BiH dijaspora

Bijeli golub ponovo (ne)leti 411: TAJNA JEDNE SLIKE

banner

Piše: Sead Hambiralović

Mini serijal u spomen na Miloša Lysoneka  (1)

Kad god mi je teško vratim se slikarstvu. Oktobra 1992. na norveškom otoku Stord dobio improvizovani atelje i brzo pročulo o neobičnom Bosancu kako sprema izložbu i pokreće projekat Sopp for fred (GljivaMira), kao uspomenu na moju uništenu dječiju galeriju „Haustor“ u Zvorniku, prvu takve vrste u Jugoslaviji, upamćnu po organizovanom likovnom konkursu „Tata, ne igraj se rata!“. Predsjednik umjetničkog udruženja Odd Sande u radionici Više škole pomogao da se izrežu lajsne za ramove i svojim prisustvom „pojaćao“ pres konferenciju i otvorio izložbu u Kunstallen.

Među slikama koja je tada urađena je detalj iznad naslova, pa u priču ulazi akademski slikar Miloš Lysonek, šta me mlađahnog poučio a opširnije naće se u knjizi „Panonika, priče sa slanih jezera“.

Onda će se desiti Švedska i Orebro, Vivala centar gdje sam otvorio Dječiju galeriju Fredssvampen (GljivaMira). Zahtjevono je bilo dizajnirtati enterijer galerije, kad na kraju godine komuna odlučila renovirati centar i dala rok da se nađe nova lokacija.

Sa više strana je uzalud pokušano da se dječija galerija ne „dira“. Od muke na sred galerije odlučio sam uraditi sliku „Novo sunce“ i sa odlukom o perfomansu pred ulazom sa mladim violinistom… (slika se nalazi u istoimenoj knjizi, a prenesena je u Tuzlu).

A ovih dana nevjerovatna drama vezano za završne radnje oko spomenute knjige. Sve su prilike da će sve doći na svoje. I ko će pojačati najavljenu promociju u Ateljeu Ismet Mujezinović. I koja slika s razlogom biti prenesena iz nekadašnjeg Hotela Tuzla i ko će se u toku promocije javiti video linkom iz Kanade. Neko iz „moje“ dijaspore, a neprestano na vezi sa Ismarom, „starim dijasporcem“ u Ljubljani,  koji savjetima pomaže.

Do petka idu detalji „tajne slike“, a od narednog ponedeljka novi serijal naslovljen sa „Dobre komšije“ (Tuzle i Zvornika).

__________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 110 mail adresa. Fb kontakt: dabudebolje@gmail.com

Related posts

Vratio iz Njemačke da nastavi s porodičnim zanatom

Editor

Cazin i dijaspora: Odnedavno moguće plaćanje računa iz inostranstva putem bankovnog naloga

Urednik BiH Info Desk

U Hercegovini isto kao u Bosni: Za ulaganje novca uspješnih ljudi iz dijaspore više nije dovoljna samo domoljubna priča

Editor

Leave a Comment