BiH dijaspora

Komšić u Stuttgartu: Negatori slave genocid, to neće proći nekažnjeno

banner

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratio se na centralnoj manifestaciji –  Sjećanje na žrtve genocida – u Stuttgartu.

“Okupili smo se danas ovdje da hiljadama muškaraca i dječaka koji su svirepo ubijeni u julu 1995. godine u Srebrenici odamo počast. Ubijeni su planski tokom  vrlo precizno sistemski organizovanog zločina, samo zato što su se drugačije zvali.

Njih 8372-oje svirepo ubijeno a nad narodom je počinjen genocid! Genocid, koji je najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, iako je većina nas mislila da je nemoguće da se tako nešto dogodi na našem tlu. Nažalost, dogodio se u Bosni i Hercegovini.

Iako je prošlo 27 godina, naša borba za pravdu i istinu i dalje traje.  Iako su međunarodni sudovi zaključili da je u Srebrenici počinjen genocid i neosporan je u Berilnu, Briselu, New Yorku, nažalost, imamo i dalje politike i pojedince koji ga javno slave, one politike koje su ga planirale i provele. Time omaložavaju i vrijeđaju nevine žrtve i njihove porodice. Ovo je jedini genocid u istoriji koji se tako otvoreno, sistemski, putem skupština, vlada, javnih televizija, općina – slavi.

To neće proći nekažnjeno, jer sam uvjeren da ćemo zajedno, boreći se civilizirano i svim pravnim sredstvima, boreći se najjačim argumentom, a to je istina, pobijediti u našoj borbi za pravdu.

Podsjećanje na sve ono što se dogodilo nije potrebno samo zbog nas samih, ono je potrebno zbog čitavog svijeta kojem, nažalost, ono što smo prošli mi, na našim prostorima, nije bilo dovoljna opomena.  Nisu s lica zemlje izbrisane samo porodice, nego čitave zajednice. Nakon genocida ništa više nije isto. Upravo zbog toga, ali i novih generacija koje dolaze, svi mi koji smo svjedočili tome ne smijemo dozvoliti da žrtve budu zaboravljene, svi mi ne smijemo dozvoliti da se takvi zločini ikada više ponove.

Pojedinci iz Bosne i Hercegovine i susjedne nam Srbije,  trebali bi se ugledati na jednu Njemačku, ili naprimjer Japan, pa će vidjeti gdje su te zemlje i njihovi građani danas, zahvaljujući između ostalog i tome što su se hrabro suočile sa svojim teškim zločinima i svojom prošlošću.

Zbog toga naša poruka danas sa ovog mjesta besramnim negatorima genocida, treba da bude glasna. Na putu ste svoje propasti, jer svojim negiranjem, slaveći tuđu smrt, ne možete graditi prosperitetniju budućnost. Naša borba neće utihnuti, zbog novih generacija koje dolaze i koje ne zaslužuju da budu vaše nove žrtve, žrtve propalih retrogradnih politika.

Moja poruka vama preživjelima, porodicama i bližnjima ubijenih jeste da osjećam duboku tugu zbog svega što se dogodilo i smatram za obavezu da na svaki mogući način iskažem saosjećanje i empatiju prema vama. Podržavat ću vas i činiti sve što mogu da ono što ste prošli ne zaborave ni vaši sugrađani, a ni čitav svijet.

Nemamo tu moć da vratimo  vaše ubijene očeve, sinove, braću, unuke, djedove, momke, zaručnike, kćeri, djecu… Ali, iza ovog stojim lično, kao i ljudi s kojima radim, nikada i nikada nećemo dopustiti da se nešto slično ponovo desi u našoj zemlji.

Borit ćemo se za jaku, mirnu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu, zemlju u kojoj će prednjačiti vladavina prava, moralne vrijednosti, a pojedinac biti zaštićen i empatija imperativ”, poručio je Komšić.

IZETBGOVIĆ I KOMŠIĆ U STUTTGARTU NA MARŠU MIRA POVODOM GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić i predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas u Stuttgartu učestvuju u Maršu mira povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Kolona od nekoliko hiljada učesnika krenula je od zgrade Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Stuttgartu do Karlsplatza, gdje će biti održana centralna manifestacija u znak sjećanja na žrtve genocida.

IZETBGOVIĆ I KOMŠIĆ U STUTTGARTU NA MARŠU MIRA POVODOM GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI — Bosnjaci.Net

Related posts

Njemačka: Zahtjev bh. dijaspore za uključivanje u proces izmjene lzbornog zakona

Bh. državljani koji uđu na područje Hrvatske NE/MORAJU 14 dana boraviti u izolaciji????

Editor

Bosanskohercegovačka dijaspora u Norveškoj ostaje bez direktne aviolinije Oslo-Sarajevo

Leave a Comment