Regija

Pokrenuta kampanja da Bošnjaci izađu na popis u Srbiji

banner

Islamska zajednica u Srbiji, Matica bošnjačka i Zajednica sandžačke dijaspore pokrenule su kampanju da što veći broj Bošnjaka izađe na popis stanovništva u oktobru u Srbiji.

„Osjetili smo potrebu da ukažemo narodu na ovo važno pitanje. Treba svi da se popišemo, da se objedinimo oko ovog interesa. Ovo je više od dnevne politike“, rekao je na tribini večeras u Novom Pazaru poglavar Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) muftija Mevlud Dudić.

On je dodao da svi pažljivo prate šta o ovom pitanju kaže IZuS „jer sve drugo je nebitno, sve drugo se prosulo.“

„Naša dijaspora mora da dođe i da se popiše, jer to je u interesu Bošnjaka. Kada čovjek mora da plati porez, dođe mu obračun gdje god da živi, a eto za popis mora čovjek da dođe iz inostranstva, ali baš zato pozivam sve naše ljude da dođu i da se popišu“, rekao je muftija Dudić.

On je o pitanju izjašnjavanja o vjerskoj pripadnosti pretpostavio da su muslimani u Srbiji na drugom mjestu po brojnosti, odmah nakon pravoslavaca.

Više učesnika na tribini je osudilo najnovije pokušaje pojedinih političkih faktora da vrše albanizaciju Bošnjaka u Sandžaku. Istankuto je da takvi pokušaji neće uspjeti.

Predsjednik Matice bošnjačke i narodni poslanik Jahja Fehratović je ovom prilikom pozvao sve faktore među Bošnjacima da ujedine energiju oko popisa kako bi narod dobio sve benefite koji sljeduju, po brojnosti.

On je takođe istakao važnost da Bošnjaci kao maternji jezik navedu bosanski jezik.

Predstavnik Zajednice sandžačke dijapore iz Minhena Izet Bibić rekao je da „najnoviji pokušaji albanizacije Bošnjaka predstavljaju podmetanje“.

„Ja sam ubjeđen da ta podvala neće proći i da ćemo se svi izjasniti kao Bošnjaci, što i jesmo“, rekao je Bibić.

Na skupu je tokom rasprave književnik Zehnija Bulić predložio da Bošnjaci sami naprave statistiku o svojoj brojnosti u zemljama Zapadne Evrope kako bi i na taj način ostvarili benefite u obrazovnim institucijama država u kojima su na privremenom radu.

N1

Related posts

GANIJA KUKAJ-ALBANAC KOJI GRADI MOSTOVE PRIJATELJSTVA U PLAVU

Copo Sejo

ZAJEDNIČKA POSJETA OTPRAVNICE POSLOVA UKRAJINE I ČLANOVA SAVJETA JU NARODNA BIBLIOTEKA I ČITAONICA ,,NJEGOŠ” SA CETINJA OPŠTINAMA PETNJICA I ROŽAJE

Urednik BiH Info Desk

Dijaspora za pola godine na Kosovo poslala više od 750 miliona eura

Editor

Leave a Comment