Dopunske škole

STUTTGART – ODRŽANI SUSRETI BOSANSKIH ŠKOLA: DJEČIJA ODA DOMOVINI – BOSNI I HERCEGOVINI!

U nedjelju, 17. jula 2022. godine u Stuttgartu je održana manifestacija “Jedna si jedina Bosna i Hercegovina” povodom završetka školske 2021/2022. godine u dopunskim školama Bosne i Hercegovine na bosanskom jeziku u Njemačkoj. Manifestaciju tradicionalno, svake godine, organizuje Savez dopunskih škola BiH u dijaspori (Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen e.V.).

image

Program u velikoj sali SV Gecko u Cannstattu koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta počeo je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a nastavljen izvedbama polaznica i polaznika bosanskih škola iz Reutlingena, Sindelfingena, Feuerbacha i Stuttgart-Norda.

Prvi su se prisutnima predstavili učenici i učenice iz Reutlingena. Za izvedbu priče na bosanskom jeziku “Caru na divan” kroz mali teatar japanskog porijekla po imenu kamishibai, Lamija Seferović, Adna Bećar, Sumeja Elezaj, Ajdin Bećar, Belma Ademović i Najla Bećar nagrađeni su velikim aplauzom, baš kao i učenici i učenice bosanskih škola iz Sindelfingena,  Feuerbacha i Stuttgart-Norda za izvedeni program kojim su predstavili svoje škole.

image

Velikim aplauzom za svoj nastup nagrađeni su i najmlađi članovi KUD-a Mladi biseri iz Stuttgarta sa kojima Savez ima dugogodišnju dobru saradnju.

Specijalna gošća ovogodišnjih Susreta dopunskih škola BiH bila je pjesnikinja Borica Perišić Đekanović. Pjesnikinja Perišić Đekanović je rođena u Grabovici, opština Kotor-Varoš, u Bosni i Hercegovini. Svoju prvu pjesmu, pod nazivom “Nova godina” napisala je sa petnaest godina. Prvu zbirku pjesama za djecu “Kad trave zamirišu” objavila je 2012. godine. Veoma je plodna autorica i zastupljena je u više antologija pjesama. Pjesnikinja Borica Perišić Đekanović živi i stvara u Njemačkoj, a na manifestaciji u Stuttgartu predstavila se čitanjem nekoliko svojih pjesama. Prisutni su je nagradili aplauzom.

image

Poseban dio manifestacije u Stuttgartu bio je prozivka učenika od strane njihovih nastavnika i nastavnica (Ajdina BešićSenada Herak-Nuhić Haris Halilović) i dodjela svjedočanstava o završenom razredu. Uz svjedočanstva svako dijete je dobilo i prigodan poklon koji su pripremili roditelji djece iz Bosanske škole Stuttgart-Nord.

Nakon oficijelnog dijela programa uslijedilo je višesatno druženje djece, roditelja, gostiju i prisutnih. Stvarajući nova poznanstva svi su uživali uz specijalitete koje su pripremile vrijedne mame učenika i učenica iz Bosanske škole Stuttgart-Nord, posebno kolača, ali i sevdalinke koje je izvodio Muhamed Aganović, uz pratnju Miše Mandića.

image

Odlična moderatorica programa u Stuttgartu bila je Sara Glasić.

Centralni događaj na manifestaciji u Stuttgartu bilo je proglašenje najboljih literarnih i likovnih radova učenika i učenica za školsku 2021/2022. godinu.

Ko su pobjednici i autori najboljih likovnih i literarnih radova učenika za 2022. godinu donosimo u našoj posebnoj priči iz Stuttgarta koju ćemo objaviti sutra.

Tekst i foto: Haris Halilović

Related posts

Bosanska mladost u Melbourne – Matursko veče za kraj školske godine (FOTO GALERIJA)

Bošnjački Islamski Centar Hamilton – Bosno i Hercegovino – Sretan ti Dan državnosti!

BHD Info Desk Administrator

POČELA NASTAVA I U BOSANSKOJ ŠKOLI U SINDELFINGENU

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment