BiH

Novo okupljanje pred OHR-om, od 13 do 15 sati

Novi protesti zbog mogućeg nametanja izmjena Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta, a koje bi se ticale izbora delegata iz kantona u FBiH i popune Doma naroda PFBiH bit će održani ispred OHR-a u periodu od 13 do 15 sati. 

Ispred zgrade OHR-a održan je protest u ponedjeljak navečer, gdje je jedna grupa građana dočekala jutro kada su nastavljeni protesti. Nakon nekoliko sati okupljeni građani su se razišli, ali su zakazani novi za danas. Iako je organizator grupa “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” cilj je isti – poslati poruku da diskriminirajuće izmjene Izbornog zakona ne mogu proći. Iz ove grupe pozvali su građane da se pridruže u što većem broju. 

Visoki predstavnik već danima izbjegava medije, ali i pozive građana, ali i Federalnog parlamenta da se obrati i pojasni šta je naumio. 

Danas će u zgradi Delegacije EU biti održan vanredni sastanak na kojem će sudjelovati ambasadori članica EU, EUFOR i OHR.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini na godišnjem je odmoru, pa će sastanak voditi njegova zamjenica Ekaterina Dorodnova, koja je duže od godinu bila na bolovanju, pa se i ne može pohvaliti dobrim poznavanjem političkih prilika u BiH.

Tema ovog vanrednog sastanka svakako je namjera visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona, što je proizvelo nezadovoljstvo i neslaganje s takvim činom, jer je prijedlog kojeg su mediji objavili okarakterisan kao cementiranje etničkih podjela u BiH.

Iako se Schmidt nije obraćao javnosti niti su iz OHR-a odgovarali konkretno na postavljene upite, određene konsultacije već su obavljene. Tako je Schmidt dobio podršku Ambasade Velike Britanije za svoj rad, ali i State Departmenta iz kojeg su poručili da isključivo Schmidt odlučuje o korištenju Bonskih ovlaštenja.

Iz Ambasade SAD su u utorak za Patriju istakli da ne žele komentarisati moguće reforme o kojima su mediji izvještavali.

“Ponavljamo, korištenje Bonskih ovlasti je interna odluka OHR-a i na Visokom predstavniku je da odluči o istoj”, istakli su.

Related posts

Lisica u kokošinjcu: Negator genocida predložen da nadzire Revidiranu strategiju

Editor

Prošlo je 18 godina od smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine

Editor

Ambasada Ukrajine traži informaciju o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment