Izbori BiH

CIK: U javnost plasirane dezinformacije o procesu prijave birača za glasanje iz dijaspore

banner

U javnosti su se pojavile dezinformacije da Centralna izborna komisija BiH masovno odbija prijave birača za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, a tim povodom su se oglasili iz CIK-a BiH. ( :: Centralna izborna komisija BiH (izbori.ba))

– Prije donošenja konačne odluke o svakoj primljenoj prijavi dodatno ćemo izvršiti provjeru prijave i priloženih dokumenata, poručili su i dodali da će tim povodom biti angažirani i sudski vještaci grafološke struke.

Prijave birača za glasanje izvan Bosne i Hercegovine CIK BiH prima neprekidno od početka primjene aplikacije i do sada je nalog elektronski otvorilo 67.231 osoba, od čega je kod 10.699 naloga unos podataka u toku. Obrađeno je 44.200 prijava, od čega 38.737 prijava ispunjava propisane uvjete dok za sada ne ispunjavaju uvjete 5.463 prijave, a na obradu čekaju 12.332 prijave.

Podnosilac prijeve koja ima nedostatak kao što je npr. da potpis na obrascu ne odgovara potpisu na ličnom dokumentu ili da obrazac nije potpisan, ili da nedostaje neki od dokumenata, bude obaviješten da otkloni nedostatak.

Opći izbori 2022. godine, podsjećamo, održat će se u nedjelju, 2. oktobra, a rok za podnošenje prijava za glasanje izvan BiH ističe 19. jula.

Prijave za glasanje izvan BiH se dostavljaju se samo elektronski putem portala e-Izbori ili putem telefaksa na slјedeće brojeve: +38733251-333 i +38733 251-334.

Related posts

Platforma za progres želi izbore učiniti dostupnijim za dijasporu

Urednik BiH Info Desk

Završen sastanak probosanskih stranaka: Bit će formiran i tim za dijasporu

BHD Info Desk Administrator

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva obezbijedila 6.000 sigurnosnih ekoloških štambilja za potrebe nedeljinih izbora u BiH

Editor

Leave a Comment