BiH

Bijeli golub ponovo (ne)leti 413: TAJNA JEDNE SLIKE (3)

banner

Piše: Sead Hambiralović

U spomen na tuzlanskog profesora Lysoneka

U subotu sa gostima haj da prošetamo do Hotela, sada novog naziva Garden i uradim fotos velikog platna Ismara Mujezinovića. Skoro je pola vijeka na galeriji iznad recepcije, a planirao sa još tri njegove slike s  razlogom vizuelno uklopiti za promociju knjige „Panonika, priče sa slanih jezera“, 7. juna u Ateljeu njegovog oca Ismeta.

ISMAROVA SLIKA: Prije nekoliko godina pisao sam oko drame sa ovim  platnom i kako je vraćena na svoje mjesto. Fotografiju poslao u Ljubljanu i red je konsultacija sa autorom- da li da ide u sklopu enterijera ili „izrezana“? Ubrzo evo odgovora:

”Na desnoj strani fotosa slika po visini izgleda šira, pa se ne može obrezati, a da se ne odreže dio. Ostavi je ovako! To joj je ambijent. Slika je vidno u jako lošem stanju! Još malo pa je propala! Trebao bi joj restorator, a u Tuzli ga nema! Predložio sam im da nekoga pošalju na specijalizaciju u Beč i da u garaži pored ateljea osposobe restoratorsku radionicu. Tako bi svoje održavali, a mogli zarađivati restauirajući drugima umjetnine…”

Ne bih navodio zadnju rečenicu renomiranog umjetnika kojem je pun klinac svega i naaas, ovakvih kakvi jesmo. I razumljiv gnijev, poduže- zadnja gorka pilula kada je bez odobrenja publikovana poznata slika njegovog oca, plus pridodata opaska primjerenija dnevnim rijalitijima. Kad već niko nije reagovao odaslao sam kratko, bar o elementarnom je trebalo voditi računa i pijeteta prema slavnom slikaru, pa i poštovanja prema njegovom sinu, sa titulom akademika…

ZLATKOV PRIJEDLOG: Oko ove slike (i) nema neke posebne tajne. Niti insistirati oko onog Lysonekovog na ”razdjeljivanju” na manje kvadratiće i svaka za sebe može biti nova slika. Kod Ismarove je ”problem”- veliki izbor. Šta i koliko ”zahvatiti” i smjestiti u taj ”kvadratič”. Dumao, dumao pa odustao.

Kada sam je davne godine prvi put vidio u hotelu, tada punog sjaja, a posebna ”veza” Kristalna dvorana gdje je prije četvrt vijeka promovisano to moje na fonu mira i nekih novih mostova među ljudima i narodima- na zid priličnija slika nije mogla i naglas prijateljima: ”ovo je Evropa u pooo Bosne”! Majstor je majstor- bravo za ”Crveni paradajz”!, tako je nazvana.

Naravno da je do novog vlasnika hotela, Zlatka Ibrahimagića, došla priča zašto sam se onomad toliko ”zauzeo” oko te slike. Mlađi je, pun energije i s prve zašto se ne bi promocija održala u hotelu? Razumio je razlog- Ismetov atelje je postao kultni prostor za umjetničke programe. Istog časa sinulo šta bi na jesen moglo krenuti ”ispod Ismarove slike”. Nekoliko godina zagovaram neobični tv serijal, a nedavno stavio u behut Mustafa Sušić, bratić književnika Derviša, po kome je dato ime Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci u Tuzli. Vezano je za scenografiju i da prve četiri serije treba snimiti dan za danom. E pa, čast Hadžifejzoviću što ”reda” intervjue ko na traci i ne neotišlo mu na srce. Kod mene dovoljna dva gosta od šireg ”renomea”, plus nekoliko iz ”raje” snimalo na ulici. I uvijek se sjetim šta veli neko meni drag iz Örebra: ”Željeti i htjeti dovoljno je za moći”…

BAJTAL NA KLUPI: Onoj običnoj koja je postavljena kraj šetališta. Postoje i druge, daleko im kuća i ”rezervisane” su za one što dopadnu slovu zakona…                                                                                                    

U povratku, naspram tuzlanske Pošte, zatičem prof. dr. Esada Bajtala, sociolog, filozof i autor brojnih knjiga, predavač i vrsni analitičar (ne)vremena u kojem živimo. Ima još i sve može pogledati na Google. Susret kao ”poručen” i u deset sekundi izmijenismo mailove i dogovor da se ”čujemo” nakon što mi prođe ”gužva” oko knjige.

Oko svega je toga moga u tri zemlje. Šta veli struka? Grdna su ovo vremena a zbog koicidencija, dijelom i nekih čudesa.

Nekih godina haj da probam šta se veli sa vjerske strane. Bliža je Nebu. Poslao pismo Međureligijskom vijeću ali ništa od odgovora! Eh beh, moglo se makar ono elementarno! A ne odustajem da se riješi višedecenijski problem oko održavanja spomenika na Kazanbašči u Zvorniku i ispravi ”ona greška”, plus indicije da ima još masovnih grobnica. U tuzlanskom Muftijstvu ni ”mukaet”, a ja zapeo, nije mi svejedno zbog više razloga.

Nedavno, da se pojednostavi, direktno kontaktirao vjersku ”bazu”, po jednog velikodostojnika iz sve tri konfesije. I jesam i nisam iznenađen- jedan pristao, drugi izvrdao, a treči nakon susreta više se nije javio(?). Sve je u redu (ne)razumijemo se. Kad sam ”sveukupno” dublje razmislio- višak i nikakva šteta. Ionako ne želim imati posla sa ovima iz vlasti, a vjera je tu negdje i- zna se.

Pametni kod nas nisu baš u ”trendu” a ima nešto spočetka Esadovog prezimena. Slodnoumne ”baj(e)” nisu ponekima baš drage, ali upitnog dometa. Možeš ti njima pričati danima, pa i crtati ali oni znaju svoje.  

Obradovalo koga sam sreo. Pametnog Čovjeka iz koga je zračila dobrota, jednostavnost i nemirenje šta nas je sve snašlo. Pa ćemo probati ”naširoko” sa još jedne strane- ”inoviranom” poznatom izrekom. Haman preostaje još jedino da se uzdamo u čuda. Varljivo je to, a jedino ako bi se ”sveobuhvatno” razmrdale te naše vijuge i možebiti krene u boljem pravcu.  

 _________                                                                                                

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 110 mail adresa. Fb kontakt: dabudebolje@gmail.com

Related posts

Predsjednici 10 stranaka pisali Schmidtu: Izjednačite ovlaštenja federalnog Doma naroda i Vijeća naroda RS

Editor

Godišnjica zločina nad Hrvatima u Trusini

Urednik BiH Info Desk

Kamion s tabutima 50 žrtava genocida danas polazi ka Potočarima

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment