Biznis

Regija: BiH zadnja po broju direktnih stranih investicija

Bosna i Hercegovina ponovo je zakovana za regionalno dno po prilivu direktnih stranih investicija, čime nastavlja neslavni trend iz prethodnih godina.

Naša zemlja je u 2021. godini privukla svega 519 miliona dolara direktnih stranih investicija. Srbija, koja je ponovo regionalni šampion po prilivu direktnih stranih investicija, poređenja radi, prošle je godine privukla 4,56 milijardi dolara ili gotovo deset puta više od naše zemlje. Ispred BiH je i Crna Gora koja je privukla 664 miliona dolara direktnih stranih ulaganja, dok je u Sjevernu Makedoniju investirano 606 miliona dolara.

Zanimljivo je da, iako je članica Evropske unije, u susjednu Hrvatsku, prošle godine investirano je svega 569 miliona dolara. S druge strane, iako je, prema broju stanovnika, gotovo dvostruko manja od BiH, Slovenija je tokom 2021. godine privukla 1,52 milijarde dolara direktnih stranih investicija.

BHDINFODESK

Related posts

Prvi put u istoriji regije, investitori iz dijaspore mogu neometano i transparentno ulagati u perspektivne poslovne ideje u matičnim državama

Editor

POVRATNICI U HERCEGOVINI ŽELE OKUŠATI SREĆU U UZGOJU SMILJA

Britanska Vlada dala podršku: U RS-u uskoro moguće registrovanje firme preko interneta

Leave a Comment