Pogledi

ŠTA RADI MVP: Ambasadori BiH u zemljama Zaliva šute o nestašici stikera za vize

banner

Ambasada BiH u Jordanu još uvijek ima određenu količinu stikera za vize za one koji žele posjetiti Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je za Patriju ali to nije slučaj sa nekoliko drugih ambasada u zemljama Zaliva zbog čega je ugrožen dolazak većeg broja osoba iz tih zemalja u BiH.

Na ovaj problem je upozorio Kenan Magoda,  predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

“Nakon što smo dobili informaciju da u ambasadama BiH u zemljama Zaljeva postoji problem nestašice stikera za vize, promptno smo reagirali, s obzirom da usporavanje ili zaustavljanje samog procesa izdavanja viza za turiste koji dolaze iz pomenutih država, posebno se to odnosi na Saudijsku Arabiju, znači i direktno ugrožavanje  ljetne turističke sezone. Prema našim procjenama ovog ljeta je KS trebalo da posjeti 10.000 građana zemalja Zaljeva. Kontaktirali smo MVP u više navrata i dobili informaciju da će problem štampanja viznih stikera biti riješen, ali nažalost, još uvijek nije. S obzirom na to da se radi o milionskim gubicima za bh. turistički sektor, koji je jedan od generatora oporavka ekonomije, nadamo se da će država učiniti sve da problem što prije  riješi jer vrijeme ističe, s obzirom da  je već  napravljena  ogromna šteta”, naveo je Magoda u reakciji 14. jula.

Vijeće ministara BiH nikada nije prihvatilo prijedlog da se privremeno ukinu vize za turiste iz zemalja Zaliva.

Prema informacijama kojima raspolaže Patria nekoliko ambasada iz zemalja Zaliva ne prima više zahtjeve za vize jer nemaju stikera ali ambasadori o tome šute.

Iako Ministarstvo vanjskih poslova BiH zna za ove probleme za sada je izostala pravovremena reakcija i osiguranje dovoljnog broja stikera.  

Riječ je o poželjnim turistima koji se zadržavaju duže vrijeme i troše novac u BiH pa bi i interes BiH trebao biti da im se omogući dolazak u našu državu. 

Patria

Related posts

London: Obraćanje člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića na komemoraciji povodom 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone Ujedinjenih nacija Srebrenica“

Copo Sejo

Analiza: Je li prekasno za Bosnu i Hercegovinu?

BHD Info Desk Administrator

U SRBIJI I HRVATSKOJ NAJVEĆI ZLOČINCI POSTAJU NACIONALNI HEROJI

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment