Pogledi

POGLED IZ AMERIKE: ODBRANA I ZAŠTITA DRŽAVE MORA BITI PRIORITET UNUTARNJE I VANJSKE POLITIKE BIH

banner

Unutarnji i vanjski neprijatelji Bosne i Hercegovine ne miruju. Ako ih ne zaustavimo i ne onemogućimo, dovešće u pitanje postojanost i prosperitet Bosne i Hercegovine. Odbrana i zaštita države mora biti prioritet unutrašnje i vanjske politike svih nivoa. U tom cilju posredstvom SAD i PIC od Vijeća sigurnosti UN-a treba zatražiti neophodne izmjene dejtonskih ustavnih rješenja, bez kojih zemlja ne može dalje naprijed. Ovo je ključno pitanje za provedbu implementacije mirovnog procesa i trebalo ga je postaviti i mnogo vremena ranije preko Visokog predstavnika ili na drugi način. Aktuelni Visoki predstavnik Christian Schmid mora da radi za dobrobit države i svih njenih građana ili mora da ode.

Međunarodna zajednica je Dejtonskim sporazumom  etnički podijelila bh narode, preko OHR, PIC i Visokog predstavnika uspostavila kontrolu nad mirovnim procesom, ojačala separatiste koji su produžena ruka agresora, a insistira na nepravednom pristrasnom dogovoru suprostavljernih strana, za koji znaju da ne može nikad biti postignut. Umjesto da se založe da se usvoje, neki i nametnu, zakoni po evropskim standardima u cilju ispunjavanja 14 prioriteta za ulazak u EU, vrši se pritisak za usvajanje paketa zakona, sa kojima se žele ozakoniti zakoni kojim se ograničavaju građanska prava, slobode i slabi država. 

Neshvatljivo je da za 28 godina iz BiH nije preko OHR, Visokog predstavnika, PIC-a, upućen zahtjev Vijeću sigurnosti UN-a da odobri reviziju Dejtonskog sporazuma, iako se zna i vidi da se neki njegovi dijelovi ne mogu implementirati na predviđeni način. 

SAD su i dalje najsigurniji saveznik BiH, zaštitnik njenog dejtonskog ustrojstva, garant suvereniteta i integriteta, ali još uvijek nespremne da priznaju loša rješenja u Dejtonskom mirovnom sporazumu i pokrenu proces za njegove izmjene i dopune. 

Udari na suvrenitet i teritorijalni integritet države

Uz podršku Rusije Srbija sa Vučićem na čelu preko Dodika sve agresivnije ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a Hrvatska sa Milanovićem i Plenkovićem preko Čovića, uz snažnu podršku dijela EU, pravi sve dublji razdor između Hrvata i Bošnjaka, ne samo u regionu tzv. Herceg Bosne, već na sve širem području države. 

Već duži niz godina na političkoj sceni BiH, podržani od uticajnih zemalja EU, djeluju dva protiv jednoga. Dodik i Čović, Srbija i Hrvatska, zadnjih 15 godina aktivno zajedno rade na razgradnji države BiH. 

Međunarodna zajednica preko Christiana Schmidta verbalno podržava cjelovitost i nezavisnost BiH, a pristrasnim mjerama i namještaljkama gura je u zagrljaji srpskih i hrvatskih seperatista, što se jasno vidi kroz primjenu izmjena Izbornog zakona BiH koje je oktobra 2022.g. nametnuo Visoki predstavnik.

Produžene ruke dva agresora – Srbije i Hrvatske – Dodik i Čović-  uz podršku birokratije EU i tolerantan odnos SAD-a stežu vrat, dave državu BiH i preuzimaju njene ingerencije i nadležnosti. Tenzijama iz Srbije i Hrvatske sve vidnije se dovodi u pitanje integritet BiH. Moramo se  odlučnije braniti, ili nas neće biti!

Rušilački pohod Dodika i Čovića

Kako nazvati drugačije nego udruženi poduhvat indolentan odnos, šutnju i prećutno odobravanje Međunarodne zajednice prema rušilačkom pohodu Dodika i Čovića, koji razaraju i ono malo zdravog tkiva Dejtonske Bosne i Hercegovine, koje je do sada ostalo odbranjeno i sačuvano?

Iako se ispred zgrade UN-a viori zastava njene članice Bosne i Hercegovine, država sve teže odoljeva napadima istih agresora iz 90-tih, a ništa se ne preduzima da se članica UN odbrani i zaštiti. Uticaj Rusije na Balkan, posebno na Srbiju i RS, o kome se do nedavno samo usputno govorilo, nakon agresije na Ukrajinu postao je stalan destruktivni faktor, sposoban i spreman da podrži i provede Dodikove sve učestalije prijetnje o odcijepljenju. Ruske baze u Srbiji ali i širom Rs, o kojima se sve otvorenije govori, postle su stalna prijetnja koja može izazvati sukobe, mnogo opasnije od onih koji su se dogodili na sjeveru Kosova.

Od kada je bivši predsjednik VSTV Milan Tegeltija postao Dodikov savjetnik, iz Rs se učestalo fabrikuju i lansiraju novi antiustavni zakoni i udara na ustavno uređenje BiH. Samo neki od njih su Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Rs, Zakon o neobjavljivanju odluka Visokog predstavnika u Službenom glasniku RS. Po tim zakonima na području Rs se ne provode Odluke Ustavnog suda BiH i odluke Visokog predstavnika niti se objavljuju u Službenom glasniku Rs, što predstavlja kršenje Ustava BiH i izravan je udar na Dejtonski sporazum…Sve to je samo uznemirilo MZ-u, ali nije zaustavljeno i sankcionisano.

Jalova rasprava umjesto energičnog djelovanja

Od 27.6. 2023.g. kada je Narodna skupština Rs usvojila neustavne antidejtonske zakone, umjesto energične reakcije MZ-e, putem medija je pokrenuta i vođena jalova rasprava, za  koju se moglo unaprijed znati da će u konačnici završiti kao sve ranije. 

Tim povodom Visoki predstavnik se samo oglasio saopštenjem da su “Odluke Rs udar na ustavni poredak, a Dodik je odgovoran”. Konstatirao je da je to nezakonita i nepromišljena odluka, koja nema uporišta u Ustavu,  ali umjesto da se odgovorni privedu sudu, pritvore i kazne, nastavilo se prepucavati oko toga jeli donošenje odluka zakonito ili nezakonito, jesu li odgovorni ili nisu oni koji su pravili zakone i oni koji su ih usvojili. 

Nakon što je NS RS usvojila antiustavne i antidejtonske  zakone, kojima se poništavaju odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, primarna obaveza Visokog predstavnika Schmidta bila je sankcionisati odgovorne ili izdati saopštenje da je Rs ukinula Dejtonski sporazum a time i entitet Rs. On to nije uradio, već prepustio da to uradi neko drugi. Sve to se sad i njemu i MZ-i razbija o glavu. 

Tim povodom oglasilo se i Tužilaštvo BiH umirujućim saopštenjem da “prati stanje, te će preduzimati mjere”, a svi znamo da to praćenje, ali bez konkretnih mjera, traje skoro 20 godina, što je postalo nepodnošljivo. Da nije branilaca BiH koje treba procesirati jer su branili državu od agresora, da nije droge i Sky aplikacije, koja je postala izvor podataka i nezaobilazna baza za pokretanje postupaka, moglo bi se potpuno zaboraviti da u BiH postoji tužilaštvo.

Negodovanja kao izraz nezadovoljstva na sve ovo i saopštenja koja se upućuju sa raznih strana, od odgovornih funkcionera i nadležnih organa su mlaćenje prazne slame i izapiranje mozga građanima, koji su sve ugroženiji, nezadovoljniji, nesrtpljiviji. Takva negodovanja služe samo dnevnoj potrošnji i podižu rejting onima koji ih uzrokuju. Na njima profitiraju samo Dodik, Čović i njihovi separatizmi.

Protivljenja “javnim oglašavanjem” povodom antidržavnih radnji i postupaka, koji u slijedu i kontinuitetu udaraju na državu, je prazno i neefikasno, naročito kada se upućuju MZ-i, OHR i onima koji su dužni – ne da reaguju saopštenjima, već da djeluju sankcijama, za koje postoji stalna potreba, a oni imaju zakonsko uporište i obavezu da ih nametnu. Ne samo da to ne zaustavlja neprijatelje, već ih takve reakcije ohrabruju i daju im uvjerenje da mogu i smiju ići dalje. To je podrška onom što je već urađeno, što se naslanja na prethodno i uvod je u sljedeće, sa pogubnim nepredvidivim posljedicama ne samo za BiH već za cijelu regiju. 

Član Predsjedništva BiH Bećirović pokušava svoja saopštenja i reakcije direktnije usmjeriti, materijalizirati, ali to još uvijek malo vrijedi. Dok god ne pročistimo pravosuđe, organe sigurnosti i policiju, iz njih ne izbacimo kupljene i korumpirane, nema vajde. Pokretanje sudskih procesa protiv predsjednika suda BiH i bivšeg predsjednika OSA, koje se ovih dana provodi, samo je očajnički pokušaj  pod pritiskom SAD, koji je trebao biti preduzet mnogo ranije prema mnogim drugima, prije svega bivšem predsjedniku VSTV Tegeltiji. Tegeltija se sklonio iza Dodikovih leđa i odatle konstantno torpedira državne institucije i bh zakonodavstvo. 

Neustavni zakoni i odluke Rs nisu ispitivanje pulsa, kako neki tumače, već teški udarci koji se sve teže podnose i sve su posljedičniji.

Udari na Ustav i Ustavni poredak BiH

Dodikovi i Čovićevi antifržavni potezi ne mogu se više promatrati i ocjenjivati izolovano i pojedinačno, već u kontinuitetu koji traje preko 15 godina. To što sada Dodik još jače grize a Čović apstinira i povlači se u stranu, ni na koji način ne znači da su odustali od bilo kog dijela svog dogovora, već samo iznalaženje načina koji će proći. Oni rade zajedno i od toga neće odustati. Ili ih treba srušiti ili će oni srušiti državu. Kuda to sve vodi jasno se vidjelo na Beogradskoj promociji izborne pobjede Vučićeve SNS-e. Prisustvo Predsjednika Rs Dodika, Ministra unutrašnjih polova BiH Nesića, predsjednika Skupštine Crne Gore Andije Mandića, ali i Jelene Trivić i više hiljada glasača pristiglih iz BiH, prepoznaje se kao kostur “srpskog sveta” koji se skraja i ustoličuje na tlu Balkana.

Reagovanje iz ambasade SAD-a, dobronamjerno ali neučinkovito, umjesto da zaustavi neprijatelje sve više izaziva nervozu kod žrtava, koje se sada osjećaju još više same i prepuštene zlotvorima. Američke i Britanske sankcije, uvedene čelnicima RS-e, počinju davati neke  rezultate tek kada su zapahnule bh pravosuđe. SAD-e i svijet ne smiju zaboraviti da je Rs balkansko bure baruta, da je genocidna tvorevina u kojoj se genocid počinjen 92-95 ponovo gnijezdi, jer sve što politički vrh Rs čini uz podršku Vučića vodi u novi genocid. 

Budilnik za bh pravosuđe

Pravosuđe BiH je godinama pod kontrolom Beograda i Zagreba…radi po diktatu Dodika i Čovića…Može li se na osnovu procesa koji su zadnjih dana pokrenuti vjerovati da se stanje mijenja i da će se promijeniti u korist zaštite države i njenih građana? 

Već desetinu godina Dodik ne samo što napada državne institucije, koje sve više gube snagu i ugled, već se otvoreno sprda sa državnim organima i institucijama.

Predugo se podsmijavao ne samo bh Pravosuđu, državi BiH, već SAD-a, UN-a, MZ-i i njihovim liderima. Oponašajući Davida Štrbca iz Kočićevog Jazavca pred sudom, Dodik je povodom udara na Ustavni sud, Ustav i ustavni poredak zemlje nastavio provocirati, karikirati, otišao još dalje u opasnoj zoni pa prijavio sebe, Cvijanovićku, Viškovića, Stevandića Tužilaštvu BiH. Tužilaštvo nije reagovalo, ostalo indolentno, ali im je došlo u glavu da su oni najodgovorniji i da moraju nešto preduzeti. Ne dugo nakon toga, po poslovnoj dužnosti ili pod pritiskom konačno je protiv Dodika pokrenut sudski postupak, ali samo zbog neprovođenja odluka Visokog predstavnika. Kao namještena farsa ili sa ozbiljnom namjerom da se sankcioniše njegovo antidržavno djelovanje, ovaj proces je ozbiljno uzdrmalo Dodika i otvorilo Pandorinu kutiju, nakon čega je zbog nezakonitog prisluškivanja uslijedilo hapšenje predsjednika suda BiH Ranka Debevca i bivšeg predsjednika OSA Osmana Mehmedagića, koji su tek prvi koji su poljubili zatvorsku bravu. Na ovo se u BiH čeka godinama. Ko će im se još prodružiti, vidjeće se? Svakako će trebati zarovati u arhivske ladice bh pravosuđa, na koje već dugo pada prašina. Jer mnoge Dodikove, Čoviće…afere ostale su zabilježene u teftere. A naći će se i neko od onih koji su uz Dodika i Rusiju zauzeli busiju, pa misle da su sigurni. 

Pravosuđe već godinama drijema, šuti i kutri. Nikakve reakcije na antiustavno djelovanje Dodika i Čovića, koji su zemlju oborili na koljena. Dodik uveo potpuno novo zakonodavstvo, kojim jedan po jedan stavlja adakta državne zakone, a uvodi entitetske. Koristi držaavne resurse. Čović je potpuno ovladao parlamentarnim strukturama FBiH i države. Treba mu samo još jedan ustupak izdajničke Trojke i korak da postavi Vukoju i ovlada Ustavnim sudom i par koraka da ozvaniči Izborni zakon kojim će etničko zgaziti građansko, a manjine potpuno ovladati Bošnjačkom većinom, koju je Schmidt gurnuo na margine. 

Dugo vremena nije bilo reakcije na Dodikovo antidržavno djelovanje ni od kojeg organa, pa ni od Tužilaštva, koja u drugim državama daleko složenije stvari rješavaju za tri dana, a naše tužilaštvo ni za 20 godina. I neće dok je na čelu Dodikov moderator Kajganić.

Umjesto da Dodik trune u zatvoru i pravi društvo Čoviću, on je već godinama glavni političar Balkana, a Čović Plenkovićeva krilatica i zlatna koka Hrvatske u BiH …

Za dugogodišnju šutnju Tužilaštva i šutnju Pravosuđa niko u ovoj zemlji ne može naći opravdanja. Trebalo je prvo neke od njih prodrmati i procesirati, da se klupko počne odmotavati. To je mnogo ranije shvaćeno, ali tek sa  pokretanjem postupka protiv Dodika i hapšenjem predsjednika suda Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA Osmana Mehmedagića postalo je realnost, sa mogućim različitim ishodom. 

Neprijatelji BiH ne miruju

Unutarnji i vanjski neprijatelji Bosne i Hercegovine ne miruju. Ako ih ne zaustavimo i ne onemogućimo, dovešće u pitanje postojanost i prosperitet Bosne i Hercegovine. Odbrana i zaštita države mora biti prioritet unutrašnje i vanjske politike svih nivoa. Oružane snage BiH su uzdanica, ali za odbranu zemlje trebaju sve nas.

Posebna odgovornost je na BiH pravosuđu. Pravosuđe BiH je od svog nastanka na najtežem ispitu. Postalo je ključni faktor za rješavanje ustavne krize, izazvane neprijateljskim djelovanjem u zemlji i van nje. Od procesa koji se pokrenuti do sada i onih koji slijede u mnogome ovisi dalji put Bosne i Hercegovine. Pravosuđe to neće moći bez pune podrške Međunarodne zajednice, koja do sada nije ispunila naša očekivanja. Ostaje nam nada da se stanje promijenilo i da će ovaj put i u ovim okolnostima Međunarodna zajednica biti čvrsto uz organe i institucije BiH, državu BiH i građane. 

Uspješna kontrola naše prošlosti i naše sadašnjosti je smjer naše budućnosti.

Burlington 24.12.2023                      Zijad Bećirević

Related posts

Dogovor o izmjeni Izbornog zakona nije postignut, a izbori možda budu prolongirani

Editor

“Nema pomirenja – nigdje”

Urednik BiH Info Desk

Nakon 23 godine, zatvoren krug bh. inovatora Nirnberg-Nirnberg!: Posljednje medalje članova AIBIH?!

Leave a Comment