BiH dijaspora

(Video) Sarajlija u Dizeldorfu: Trgovac i sanjar

Harisa Pandžu, rođenog Sarajliju, u njegovom dizeldorfskom susjedstvu svi poznaju. Kod njega se opskrbljuju novinama, duhanom, grickalicama, pićima, a odnedavno i industrijskom konopljom.

U epizodi serijala “danKOdan” Danko Rabrenović se druži Harisom Pandžom. Svoju staru domovinu Haris ima istetoviranu u predjelu bubrega kao hommage zemlji koja se raspala – i na policama sa stripovima.

S majkom napušta ratno Sarajevo 1992. godine. Prvo borave kod obitelji u Čačku, a 1995. se sele u Dizeldorf. Haris se brzo snašao: naučio je njemački jezik i završio gimnaziju. Upisuje potom fakultet s idejom da postane nastavnik matematike i tjelesnog, ali kako kaže: “Nije mu bilo suđeno”.

Dok je studirao, otvorio je mali kiosk s novinama, cigaretama i pićima, kako bi finansirao studij. Posao je krenuo iznenađujuće dobro, te se udružio sa školskim drugom Peđom i proširio biznis. Zajedno danas na sjeveru grada imaju četiri radnje pod brendom “Markthalle”.

Harisa svi znaju u njegovom kraju. Ima prepoznatljivu irokez frizuru i bradu i uvijek je na svom teretnom biciklu, ili u malom električnom automobilu s kojim dostavlja naručenu robu na kućne adrese. Kod Harisa se susjedstvo opskrbljuje novinama, duhanom, grickalicama, pićima, a od nedavno i CBD industrijskom konopljom.

Haris radi i petkom i svetkom, a za godišnji odmor nije čuo godinama. Kaže da ne zna drugačije i da je poput morskog psa koji bi, kad bi stao – uginuo.

Kod kuće ima preko hiljadu stripova iz bivše Jugoslavije, a omiljeni mu je Alan Ford. U rodno Sarajevo odlazi rijetko, ali se rado sjeća djetinjstva. Svojoj djeci koja su rođena u Dizeldorfu često priča o svojoj staroj domovini, a priču uvijek započinje s “bila jednom jedna zemlja”. Tu rečenicu je s kartom Jugoslavije istetovirao u predjelu bubrega, kao svojevrstan hommage “rahmetli SFRJ”, piše Deutsche Welle.

Deutsche Welle.

Related posts

“Remembering Srebrenica” uručena Kraljičina nagrada za borbu protiv mržnje

Urednik BiH Info Desk

Božidar Proročić, književnik i publicista: Iz najvećih muka i tjeskoba rodili su se vaši najbolji sinovi!

Urednik BiH Info Desk

Državljanima BiH potrebna digitalna prijava za ulazak u Njemačku

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment