Zanimljivosti

Bijeli golub ponovo (ne)leti 418: „„RATNIK S NEKIM DRUGIM CILJEM…“

banner

Ili „Panonika, priče sa slanih jezera“ uvod je u Glavnu.

Piše: Sead Hambiralović

„Ali i ovakvom ratniku dođe loš dan, neoprezan pokret na parketu nekom bol donese u zglob noge desne. Mehlema ja raznih, a ni gips nije daleko, njeno toplo tijelo je alternativa noćas dok joj lagano kližem uz gola bedra i tražim zgodno ležište za zglob bolni…“ (knjiga Novo sunce, S.H.)

Istinit je događaj od prije dvije decenije kada su Oro i Jan, dvojac na čelu ÖIC Kulturalliansen, za vrijeme „sport-lova“ u Örebru zamolili (pošto sam sa prostora gdje se igrala vrhunska košarka) da ovu igru demonstriram djeci. Dvorana se nalazila par stotina metara od Vivala centra gdje je otvorena moja internacionalna dječija galerija Fredssvampen (Gljiva Mira).

PARKET ŠVEDSKI I ZVORNIČKI ŠAHT: Lijepo je krenulo na dva koša. Kao „stručnjak“ pokazao sam neke finese. Srce ponese i da zaigram. Samo što sam dobio loptu haj da izvedem dvokorak i ako mognem „zakucam“ kad – „cvaknu“ desni zglob…!

Hoće tako nezagrijanom. Slično se nedavno desilo ispred kuće u Zvorniku. Poznate muke onih koji neće da „prodaju“ i povremeno dolaze. Pred zimu ispuštaj vodu da cijevi ne smrznu- na proljeće haj u šahtu i otvaraj ventil. A to je poduhvat – merdevine se ne mogu spustiti- valja na „mišićima“. Dok sam se jedva nekako izvlačio – ovaj put „cvaknu“ prepona..! U najgore vrijeme, pred finiširanje knjige i promociju.

„TO SAM JA“:. Među uvodnim filmskim  sekvencama na promociji u Ismetovom ateljeu prikazan je video klip „To sam ja“ iz poeme Ratnik (gore spomenuta knjiga) snimljen u jednom švedskom vozu. Zavrijedilo aplauz, a vjerujem još duži da sam „pustio“ do kraja…(Napakovalo se dosta ratne i poratne emocije pa i dan danas čudim da sam tako nešto uspio). 

Nakon povrede zbavio biciklo da olakša kretanje. Eto ti problema na slanim jezerima. Na kapiji imalo se razumijevanja a pretpostaviti da su direkciji stigle „pritužbe“ od ostalih biciklista jer nije dozvoljeno. Biranim je riječima odaslata poruka i zamoljen ipak da parkiram pred ulazom.

Naravno, primio k znanju i ni trunke ljutnje. Koji sat prije nego sam dobio „obavijest“ baš smo o toj „temi“ na četvrtom jezeru sa Ankicom i Tomislavom Pranjićem. Rezonuju razumno kada je riječ o špici i najviše posjetilaca. Poveliki je kompleks i vele ako bi moglo makar u vansezoni…

AH, TO BICIKLO…: Valjaće sada ”reducirati” kretanje – ništa spram zaredanih problema koje sam preturio zadnjih mjeseci. Ipak sve dolazi na svoje- sa knjigom je ispalo kako je zamišljeno, nemal istraživanje slanih jezera sa ljudskog, mirovnog i turističkog aspekta. Plus mogući ”trokut” Tuzla- Zvornik- Srebrenica oko ”ukazanja” i šta bi sve moglo zakolutati-  prilika da se nadmaši (i) Međugorje. Stim što ovdje nema nikakvih sumnji jer postoje ”materijalni” dokazi. Panonika se ”ukazala” kao tip-top turistička destinacija i pride ”ono” na gornjem slapu. Pisano o tri  zvornička  (jedno s razlogom još je tajna) a o Srebrenici dovoljno zna i zaokruži mirovni koncept.

Lijepo je bilo na otvaranju sezone. Prvi dan falila je velika visočka Zlatne džezva koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda. Drugi dan se ”ukazala” i taman da sa  ”opsluživačima” (promotorima)  Seadom Čabaravdićem i Jasminom Burićem nastavimo gdje smo prije dvije godine stali. Tada je pored poznate džezve urađen zgodan fotos, a ovaj put neka ponešto prenesu svojim šefovima.

KNJIGE I KRIŽ: Pa onda ono moje da je ”čovjek uvijek (i) na dobitku”. Davno su uplanirani izlagači sa promotivnom ponudom, pa je valjalo negdje uklipiti moj ”štand”. Preostalo jedino nekoliko klupa i na sto ”metnem” knjige. Koja divota i slučajnost- centralno mjesto, em lijepom žutom obojene. A žuta mi majica, a plavi šorc, na koricama ”Panonike” dominira plava- sveukupno boje Ukrajine..! I problem koji odabrati fotos da ide iznad naslova kolumne: uslikali ”Valter Tuzlanski”, Maid Porobić, Ružica Lukić, Duška Rebić, Estika Derniković poslala ”znakoviti” crno-bijeli i u koloru. U zadnji čas odlučio- dosta nam je mrakače!

Bilo je neobično nekih godina po skandinavskim ”sajmovima” na kojima je izlagana moja ”umjetnost”: knjiga Sop for fred, slike, sviječe ”ljys for fred”, kolekcija razglednica Fredssvampen (GljivaMira), majice sa logom.., ali nekako pusto, prazno, tužno- nikad se nisam ljepše osjećao kao sada među svojima. Koji u ”naramcima” ushićeni nose zadžabe dobijene sokove, sladolede, banane, palačinke, kafu, pivo, vino… Žao mi što jedino moja knjiga nije bila gratis. Šteta što se iskomplikovalo oko podrške i morao platiti štampanje. Na koncu na plakatu i knjizi piše u koje svrhe je namijenjen prihod od prodaje. 

I šlag na kraju. Turistkinju iz Hrvatske zaintrigirale knjige. Pored ”Panonike” izložio sam primjerke ”Novog sunca” i ”Bijelog cvijeta iznad puta”.                                                            

Kupila je sve tri! A još draže kada uzgred reče da se ”konsultovala” sa tuzlanskim prijateljima hoće li biti ”problem” njen lančić s križem? Pretpostavljao odgovor i definitivno ovaj Grad ima priliku da odigrna nešto veliko u sadašnjem jadu. A ništa se slučajno ne dešava i eventualno pridoda i sve to moje.

Ovaj vedri i simbolični fotos ”izokole” najavljuje Glavnu priču- eto loga na plakatu i poleđini knjige.
Zanimljiva je koicidencija objave Željke Babić (15. juni na njenom Fb profilu) vezano sa nacionalne zastave i koje nam kroz vijekove crne ”dobrote” donose. I šta misli da je preče. Na tome fonu bile su i Hambiralovićeve izjave za skandinavske i naše medije prilikom pokretanja internacionalnog konkursa Dječije zastave 1997. u organizaciji njegovog projekta Gljiva Mira. Podržale renomirane institucije Norveške i Švedske. Posebno toplo prihvaćeno od škola Tuzlanskog kantona. A s obzirom kuda ovaj svijet ”goni” nikad aktuelnije. I zato nimalo slučajni nadnaslovi njegovih kolumni Bijeli golub ponovo (ne) leti.  Ipak neka ostane n a d a-  često veli da nas samo čuda mogu spasiti. Treba još ponešto a ovaj njegov fotos sve govori.

P.S.

Kad god se vračam iz Zvornika zadnji srebrenički bus za Tuzlu je pun migranata (kažu da krijumčari prave dobar posao na ”mehkoj” granici na Drini kod Bratunca). Davna sumorna predviđanja akademika Esada Durakovića sve navode u tom pravcu- ”majstorski” je zamišljeno oko mogućeg bh. raspleta.

Sreo Vehida Jahića, parnjaka po godinama koji je na čelu tuzlanskih penzionera i nekadašnjeg renomiranog novinara. ”Utvrdili”  dogovor oko one ”šetnje” od Banje do Kapije koju ćemo ”tempirati” mjesec pred izbore pa vidjeti hoće li naših ukupnih 140 godina dati neke fajde.                                                                                           

————————————————————————————-

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na oko 130 mail adresa. Fb kontakt: dabudebolje@gmail.com

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 518: U ZVORNIKU VEČE ZA NEZABORAV  

Copo Sejo

Čime će se Angela Merkel baviti u penziji?

BHD Info Desk Administrator

Bivši predsjednik Argentine Carlos Saul Menem sahranjen na muslimanskom groblju

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment