerju Međunarodne zajednice nikad kraja. Ni nakon 30 godina po okončanju agresije na BiH nije jasno ni glasno rekla da u BiH nije vođen građanski rat već je bio međudržavni sukob, agresija susjednih država. Nije rekla da su agresori bili Srbija i Hrvatska, da UN nisu priznale svoju odgovornost za uvedeni embargo na oružje, nije osudila genocid u Prijedoru, nije priznala odgovornost za genocid u Srebrenici, nije agresore osudila na plaćanje pričinjene štete, već ih nagradila stvaranjem genocidne Rs i dopustila da mnogi prepoznati zločinci izbjegnu odgovornost za počinjeno. I ne samo to. Sa licemjerjem se ide dalje i dopušta agresorima da u “bolesnom” miru dovrše ono što nisu uspjeli ostvariti ratom.

Obaveze Visokog predstavnika

Visoki predstavnik za BiH je predstavnik Organizacije ujedinjenih nacija zadužen za nadgledanje, koordiniranje i sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma. Imenuje ga Savjet bezbjednosti UN na prijedlog Savjeta za provođenje mira (PIC). On je konačan tumač Aneksa 10 Okvirnog sporazuma za mir u BiH, što mu daje ovlasti i obavezu da daje obavezujuće tumačenje i ostalih dijelova Dejtonskog sporazuma, prije svega Aneksa 4 – Ustava Bosne i Hercegovine. Od 1.8.2021.g. funkciju Visokog predstavnika u BiH obavlja Nijemac Christian Schmidt, od kojeg se očekivao napredak i progres u provođenju mirovnog sporazuma, a umjesto napretka doveo je državu u najdublju krizu od okončanja agresije.

Glavna obaveza Visokog predstavnika, po Aneksu 10 Dektonslkog sporazuma, je tumačenje civilnog dijela Sporazuma. To on ne radi, a to je kamen spoticanja i izvor skoro svih problema i nesporazuma. 

Schmidt je odgovoran za kontrolu provođenja Dejtonskog sporazuma i dužan je dati pismena tumačenja njegovih odredbi, ali to ne čini ili ne čini blagovremeno, što srpski i hrvatski secesionisti zloupotrebljavaju i tumače onako kako njima odgovora. Kad nešto treba da radi, zaustavi i sankcioniše antidržavno djelovanje on se pritaji i šuti, a istupa  samo onda kad treba dati pogodnosti onima kojima ne pripadaju.

Schmidtova iznevjerena očekivanja

Od Schmidta se očekuje da tumačiti, preduzima mjere iz svoje nadležnosti i daje jasne odgovore na pitanja koja dovode do zastoja, blokada i sukoba, a koja su kamen su spoticanja i glavni uzrok zbog kojeg Dejtonski sporazum ni nakon 28 godina ne daje rezultate koji se očekuju. 

Neka od tih pitanja su:

-Da li je i kako je riješeno pitanje državne imovine Dejtonskim sporazumom i Sporazumom o sukcesiji SFRJ? 

 • Da li je Sporazum o sukcesiji SFRJ proveden i da li se provodi u BiH na isti način kao u drugim državama bivše Jugoslavije? Ima li osnova da odredbe sporazuma o imovini budu u BiH drugačije provedene nego u drugim državama ex. Jugoslavije?
 • Schmidt ne može više da se ponaša kao posmatrač, već mora da kaže da je država BiH titular /sukcesor nepokretne državne imovine i da ta imovina po Dejtonskom sporazumu pripada državi, a ne entitetima?
 • Zašto Schmidt ne sankcioniše Dodikove prijetnje otcjepljenjem Rs ako Rs ne dobije u trajno gruntovno vlasništvo imovinu, za koju može dobiti samo pravo korištenja ali ne i pravo vlasništva?
 • Kako Visoki predstavnik može biti samo posmatrač i dopuštati da se državna imovina otima i krčmi,  a zna da  bez imovine nema ni države?
 • Kako Schmidt dopušta da se državna imovina knjiži na Rs, uprkos odluci Ustavnog suda BiH s kojom je Rs zabranjeno da raspolaže državnom nepokretnom imovinom, do donošenje državnog zakona o imovini?
 • Zašto se Schmidt ne izjašnjava o prijedlogu Zakona o državnoj imovini koji su dali u raspravu Predsjednik i član Predsjedništva BiH Komšić i Bećirović? Da li zato što preko radne grupe želi nametnuti svoj prijedlog, po kojem bi se zaobišala država kao titular i izvršila “pravedna raspodjela imovine” i “imovina davala u koncesiju”?
 • Zašto Schmidt ne preduzima ništa da popravi greške počinjene u izbornoj noći 2.oktobra, kojima je Bošnjake ponizio i gurnuo pod noge Čoviću i Dodiku? 
 • Svi koji ne poštuju odluke Visokog predstavnika trebaju biti sankcionisani, a od kada je Schmidt na toj funkciji niko nije sankcionisan. Zašto?
 • Zašto se ne sankcionišu svi koji krše Inzkov Zakon o zabrani negiranja genocida? Do sada niko nije sankcionisan, iako se genocid konstantno negira, a počinioci zločina genocida nagrađuju i proglašavaju herojima.
 • Zašto Schmidt ne sankcioniše Dodika, Čovića i druge koji već 15 godina krše odredbe Dejtonskog sporazuma i ruše ustavni poredak BiH? Njegov tolerantan odnos daje im vjetar u leđa i potstiče ih da nastave otimati, preuzimati državne institucije i rušiti državu. 
 • Zašto Visoki predstavnik ne pošalje pismeno upozorenje Srbiji i Hrvatskoj da se ne miješaju u unutarnje stvari BiH i stavi im do znanja da oni nisu garanti Dejtonskog sporazuma, već zaraćene strane dužne da kao i BiH poštuju i provode njegove odredbe? 
 • Zašto odredbe Dejtonskog sporazuma Schmidt (često na pogrešan način) provodi samo u FBiH a zaobilazi Rs, koja konstantno krši odredbe sporazuma i ruši ustavni poredak BiH? 
 • Iako je Dodik zabranom ulaska na područje Rs do kraja ponizio Schmidta i funkciju koju obavlja i zaprijetio mu hapšenjem ako dođe (pa to zamijenio zabranom sastajanja u institucijama Rs), umjesto adekvatnog službenog odgovora Schmidt mu poručio “znaš za jadac”.
 • Zašto Schmidt nije adekvatnije odgovorio na zaključke NS Rs o ocjeni rada i ukidanju visokog predstavnika, kojima se ne samo kompromituje On kao visoki predstavnik već i devalvira uloga Visokog predstavnika ?
 • Iako je transparentnost bh pravosuđa više nego upitna a politička korupcija na vrhuncu, Schmid  šuti i čeka, umjesto da daje potsticaj i traži objašnjenja, efikasniji i odgovorniji rad, naročito za slučajeve koji eskaliraju. 
 • Zašto Schmidt ne zaustavi i sankcioniše Dodika  koji ruši Ustavni sud BiH, traži progon stranih sudija i prisiljava sudije Rs (sudiju Zlatka Kneževića) da napuste Ustavni sud BiH?
 • Zašto Schmidt nije sankcionisao autore i donosioce Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Rs, već ih amnestirao saopštenjem da je odluka poništena i neće stupiti na snagu?
 • Zašto Schmidt ne preduzima ništa da osigura sigurnost Bošnjacima i Hrvatima na području Rs, koji su sve više izloženi torturi, napadima?
 • Zašto nekažnjeno prolaze sve brojiniji napadi na Bošnjačke povratnike u Rs? 
 • Zašto ni nakon 20 godina nije rasvijetljeno ni procesirano nijedno od 13 ubistava bošnjačkih povratnika? 
 • Zašto se Schmidt nije više angažovao u EU prilikom rasprave o uvođenju sankcija Rs, Dodiku, niti je sankcionisao lidere pod sankcijama SAD i UK, već ih podržao na vlasti?
 • Osnažen podrškom iz Rusije Predsjednik Rs Dodik sve više prijeti miru u BiH, a MZ-a i njeni organi ga ne zaustavljaju niti sankcionišu? 
 • Zašto Schmidt ne odgovora na Dodikove ucjene i prijetnje povlačenjem srpskih predstavnika i bh  organa i institucija i prijetnje otcjepljenjem, ako se ne ispune njegovi neosnovani zahtjevi?
 • Nekažnjeno prolaze Dodikove izjave da ne priznaje Sud BiH, Tužilaštvo BiH, ni SIPA (Državnu Agenciju za istrage i zaštitu) i najavljuje mogućnost referenduma za otcjepljenje do kraja 2023.g., a Schmidt to prećutkuje, kako da je time suglasan.
 • Nije li krajnje vrijeme da se NS Rs onemogući da derogira odluke europskih sudova i Ustavnog suda BiH ?
 • Zašto se ne provode presude Ustavnog suda BiH i Međunarodnih sudova, neke ni nakon 12 godina, a Schmid ne preduzima ništa da se provedu niti sankcioniše one koji ih opstruraju i ne provode ? Zašto i Schmidta zbog toga ne pozvati na odgovornost?
 • Zašto Visoki predstavnik ne razjasni razliku termina “constituent people” od “constitutive people”, koji se namjerno pogrešno tumače, što izaziva ozbiljne nesporazume i dovodi do podjela? Zašto ne kaže Čoviću i hrvaskim ekstremistima da u Dejtonskom sporazumu, kao ni u svijetu, ne postoje konstitutivni narodi niti legitimno predstavljanje naroda?
 •  Zašto im ne stavi na znanje da konstitutivnost podrazumjeva moć ili autoritet da se uspostavi, konstituiše ili donese nešto, a da je konstituent  samo dio ili komponenta cjeline? 
 • Zašto se Sejdić i Finci, koji nisu iz “konstitutivnih naroda”, ni nakon 12 godina ne mogu kandidirati za Predsjedništvo BiH, a Schmidt ništa ne preduzima da im se to omogući? 
 • Da li je bila obaveza Visokog predstavnika da spriječi bivše agentice Vijeća ministara (Monika Minić i Jelena Cvijetić) da lažno i neovlašteno pristupe Evropskom sudu za ljudska prava u predmetu “Kovačević protiv BiH”?
 • Zašto se, suprotno Dejtonu, umjesto ravnopravnosti građana odlukama Schmidta nameće “legitimno predstavljanje”?
 • Zašto nije osporen ako već nije sankcionisan Čovićev ultimatum da neće biti BiH ako ne bude “legitimnog predstavljanja”?
 • Zašto Čović od strane OHR- Schmidta ili bh pravosuđa nikad nije pozvan da odgovori na pitanje šta znači “teritorijalni preustroj” države, sa kojim prijeti ako mu se ne dadne Ustavni zakon koji traži?
 • Zašto Schmidt i dalje instalira Izborni zakon po Čovićevom zahtjevu i predstavlja ga u formi hrvatskog pitanja, iako se sa tim produbljuju etničke podjele i onemogućava provođenje presuda Sejdić i Finci i drugih? Nije li to zato što je već odlučio hrvatskskoj strani dati Izborni zakon po Čovićevom zahtjevu, a po njegovom i Dodikovom zahtjevu promijeniti sastav  Ustavnog suda i Centralne izborne komisije (CIK)? 
 • Nije li neprihvatljivo diskriminatorski zahtjev hrvatske strane po kojem bi se jedan član Predsjedništva BiH birao većinom glasova Hrvata, obzirom da podrazumjeva odvojene glasačke kutije za Hrvate, Srbe, Bošnjake, Ostale?
 • Schmidt mora spriječiti i zaustaviti sve blokade državnih organa i institucija, koje zemlju već godinama drže u smrtnom zagrljaju separatista i etno nacionalista. Umjesto da ih spriječi omogućio je onima koji su pune 4 godine držali FBiH u blokadi da potpuno ovladaju federalnim i državnim nivoima vlasti. Uprkos Dodikovom savezništvu sa Putinom, Ured visokog predstavnika sa Scmidtom na čelu i neke države članice Vijeća za implementaciju mira pomogle su Dodika i Čovića da osvoje vlast na entitetskom i državnom nivou.
 • Zašto se ne koriste Bonske ovlasti da se sa političke scene maknu oni koji vrše blokade državnih institucija i rade protiv države ? Da li zato što Schmidt ne želi ili nema podršku Vijeća za implementaciju mira ? 
 • Iako su greške i propusti u Dejtonskom  sporazumu više nego očiti i sprečavaju napredak države, zašto ni Schmidt (kao i njegovi prethodnici) ne podrži zahtjeve partija i građana i zatraži reviziju Dejtonskog sporazuma? 
 • Obaveza Schmidta je da Dodiku i vlastima Rs da do znanja da Rs nije država i da entitetske linije nisu državne granice (iako ih je on lično morao preći tajno) i da takvu retoriku ubuduće neće tolerisati.    

Schmidt je u obavezi da ispravno tumači odredbe Dejtonskog sporazuma i ustava države i entiteta, ali i  da ih dosljedno provodi.

Naravno, na mnoga od ovih pitanja odgovor su trebali dati i preduzeti potrebne mjere i raniji Visoki predstavnici, ali ako ih nisu dali ili su ostali nedorečeni, obaveza je to aktuelnog Visokog predstavnika g. Christiana Schmidta.

Dolaskom Shmidta mirovni proces u BiH nazadovao

Schmidtovi propusti i greške, od kojih su neke nedopustive i svjesne, nisu isključivo njegove, već su rezultat apstinencije i nerada nekih njegovih prethodnika. Pa ipak ni jedan njegov prethodnik nije državu toliko gurnuo u ruke separatista i doveo do nazadovanja u implementaciji mira, kao što se desilo u ove dvije godine njegova mandata.

Umjesto da djeluje preventivno, nepristrasno interveniše i sankcioniše kada treba, Schmidt daje izjave i piše pisma upozorenja koja neprijatelji BiH odbacuju prije nego ih i pročitaju, a on ih samo arhivira. Tako je za Cvijanovićkinu “generalnu probu” rekao da je jako opasno to što radi i pozvao je da korigira svoj stav, a ona se ni po z… nije počešala.

Neshvatljivo je da organizacije, partije kojih je toliko i građani nisu organizovano ili individualno preko Ureda za visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira ili na drugi način zatražili intervenciju Vijeća sigurnosti UN-a, pa ni sada kada je situacija u zemlji više nego uzavrela. Trebalo je čekati i trpiti skoro 30 godina pa da se neko kao Željko Komšić usudi utvoreno i argumentovano iznijeti istinu pred Vijećem sigurnosti UN-a. 

Od Schmidta se očekivalo i dalje očekuje da smijeni Dodika i Čovića ili u paketu s njima Izetbegovića i neke druge. To nije uradio i to mu se razbija o glavu. Poznato mu je koliko je opasan i štetan savez Dodika i Čovića i ništa nije učinio da ga ograniči, već dozvolio pa čak i pomogao da se ojača i proširi. Umjesto da on smjeni njih, oni smjenjuju njega. Dodik ga sa sve većim brojem podrške iz opozicije negira, a Čović pošto je dobio skoro sve što je htio spreman je u znak zahvalnosti donijeti mu vijenac na grob, kada bude politički sahranjen.

Schmidt treba da radi ili da ode

U situaciji kada se BiH otima najvećoj krizi nakon Dejtona, kada ponovo gori na Bliskom istoku a prijeti ukrajinski plamen, MZ-a treba preko OHR i Vijeća za implementaciju mira pomoći Schmidta i usmjeriti ga na pravi put koji BiH zaista vodi u NATO i EU ili mu pod hitno dovesti zamjenu, makar to bio v.d. Visoki predstavnik.

Međunarodnoj zajednici je dobro poznato da bošnjački nacionalizam koji se reflektira preko SDA i drugih probosanskih partija nikad nije osporavao pravo Srba, Hrvata i Ostalih na njihovu BiH i omogućavao im je uvijek veće učešće u vlasti nego što im po učešću u strukturi stanovništva i drugim elementima pripada. Umjesto da sagleda strukturu vlasti na državnom i nižim nivoima i argumentovano je predoči svima, Schmid je podržao neosnovanu priču HDZ BiH i Čovića o bošnjačkoj majorizaciji. Umjesto da podrži i nagradi Bošnjake što umjesto svojih biraju dokazane rodoljube iz drugih naroda, kakav je nesumnjivo Željko Komšić, on ih je nezakonitim izmjenama zakona kaznio i obezglavio. 

Mnogo veću pažnju Schnmidt je trebao usmjeriti prema pravosuđu, jer zna da u bh pravosuđu vlada korupcija. Tužilaštvo i Sudovi (uz časne izuzetke) pokazali su da su pristrasni, da povijaju glavu pred kriminalom i korupcijom ili im čak pomažu. Griješili su i bili pristrasni, griješe i danas, jer otvoreno pogoduju Dodiku i Čoviću, što je najuvjerljivije pokazao silazak sa trona Predsjednika VSTV- a Milana Tegeltije. Pravosuđu BiH treba popravni.

Mora se zaustaviti secesionističko antiustavno i antidejtonsko djelovanje 

Schmid mora zaustaviti Dodikove udare na ustavni poredak zemlje i Čovićeve pokušaje za izmjenu Ustavnog zakona, izmjenu sastava Ustavnog suda i Izborne komisije, kao i imenovanje Vukoje za sudiju Ustavnog suda, jer se tom i takvom imenovanju protivi većina građana. Schmid mora spriječiti eliminaciju stranih sudija iz Ustavnog suda, dok za to ne dođe vrijeme, a to je kad se odsele PIC, OHR, On, pa onda i sudije. Istina je da da OHR, Schmidt, Vijeće za implementaciju moraju sići sa scene i otići, ali kada državu BiH naprave samoodrživom, a ona to još uvijek zaista nije. BiH će postati samoodrživa kad Ustavni sud ojača, kad pravosuđe počne raditi svoj posao, kad se državne i entitetske parlamentarne strukture, organi i institucije oslobode neprijatelja države i sankcionisanih lidera, a MZ-a preko svojih organa zaustavi secesionističko djelovanje SNSD-a i Dodika, HDZ-e i Čovića… 

Praveći ustupke Čoviću i dopuštanjem Dodiku da ruši ustavni poredak BiH, Schmidt je izgubio povjerenje i podršku dvije trećine građana BiH i trebat će mu mnogo truda i napora da to povjerenje povrati, u protivnom nailaziće na sve veći otpor i morati da ode.

Zato Schmidt treba biti pozvan na odgovornost zbog ustupaka koje je dao i daje HDZ-i i Čoviću. Vijeće sigurnosti UN-a treba mu dati dodatno vrijeme da ispravi počinjene greške i krene ispravnim putem, ili ga zamjeniti s drugim.

Schmid mora stati na stranu države BiH

Schmidt nastavlja igru mačke i miša, u kojoj je trebao da bude mačka, a postao je miš. Poslan je da lovi i tamani štetočine, a sam se izložio riziku da i sam postane štetočina. Umjesto da smijeni Dodika i sankcioniše Čovića, nakon 20 godina njihova udruženog djelovanja protiv bh države, daje im novo vrijeme da pritišću žrtve agresije i genocida, a od njih traži dogovor uz nove ustupke. Schmidt  je poništio Zakon NS Rs o ne-priznavanju odluka Visokog  predstavnika i ne provođenju odluka Ustavnog suda BiH na području Rs, izmijenio Krivični zakon BiH, a po tom se povukao u jazbinu,  u uvjerenju da će to zaustaviti Dodika i da će ga srpski i hrvatski separatisti ostaviti na miru. A to im je dalo dodatni vjetar u leđa.

Schmidt mora stabilnije stati na stranu države Bosne i Hercegovine, zastupati i braniti njene interese, a ne interese separatnih strana. Dužan dati do znanja našim susjedima, Srbiji i Hrvatskoj, da budu svoji na svome, da nemaju šta tražiti u BiH i da prestanu gledati u tuđu avliju. Ako g. Schmidt nije spreman da radi ono što je dužan treba da ode prije nego što bude natjeran. I on treba da pošteno zaradi svoju visoku platu, koju drugi ne samo da ne mogu imati, već je ne mogu ni sanjati. 

U Bosni i Hercegovini i dalje sve ide niz vodu, ni Ustavni sud nije u stanju da vodu zaustavi, da nas ne poplavi!

Burlington, 10.10.2023     Zijad Bećirević

Related posts

Montirane optužnice moraju pasti: Dok je ‘kajganića’ i ‘lagumdžija’ bit će sve više ‘drekovića’!

Urednik BiH Info Desk

Dodik se zahvalio Xi Jinpingu: Ostavljeni od Evrope, gledamo u Vas

BHD Info Desk Administrator

GDJE SE KRIJE CHRISTIAN SCHMIDT?

Editor

Leave a Comment