BiH dijaspora

GK pisao Papi Franji dok je u historijskoj posjeti Kanadi: Javno osudite djelovanje Schmidta

banner

Podržavamo vaše značajno izvinjenje za domorodačkom narodu Kanade za genocid koga je počnila Rimokatolička crkva, koje se čekalo više od 50 godina. To je bitan historijski korak ne samo za Kanadu, već za svijet. Historijski dan za borce za istinu, pravdu, kulturu sjećanja. Vaše izvinjenje zbog kršćanske podrške kolonizatorskom mentalitetu tog vremena, a što je kanadska Komisija za istinu i pomirenje potpuno ispravno nazvala kulturnim genocidom, je važan korak za bolji svijet. 

Osnovni razlog našeg pisanja je naša zabrinutost za našu Bosnu i Hercegovinu. 

Mi, preživjele žrtve genocida u Bosni i Hercegovini, koji živimo u Kanadi, duboko suosjćamo sa članovima Prve Nacije, Metisa i Inuita u Kanadi, koji su bili žrtve kulturnog genocida, kojima nije bilo dozvoljeno ni da govore svojim maternjim jezicima. Mi dobro znamo šta znači takvi zločini.

Vođeni vašom moralno snažnom rečenicom izgovorenom prilikom vaše posjete Bosni i Hercegovini,  kada ste rekli da Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju posebni značaj za cijeli svijet i da pokazuju da različiti mogu živjeti zajedno u suradnji, molimo vas da vašim moralnim autoritetom dignete vaš glas protiv sadašnjih izuzetno opasnih tendencija od strane pojedinih međunarodnih faktora, a čiji je cilj etnička podjela Bosne i Hercegovine.

Naime zabrinuti najavama Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini gospodina Christiana Schmidta da će nametnuti antidemokratski i antievropski izborni zakon u Bosni i Hercegovini tražimo od vas da javno osudite takvo djelovanje Visokog predstavnika koji napadno hoće podjeliti bosanskohercegovačko državno i društveno tkivo.

Uvođenjem najavljenog diskriminatorskog Izbornog zakona gospodin Schmidt bi trajno podijelio Bosnu i Hercegovinu na etničke teritorije i stvorio preduslove za daljnju destabilizaciju cijele Evrope, što  je u potpunoj suprotnosti sa vašom vizijom Bosne i Hercegovine.Takvom odlukom bi se favorizovala stranka čiji su predhodnici izvršili agresiju na Bosnu i Hercegovinu i koji su osuđeni za Udruženi zločinački poduhvat protiv Bosne i Hercegovine tokom agresije na BiH 1992.-1995.

Molimo vas da to zaustavite jer ovakva odluka će trajno napraviti destabilizaciju Bosne i Hercegovine i Evrope. Time bi demokratija i Evropske vrijednosti izgubili bitku.Time bi i vaša vizija Bosne i Hercegovine bila dovedena u pitanje.

Dr. Emir Ramić

Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Bošnjačka emigracija: Izazovi i perpsektive

Editor

Sastanak sa Wolfgangom Petritschem: Uskoro podnošenje zahtjeva za priznanje autohtone bosanske manjine u Austriji

Editor

Predstava „Hoću kući“ u Minhenu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment