Zanimljivosti

Bijeli golub ponovo (ne)leti 421: Bijeli golub ponovo (ne)leti 421

Mini serijal Kad ideje (ni)su problem (2)

Piše: Sead Hambiralović

Često sam promišljao o tome ko nam uistinu kroji sudbinu, koja ”dob” olako vodi ratove i mlade ”potiču” da uzmu oružje i stanu u stroj. Nedavno je neko o tome sa fotosom golobradog mladića u uniformi. U očima suze – ”znakovitije” nije moglo. Jal su suze radosnice, jal su suze žalosnice? Propagandni maheri lako će smisliti za ovo prvo, a nikako da potisnem nedavni snimak izgubljenog i blijedog lica mladog vojnika u bolničkom krevetu kome su amputirane noge dok mu oficir od zadatka kači orden za “zasluge” u jednom bezveznom i nepotrebnom ratu…

Davno doznao oko ljudske ”krivulje” u kojoj dobi je vrhunac radnog kapaciteta. I namjesto da se logika i  priroda prate, pozicije vladara najčešće su rezervisane za one u poodmaklim godinama.

I tako nam je kako je. A neka ne zamjeri što sam zapeo sa time mojim. Kako se zakuhava, pogriješiće neko i odosmo bestrga. Ili, ne ginu nam podrumi i druga skloništa. A ovo sada je mila majka šta nas sve može zapasti.

“Panonika, priče sa slanih jezera” moglo bi se reči da je ”uvod” u skromnu autorsku i ljudsku završnicu. Skoro na istom mjestu, nedaleko od donjeg slapa, kao prošle godine, sreo Nizamu i Midu Topčića. Odmahkrenuli o knjizi, bilo je i suza dok su čitali o raji sa Panonike. Mnogih više nema…

Lillian Carland javila se podužim pismom iz Sremske Mitrovice, pa s početka veli: ”Pročitah Vašu knjigu u dahu i sada ću je deliti sa ostalima koji su već osetili ukus soli na jezerima, a iz SM su.

Naročito mi se sviđa intenzitet naslova, uvodnih nekoliko rečenica i ono gde pokazujete ležernost, ”kao  usput” susreti sa ljudima u šetnji. I pronicljivost kojom Vas je Bog nadario…”

Dalji ne bih, već o lijepom fotosu Amre Lotus Čardžić. Njene izgubljene pa nađene naočare su ”ušle” u priču. I pride na korice i plakat knjige. Hoće me da uvijek rado imam “posla” sa onima posebnima i neobičnima.

Slažu se slažu kockice. Koje simbolike i možda Bijeli golub sa GljivomMira baš poleti sa tuzlanske ”Kapije…

P.S.

Nadam se da majstoru Refiku Aliću u ponedeljak neću zaboraviti ponijeti knjigu i hoće sa posvetom… 

U utorak zadnji nastavak mini serijala: “Grad koji je prvi “otišao”

—————————————————————————————

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno  portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 110 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Related posts

Blum Lab Sarajevo: Pravimo pametan – “cool” grad u kojem želimo ostati

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne)leti 337: TRI „UKAZIVANJA“ U ZVORNIKU

BHD Info Desk Administrator

Preko 2.000 ljudi u svijetu prima nacističke penzije

Leave a Comment