Zanimljivosti

Bijeli golub ponovo (ne)leti 518: U ZVORNIKU VEČE ZA NEZABORAV  

banner

Piše: Sead Hambiralović 

Nakon trideset godina skrivanja na jednom zvorničkom tavanu, potom balkonu i najposlije spavaćoj sobi portret preminulog Reufa Mušovića,  poznatog muzičara i člana ansambla Lole uskoro biće predat porodici.

Pisano u prošloj kolumni ( https://boljatuzla.ba/pise-sead-hambiralovic-bijeli-golub-ponovo-neleti-517-v-a-n-r-e-d-n-a-haman-ce-vedrina-sa-drine/ ) a zadnje sate pred pakovanje portret je proveo pored eksponata BijelogGoluba, buduće muzejske postavke u najkomšijskijoj ulici koja ”navija” prema mijenjanju imena- a naselje namjesto Grobnice nazove zvorničko ”Dedinje”.

NOVA DRAMA…

Sjećanje na Reufa protekao je u dirljivoj atmosferi, a dio postavljen je na stranici ”Džezva”. A ovako je prenio portal Radio Osvita sa fotosom: ”Kako je igrom sudbine, a kako naglasi Sad Hambiralović ” jer ništa nije slučajno”, pošto je njemu portret predat, sve ove godine sačuvan je u Zvorniku portret Reufa Mušovića. Slika je otkrivena pred publikom, a Hambiralović je naveo da je urađena sedamdesetih godina prošlog veka. Zadužen je ovom prigodom, da porodici sliku preda Petar  Spremo.

Ujedno, formirana je i grupa koja će dodeljivati nagradu za “Interpletaciju” po imenu “Reuf Mušović” na Festivalu sevdalinke, koji se već duže vreme održava u Zvorniku.Ova nagrada će u lepoj uspomeni podsećati na muzički doprinos Reufa Mušovića i biti trajni trag kojim se čuva uspomena na njega.”  

I s obzirom na preko tri decenije drame portreta haman će ”prema”  literaturi ili filmu. Zato će se porodici poslati propratno pismo ukoliko se mogne dobiti još neki zanimljiv detalj o ovome divnom čovjeku i umjetniku, uporedo ansamblu Lole i sa zahvalnosti gospođi koja je sačuvala sliku.

I njena nova drama – nije prisustvovala (?!). Sa moje strane s razlogom bila je tajna oko otkrivanja imena.Sutradan šalje dvije dramatične poruke da li je portret predat? U međuvremenu dobila isti odgovor i od nekoliko članova ”Izvornika”. Po povratku iz Zvornika smatrao da je ”red” nazvati i dobijam različitu informaciju oko ”redosljeda puta” slike. Donesena je iz Beksuje nakon ratne pljačke kuće Mušovića, prislonjen uz obližnji kotejner sa nekim baćenim stvarima. Prvu verziju s početka navedenu, saslušao prije 5- 6 glodina, nova: spavača soba- balkon – tavan! Vrlo bitan redoslijed  ako će se ”obraditi” sa psihološke, logične i umjetničke ”strane”.  Poslaću obje verzije, a zanijemio kada sam saslušao novi, potresan detalj najvjerovatnije na dan Reufove smtri kada je spopao nemir i šta je uradila sa slikom…

Portret Reufa Muševića nekoliko sati pred pakovanje pored BijelogGoluba jednog od eksponata buduće muzejske postavke; Svoj doprinos omažu dali su poznati interpletator narodnih pjesama Kozlučanac, sa još jednom adresom u Gracu, Mustafa Kupinić  i Sead Hambiralović; Detalj nakon uručivanja portreta fortmenu ”Izvornika” Peri Spremi koji će predati familiji u Beogradu.
N.A. Fotosi: Radio Osvit i ”Džezva”.

SVIJEČA ZA MIR DRUGE PRILIKE

A moju ličnu dramu kao gosta ni slučajno problematizirati, niti zamjerka organizatoru! U zadnji čas predložio da se ispred Reufovog fotosa upali ”Sviječa za mir” (novog naziva GljivaMira). Zanimljivost da je urađena u  Leirviku 94. na ostrvu Stord i namjesto Tuzle, pisano da  Zvornik polagano ulazi ”priču”. Ali već je bila postavljena scenografija sa plastičnom sviječom, te je nađeno kompromisno rješenje da se ova norveška nakon programa upali u foajeu Doma mladih. Ok, za fotos zamolio članove ”Izvornika” Oliveru i Maksu da budu u prvim planu kad se upali, ali zbog gužve zbržavanje odgovarajućeg  fotosa nije uspjelo. Zato nisam poslao mail u ”Sunnhordlans avis”, dnevnom listu pomenutog gradića koji bi sigurno ”dali” pola stranice, ako ne i cijelu. Pogotovo što imam sačuvani novinski tekst iz tih novina ko je bio inicijator dizajniranja sviječe, onda oko moga prvog  ispračaja u Bosnu sa odsviranom norveškom himnom (nešto i pride…), te reprizirano u bergenskom FN sambadet kada je ova sviječa ponovo upaljena. A nema potrebe o jednoj privatnoj neprijatnosti koja me zatekla i rastužila da ne kvari lijepu vijest o ovom događaju vrijednog svake pažnje.

I golemo olakšanje što sam održao riječ! Potrajalo je da se organizuje. Ne obična predaja sačuvanog portreta, već pod ”reflektorima” jer je Reuf tako i zaslužio.

______________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Postavlja se na Fb stranici Gljiva Mira, a prenose portali Bolja Tuzla, BHDINFODESK ili BIH DIJASPORA INFODESK; Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: info.gljivamira@gmail.com ili dabudebolje@gmail.com

Related posts

Zbunio i Dodika: Novi ambasador Slovenije predao akreditive

BHD Info Desk Administrator

Crnogorka bh. korijena Natali Husić postala nova gospođa Sarkozy

Editor

Bijeli golub ponovo (ne)leti 420:  KAD IDEJE (NI)SU PROBLEM (1)

Editor

Leave a Comment