Dopunske škole

Sa lica mjesta: Na manifestaciji u Stuttgartu: Proglašeni najbolji literarni i likovni radovi učenika i učenica u 2022. godini

Nagrade najboljima putuju u danski Sonderborg, engleski Converty, Frankfurt, Mannheim, Sindelfingen, Stuttgart, Minhen, Penzberg, Ulm i Živinice.

STUTTGART – Centralni događaj na manifestaciji „Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina“ koja je održana u nedjelju, 17. 07. 2022. godine u Stuttgartu bilo je proglašenje najboljih literarnih i likovnih radova učenika i učenica za školsku 2021/2022. godinu prispjelih na tradicionalni konkurs Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine u dijaspori, sa sjedištem u glavnom gradu Baden-Württemberga, o temi „Moja, tvoja, naša Bosna i Hercegovina“.. 

NAJBOLJI LITERARNI RADOVI

Prema odluci stručnog žirija kojim je predsjedavala profesorica Ajdina Bešić, prvo mjesto u kategoriji literarnih radova pripalo je pjesmi „Bosna“ čija je autorica Belkisa Šljivić, učenica sedmog razreda JU Prva osnovna škola Živinice (BiH), drugo mjesto podijelili su radovi: „U amanet ostavi nam mati“ i „Bosna, sreća moja“, čije su autorice Lejla Čajić iz Boblingena (Njemačka) i Amila Medić (13) iz Bosanske dopunske škole Coventry (Velika Britanija), a treće radovi Adema Nuhića, učenika trećeg razreda iz Sindelfingena (Njemačka) i Eldara Vukalića, učenika trećeg razreda Bosanske dopunske škole Coventry (Velika Britanija). Kod literarnih radova žiri je pohvalio i radove Moja Bosna srebrna dolina“, Elnura Mahmutbegovića iz Živinica i

„Moja zemlja“, Amila Medića iz Engleske (Converty).

NAJBOLJI LIKOVNI RADOVI

Na konkurs Saveza za najbolje likovne radove učenika stiglo je više od 130 radova iz cijelog svijeta. Prema odluci stručnog žirija kojim je predsjedavao akademski slikar Samir Dervišević, prvo mjesto osvojio je učenik petog razreda iz Stuttgarta Lejs Muhamed Omerović, polaznik Bosanske škole Stuttgart-Nord, drugo rad sestre i brata iz Frankfurta, Amre i Emira Mujovića, učenika petog i trećeg razreda, a treće Suana Bešić, sedmogodišnja djevojčica iz Mannheima.

Žiri je pohvalio i likovne radove koje su poslali: Merjema Medina Hatić iz Convertya, Engleska, Muhamed Mahić, Lian Handanović iz Ulma, Ernad Bečić iz Živinica, Enida Hasić iz Ulma, Arian Hidić iz Minhena, Arnel Subašić iz Penzberga i Adem Nuhić iz Sindelfingena.

SPECIJALNE NAGRADE

Specijalne nagrade za ideju i umjetnički dojam pripale su radovima Azre Džanković, Elmina Krupića, Sare Golubović i Sare Abadžija iz Škole bosanskog jezika u Sonderborgu, u Danskoj, sa kojima rade profesori Emin Kazić i Medina Abadžija.

Prema mišljenju žirija, radovi ovih učenika i učenica su izuzetno kvalitetni, vidi se da sa djecom rade profesionalci i zaslužuju sve pohvale.

Najbolje radove učenika i učenica u 2022. godini, na manifestaciji u Stuttgartu proglasio je predsjednik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović. Osim zahvalnica pobjednici su osvojili i vrijedne nagrade. Za svoje radove prvoplasirani su nagrađeni i novim tablettima (ručni prenosni kompjuter) koji će im sigurno dobro doći u narednoj školskoj godini. Sponzor poklona prvoplasiranima bio je gospodin Nedžad Solunović, bh. aktivista iz Stuttgarta.

-Uime Saveza i u svoje lično ime, čestitam pobjednicima, a ostalima se zahvaljujem na učešću na našem tradicionalnom konkursu i želim više sreće naredne godine. Sretni smo što smo uspješno organizovali još jedne susrete dopunskih škola BiH u Njemačkoj koje, iz godine u godinu, okupljaju sve više, kako djece, tako i odraslih koji shvataju značaj očuvanja jezika i identiteta djece građana BiH u dijaspori i podržavaju naš projekat. Što se literarnih i likovnih radova tiče, oni su još jedan dokaz da u dijaspori stasaju novi bh. umjetnici i umjetnice – kaže Haris Halilović.

Medijski pokrovitelji manifestacije „Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina“ bili su: BHDINFODESK, Oslobođenje i magazin/časopis Plima

Detalj sa proglašenja pobjednika
Nedžad Solunović i Lejs Muhamed Omerović, sa poklonima
Prisutni na manifestaciji
Rad Amre i Emira Mujovića osvojio je drugo mjesto
Treće mjesto: Rad Suane Bešić
Pjesma Belkise Šljivić osvojila je prvo mjesto kod literarnih radova
Nagrađeni rad Amile Medić
Nagrađeni rad Adema Nuhića
Sretna lica

BHDINFODESK

Related posts

Amela Isanović, profesorica koja u Švedskoj predaje bosanski jezik

Urednik BiH Info Desk

Objavljen konkurs za novih 100 stipendija BBI banke iz fonda „Sheikh Saleh Kamel“

Urednik BiH Info Desk

Velika Britanija: Rekordan broj studenata iz Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment