BiH dijaspora

BNF pozvala Bošnjake iz dijaspore da se registruju za glasanje na predstojećim izborima

banner

Bošnjačka nacionalna fondacija, koja je osnovana kao nadstranačka organizacija, ima za cilj podršku nesmetanom radu nacionalnih institucija Bošnjaka, naučno-istraživačkim projekima, projektima promocije kulture i podsticanja pojedinaca i grupa za njegovanjem bogatog bošnjačkog naslijeđa. Ova institucija poseban fokus usmjerava na povezivanje mnogobrojne bošnjačke dijaspore sa maticom i domovinskim prostorom Bošnjaka. Stoga nije slučajno da BNF ima svoje odbore sa izuzetno respektabilnom infrastrukturom širom Evrope. Upravo u našim objektima u Austriji, Švedskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Danskoj i drugim zemljama nastojimo kroz različite aktivnosti probuditi interesovanje Bošnjaka za procese koji se dešavaju u njihovoj domovini.

Imajući u vidu da su pred nama Opći izbori 2022. godine u Bosni i Hercegovini, Bošnjačka nacionalna fondacija koristi priliku pozvati sve svoje članove i simpatizere širom Evrope, koji posjeduju bosansko-hercegovačko državljanstvo, da se prijave za glasanje te na taj način aktivno uzmu učešće u političkim procesima svoje domovine. Za svakog Bošnjaka, ma gdje se nalazio, Srebrenica, Podrinje, Prijedor, Foča i druga mnogobrojna mjesta u kojima su srpske vojne i paravojne formacije počinile teške zločine i genocid, predstavljaju mjesta koja asociraju na zvjerstva koja su mnoge Bošnjake i Bošnjakinje primorala da napuste svoje domove i postanu muhadžiri.

Takvo stanje je histrorijski trenutak koji ne trebamo doživljavati onako kako bi išlo na ruku zločincima i silnicima, tj. ne smijemo dozvoliti da Bosnu i Hercegovinu doživljavamo kao zemlju poraza, zemlju izgubljenih bitki i zamućenih rijeka. Ne, Bosna to nije. Bosna je zemlja pobjede nad agresijom i tako je uvijek trebamo doživljavati, bez obzira na patnju i žrtvu koju je bošnjački narod preživio. Danas u mirnodbskom vremenu međunarodno priznata i značajno ustabiljena, iako se mnogi trude da tako ne izgleda, država Bosna i Hercegovina zove svoje sinove i upozorava da je trebaju čuvati istim žarom i sa istom brigom kao za vrijeme agresije, jer je u vremenu opuštenosti opasnost od ugroženosti vitalnih državnih i nacoinalnih interesa najveća.

Porazan je podatak da je tokom Općih izbora održanih 2018. godine iz dijaspore u manji bosanskohercegovački entitet RS pristiglo čak 17.063 glasa za srpski opredjeljene stranke, te samo 8. 849 za bošnjačke. Ovaj podatak je svojevrstan alarm za sve Bošnjake u dijaspori, posebno one koji su protjerani iz manjeg BH entiteta, te ih pozivamo da na predstojećim izborima trebaju ozbiljno sagledati situaciju, te aktivno sudjelovati i uzeti učešće u odbrani državnih interesa Bosne i Hercegovine od separatističkih i destruktivno usmjerenih politika, koje neumorno rade na onome što nisu uspjele tokom agresije devedesetih.

Bošnjačka nacionalna fondacija koristi priliku da pozove sve Bošnjake da izvrše registraciju za predstojeće izbore i ozbiljno sudjeluju u političkim procesima koji zahtijevaju simboličnu ali veoma važnu podršku domovini i svim njenim dobronamjernim građanima, te u tom smislu očekujemo od naše dijaspore maksimalnu posvećenost svojoj domovini, koja je mjesto njihovog korijena bez kojeg je nemoguće da opstanu onakvi kakvi bi trebali uvijek biti, dostojanstveni, ponosni i poštovani od strane drugih. I najmanji gest i korak prema domovini nas čini jačim i jača našu domovinu.

تويتر \ Mahmutovic Dzevad (mahmutovicdz@)

Related posts

Nema gdje nas nema: Elvira Ramini 15 godina radila u kabinetu s Huanom Antonijem Samaranom

“Lilium bosniakum” Skoplje: Za godišnjicu genocida prikazan dokumentarni film “Suđenje Ratku Mladiću”

BHD Info Desk Administrator

Austrija od prvog decembra uvodi jednodnevnu vinjetu

Leave a Comment