Zanimljivosti

U Tuzli promovisana knjiga „Evropsko ugovorno pravo i izazovi digitalizacije“

banner

U okviru Međunarodnog naučnog skupa Bosna i Hercegovina:Nacionalne manjine i dijaspora upriličena je promocija knjige „Evropsko ugovorno pravo i izazovi digitalizacije“ autora dr.sc.Anite Petrović vanredne profesorice na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli i dr.sc.Enesa Bikića, redovnog profesora na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici.
Knjiga „Pravo zaštite potrošaća-obaveza informiranja i pravo na odustanak“ je druga zajednička knjiga prof dr.Petrović i prof-dr.Enesa Bikića koja ima status univerzitetskog udžbenika.
Promotori knjige „Evropa i ugovorno pravo i izazovi digitalizacije“ bili su prof.dr. Jasmina Alihodžić, Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli i prof.dr. Darko Radić Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, dok je promocijom moderirao prof.dr.Boris Krešić.
Ovo je zasigurno prvo djelo koje se bavi novim pravilima Evropske Unije kojima se tradicionalno ugovorno pravo uvodi u digitalno doba.To je posebno značajno za našu zemlju koja ima kandidatski status jer je trasiran put koji treba slijediti i domaći zakonodavac, istakla je prof.dr.Jasmina Alihodžić , jedna od promotora knjige.
Prema riječima prof.dr.Darka Radića, vrijednost i značaj djela je izuzetno važan jer se bavi temama iz oblasti ugovornog prava kao što je odgovornost prodavača za usklađenost pametne robe i digitalnog sadržaja i digitalnih usluga.Značaj regulacije u besplatnih digitalnih ugovora . Kada se preuzimaju različite softvere , aplikacije koriste se društvene mreže.
Knjiga „Evropsko ugovorno pravo i izazovi digitalizacije bavi se aktuelnim pitanjem i problemima koje moderne digitalne tehnologije i internetske platforme stavljaju pred zakonodavce.Posljednjih godina javlja se potreba pravnog uređenja virtualnog interneta po prvi put se donosi i zakonodavne mjere kod odgovornih za izazove digitalnog tržišta.Autori su analizirali nove evropske direktive kojim se uređuju ugovori koji za predmet imaju pametne robe, te digitalni sadržaj i digitalne usluge koje svakodnevno koristimo i preuzimamo.

Duška REBIĆ

Related posts

Ovakvi se datumi javljaju na svakih 800 godina: Danas je 22.2.2022, a 2 je sretan broj

Urednik BiH Info Desk

“Štrajk vlasti”: Još jedan skeč iz “Top liste nadrealista” pretvorio se u stvarnost

Editor

Francuska: Amal i George Clooney postali novi VIP žitelji malog mjesta Brignoles

Editor

Leave a Comment